Korištene nikad ranije viđene snimke

Večeras na Prvom programu HRT-a: Dokumentarni film “Diego Maradona”

Ivana Kocijan

Foto: NN

Foto: NN

Dana 5. srpnja 1984. Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakaoNa Prvom programu HRT-a u udarnom terminu od 20.10 večeras će, povodom smrti jednog od najboljih nogometaša svih vremena, biti prikazan dokumentarni film »Diego Maradona«.


Redatelj ovog filma iz 2019. je Asif Kapadia. Film je 2020. nominiran za BAFTA-u u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, 2019. u Cannesu za nagradu Zlatno oko, te za još 11 drugih nagrada. To je treći film Oscarom i BAFTA-om nagrađene ekipe koja je snimila filmove »Senna« i »Amy«.


– Dana 5. srpnja 1984. Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo.
Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega. Karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena.


Maradoni je bilo dopušteno da radi sve dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo, postao je zatočenikom grada, piše u najavi filma u kojem je korišten i dio nikad ranije viđenih snimki iz osobne arhive nogometne legende, više od petsto sati snimljenog materijala, a u cijelosti ga je podržao i sam Maradona.