ALFONSO CUARÓN

Gleda tamo gdje drugi ne gledaju: Predstavljamo dobitnika Oscara za najbolji film

Šarlota Brnčić

Foto Reuters

Foto Reuters

Prvi put je Oscara za režiju osvojio 2013. godine za film »Gravitacija« i tako postao prvi Meksikanac koji je osvojio tu nagradu. Ove godine njegov film »Roma« osvojio je nagrade za najbolji strani film, najboljeg redatelja i najbolju fotografijuAlfonso Cuarón Orozco, meksički filmski redatelj, scenarist, producent i montažer, na ovogodišnjoj dodjeli Oscara osvojio je svoj drugi kipić za režiju i to filma na stranom jeziku »Roma«. Prvi put je Oscara za režiju osvojio 2013. godine za film »Gravitacija« i tako postao prvi Meksikanac koji je osvojio tu nagradu.


– Želim zahvaliti Akademiji što je prepoznala film u čijem je središtu pripadnica domicilnog stanovništva, pripadnica 70 milijuna kućnih pomoćnica u svijetu, lik koji je kroz povijest bio prognan u zadnje redove kina, kazao je meksički redatelj nakon osvojenog Oscara. Kao umjetnici, dodao je, moramo gledati ondje gdje drugi ne gledaju. »To je još važnije u vremenima kada nas se potiče da skrenemo pogled«, istaknuo je Cuarón.


DO SADA je bio najpoznatiji po filmovima, »Mala princeza« (1995.), »I tvoju mamu također« (2001.), »Harry Potter i zatočenik Azkabana« (2004.), »Djeca čovječanstva« (2006.), kao i »Gravitaciji«. Većina njegovih uradaka doživjela je priznanje publike i kritičara. Prethodno je bio nominiran za tri nagrade Oscar: najbolji originalni scenarij za »I tvoju mamu također«, te najbolji adaptirani scenarij i najbolju montažu za »«Djecu čovječanstva«. Također je osvojio nagradu BAFTA za najbolji strani film kao jedan od producenta filma »Panov labirint«.
Odrastao je u Mexico Cityu, studirao film i filozofiju na meksičkom sveučilištu UNAM gdje je upoznao buduće redatelje i direktore fotografije Carlosa Marcovicha i Emmanuela Lubezkija sa kojima je realizirao svoj prvi kratkometražni film »Vengeance Is Mine«. Odlučan da ga stavi na tržište, sukobljava se s vodstvom fakulteta koje mu to nije dopustilo, a zbog čega prekida studij. Počinje raditi, isprva kao tehničar, a potom i kao redatelj za meksičku televiziju. Početkom 90-tih zajedno s bratom Carlosom, također redateljem, napisao je scenarij za dugometražni film, no ispočetka ga meksički institut za film nije želio financirati. Uz puno poteškoća, braća su uspjela namaknuti potreban novac te je film na koncu postigao nevjerojatan uspjeh kod publike i kritike.


REDATELJ Sydney Pollack bio je toliko impresioniran s Cuarónovim prvim filmskim uratkom da ga je angažirao za epizodu »Fallen Angels«, neo-noir televizijske serije. Svoj prvi film produciran u SAD-u »Mala princeza«, adaptaciju romana Frances Hodgson Burnett, snimio je 1995. godine. I slijedeći njegov film bio je također adaptacija književnog djela: moderna verzija Dickensove knjige »Velika očekivanja« koji je snimio 1998. godine, a u kojem su glumili Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow i Robert De Niro. Uslijedilo je snimanje provokativne i kontroverzne drame »I tvoju mamu također«, filmu koji prati dvoje meksičkih adolescenata opsjednutih seksom.


Režirao je potom treći film fantastične sage o Harry Potteru, a karakterizira ga što je uspio promijeniti početnu notu sage, proširujući krajolik Hogwartsa, škole čarobnjaka u kojoj se sve odigrava. Znanstvenofantastični triler »Gravitacija« snimio je 2013. godine, a u kojem glavne uloge glume George Clooney i Sandra Bullock, dvoje astronauta koji se bore kako bi preživjeli u zemaljskoj orbiti. Film je odlično prošao zaradivši na kino blagajnama više od 700 milijuna dolara te je iduće godine dobio sedam Oscara, među kojima za najboljeg redatelja i montažera Cuaróna.


DVA puta je bio u braku. Prvi s Marianom Elizondo, s kojom ima sina Jonása, rođenog 1981. godine. U drugom braku koji je potrajao od 2001. do 2008. godine, s talijanskom glumicom i freelance novinarkom Annalisom Bugliani, dobio je dvoje djece. Tess Bu Cuarón, rođenu 2002. godine i Olmo Teodoro Cuaróna, rođenog 2005. godine. Počasni je građanin grada Petrasanta u talijanskoj regiji Toscana, a u kojem živi i njegova bivša supruga Annalisa Bugliani s djecom. Govori i talijanski jezik, ne savršeno, ali opušteno, kažu njegovi prijatelji.


Veliki je prijatelj s dvojicom redatelja, njegovim sunarodnjacima Guillermom del Torom i Alejandrom Gonzálezom Iñárrituom. Poznati su kao »tri amigosa« svijeta filma i s kojima je oformio produkcijsku kuću »Cha Cha Cha Films«. Cuarón govori i esperanto i veliki je simpatizer ideala esperantskog pokreta. Upravo je iz tog razloga svoju osobnu produkcijsku kuću nazvao »Esperanto Filmoj«, a kojom je snimio svoje najveće filmske uspjehe. Časopis Time ga je 2014. godine uvrstio na listu 100 najutjecajnijih osoba svijeta. Cuarón je i vegetarijanac i živi u Londonu od 2000. godine.