Plemena Europe

Netflix emitira njemačku seriju tvoraca Darka, koja je dijelom snimana i u Rijeci

Portal Novi list

Foto Netflix

Foto Netflix

Zanimljivo, trailer za seriju sadrži kadrove snimljene na bazenima na ŠkoljićuNetflix je počeo s emitiranjem njemačke serije “Plemena Europe” (Tribes of Europe), koja se velikim dijelom snimala u Hrvatskoj, konkretnije u Glini, Rijeci, Puli, Balama, Petrovoj gori, Pagu i Zagrebu.


Radnja ove postapokaliptične serije smještenaw je u 2074. godinu. Nakon misteriozne globalne katastrofe, ono što je ostalo od Europe razbijeno je u bezbroj mikro-država s nekoliko “plemena” koja se bore za dominaciju nad kontinentom.


Režiju potpisuju Philip Koch i Florian Baxmeyer, a ova avanturistička saga prati trojicu braće i sestara koji su prisiljeni krenuti u promjenu sudbine ove nove Europe.
Glavne uloge tumače Emilio Sakraya (Warrior Nun), Henriette Confurius (The Beloved Sisters), David Ali Rashed (The Perfect Secret), Oliver Masucci (Dark), James Falkner (Game of Thrones) i Melika Foroutan (Mediterraneo).


Zanimljivo, trailer za seriju sadrži kadrove snimljene na bazenima na Školjiću.


Kao lokacija kampa Ahrenberg u seriji poslužio je monumentalni spomenik Jovana Bakića ustanku naroda Banije i Korduna na vrhu Petrove gore. Spomenik je još u devedesetima, nažalost, potpuno devastiran, pa je danas njemačkoj ekipi poslužio kao odlična postapokaliptična kulisa.Njemački mediji “Plemena Europe” opisuju kao najambiciozniji tamošnji serijski pothvat u novije vrijeme. Podsjetimo, njemački su autori već briljirali na Netflixu planetarno popularnom serijom “Dark”.


Premda njemački mediji većinom hvale seriju, kao i atipični način pripovijedanja, nisu svi oduševljeni time kako je ispalo prvih šest epizoda, prenosi DW.


Frankfurter Allgemeine Zeitung recimo piše kako djeluje kao da je Netflixov algoritam pomiješao sve ono što međunarodna publika i inače voli, i ubacio na jedno mjesto: malo samostreli, malo automatske puške, malo romantike i seksa, malo prirode i golišavih tijela, malo humora i krvi.


Pojedine kritike su pak porazne. Tako portal Musik express piše o razočaravajućim dijalozima i fotografiji, neuvjerljivim kostimima i scenografiji, i već mnogo puta viđenoj radnji: svijet koji se vraća na razinu plemena, gdje su tanke linije između borbe za prevlast i borbe za goli život.


Pa ipak, kao što znamo, ocjene kritike i mišljenja publike često se razilaze. Tko je za par dana pogledao cijelu prvu sezonu, vjerojatno željno čeka drugu, no o njoj za sada nema informacija.


Specijalizirani portali pišu da je nastavak serije vjerojatan, pogotovo jer iza nje stoje isti producenti koji su radili seriju Dark, prenosi DW.