VIRTUALNA AVANTURA

Videoprojekt: Renaissance 2021. ide putovima Frankopana

Ivana Kocijan

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Foto: SERGEJ DRECHSLER

U dvorcu Nova Kraljevica u Kraljevici u planu je live act Elevena, u kaštelu Drivenik nastupit će Aklea Neon, osječka vila ritma i beata, dok će kaštel Grobnik ugostiti producenta i DJ-a Toma BugaRenaissance, videoprojekt turističke promidžbe povijesne i kulturne baštine srednjovjekovne Hrvatske, poput dvoraca, utvrda i starih gradova uz atraktivne nastupe nagrađivanih DJ-a i autora elektroničke glazbe, ove godine ide putovima Frankopana. Projekt je nastao pod okriljem nagrade Ambasador kao odgovor na nedostatak klupskih i festivalskih uzbuđenja. Podsjetimo, Ambasador se dodjeljuje akterima hrvatske elektroničke scene za glazbena ostvarenja u proteklih godinu dana te je ujedno i krovna manifestacija koja jednom godišnje okuplja sve profesionalce iz pripadajuće glazbene industrije i kontinuirano ga podržavaju državne i kulturne institucije Ministarstvo kulture i medija, HDS-ZAMP, HUZIP.– Projekt Renaissance (preporod) nastao je kao potreba za stvaranjem online kulturnih sadržaja u doba koronavirusa, a cilj mu je krenuti korak dalje u promociji hrvatskih izvođača elektroničke glazbe. Ovim projektom želimo oživiti povijesnu i kulturnu baštinu srednjovjekovne Hrvatske povezujući je sa suvremenom umjetnošću stvarajući tako od elektroničke glazbe svojevrsnu kulturno-turističku razglednicu. Elektronička glazba tako postaje suvremena umjetnost i ulazi u kulturni spektar RH, navode pokretači projekta iz Udruge Klubska kultura.


Prva serija 2020.


Podsjećaju kako je renesansa jedno od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti, zaslužna za intelektualni i umjetnički procvat.
– Renesansa je obnova i preporod; era koja je naglašavala studije, učenje i poboljšanje samoga sebe. Upravo to su sve odlike koje ističe Ambasador kroz svoje djelovanje. Uvijek potiče kreativce, traži promjene, afirmira. Godina 2020. ostala je zabilježena kao ona u kojoj su klupske i festivalske pozornice mirovale zbog koronavirusa, a takva će u većem dijelu biti i 2021. Plesni su podiji uglavnom zjapili prazni i u većini je slučajeva sve to zamijenjeno virtualnim događajima poput prijenosa uživo, videopremijera, virtualnih koncerata. Upravo iz tog razloga što su autorima i DJ-ima elektroničke glazbe onemogućeni nastupi i daljnji razvoj na klupskoj, koncertnoj i festivalskoj sceni, Ambasador je po uzoru na vodeće svjetske brendove (Cercle, Boiler Room, Time:Code) odlučio krenuti u novu virtualnu avanturu radi očuvanja scene, dodaju.

Prve epizode projekta Renaissance u 2020. emitirane su s trima srednjovjekovnim lokacijama. Bili su to: Dvor Veliki Tabor u Košničkom Humu gdje je nastupio Yakka, Trsatski kaštel u Rijeci gdje su nastupili Dalton Trance Teleport Live & Roko Pečarić te Fortica Starigrad u Omišu gdje se predstavio DJ Jock.


Foto: MARCELLA ZANKI


Suradnja s PGŽ-om


Projekt se nastavlja i tijekom ove godine snimanjima na brojnim zanimljivim lokacijama u suradnji s Primorsko-goranskom županijom.
– Od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća hrvatska velikaška obitelj Frankopana na području Primorsko-goranske županije ostavila je brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Kulturno-turistička ruta »Putovima Frankopana« potiče vrednovanje, obnovu, očuvanje, zaštitu i inovativno interpretiranje 17 frankopanskih kaštela i dvoraca te triju sakralnih zdanja, navode organizatori i dodaju kako ovogodišnji projekt uključuje nastupe DJ-a ili live actova u trajanju 60 minuta.U dvorcu Nova Kraljevica u Kraljevici u planu je live act Elevena. Riječ je o samostalnom glazbenom projektu bubnjara ABOP-a, koji je dobio priznanje za »Najperspektivniji live act elektroničke glazbe« za ostvarenja u 2019. Eleven stvara organsku live elektroniku koja se rađa kroz zvuke sintesajzera, sekvencera, samplera i ritam mašina te tako slušatelje vodi kroz prostranstva elektronike, IDM-a, electra i techna, ali nije stranac ni drugim žanrovima elektronike.


Nagrađivani izvođači


U kaštelu Drivenik nastupit će Aklea Neon, osječka vila ritma i beata koja je širu javnost osvojila svojom ekohimnom »Zovi ju mama« i istaknula se kao najveće iznenađenje Dore 2019. Svoje afro-soul ethno-beats harmonije kanalizira cijelim tijelom u dinamičnoj one woman bend izvedbi. Aklea je definicija putujuće glazbenice – uvijek spakirana i spremna da krene dalje, širi krugove, takne i potakne.
Kaštel Grobnik u Čavlima ugostit će Toma Buga, producenta, DJ-a i organizatora koji stoji iza izdavačke kuće i klupske večeri Dobar House, a kojeg je poznata platforma Traxsource stavila na listu 100 najboljih house DJ-a u svijetu. HDS ga je uvrstio među 15 mladih autora s najvećim postotnim rastom prihoda od autorskih prava. Dobitnik je Ambasadora za najboljeg house DJ-a po izboru publike.


Tom Bug, Foto: FACEBOOK


Osjećaj ujedinjenja


Renaissance nastavlja raditi na povećanoj podršci i prepoznavanju neovisnih umjetničkih i glazbenih scena.
– Projekt je posvećen ne samo glazbi i eksperimentiranju s naprednim razmišljanjem već i osjećaju ujedinjenja u vremenu kada je prijeko potreban.


Cilj mu je biti baza znanja, otkrivač talenata i izvor inspiracije koji je istovremeno zabavan i raznolik. Kroz Renaissance želimo potaknuti nastajanje novih interaktivnih kulturnih projekata te razvoja kulturno-kreativnih industrija u cjelini. Upravo je fizičko iskustvo kreiranja glazbe te sudjelovanja u procesu stvaranja umjetničkih sadržaja način na koji se »inficiraju« budući konzumenti kulture.


Naš događaj namjerava stvoriti veću vidljivost umjetnicima, pružajući njima i njihovoj profesionalnoj pratnji korisne informacije i nove mogućnosti. Ovim se programom doprinosi jačanju i unapređenju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva Primorsko-goranske županije i RH te sudjelovanju u svekolikom kulturnom životu, očuvanju kulturne raznolikosti i ravnomjernosti kulturnog razvitka, promicanju kulture kao razvojne snage društva sa stalnim ciljem očuvanja i promocije hrvatskog kulturnog identiteta u zemlji i svijetu te osnaživanja doprinosa kulture ukupnom nacionalnom razvitku, zaključuju iz Udruge Klubska kultura.