Netflix

TV serije nastale prema stvarnim ljudima i događajima

Dijana Ljubanović

FOTO/Screenshot

FOTO/Screenshot

U posljednje se vrijeme sve češće čuju stavovi konzumenata televizijskog i filmskog sadržaja kako je došla era vladavine TV serija.Odnosno, kako su one mnogo kvalitetnije, zanimljivije, dublje i slojevitije od novih filmskih adaptacija. U ovoj kategoriji, posebno mjesto zauzimaju serije koje se baziraju na istinitom događaju. Imaju težinu i posebnu intrigantnost. Gledatelj se nerijetko pita što je zapravo istina, a što je izmaštano u scenarističko-redateljskom timu.


Neke su pitke i umirujuće, a neke dramatične i teške. Ovo su priče koje na popularnim streaming servisima možete pogledati, zaokupiti djelić slobodnog vremena, ponešto naučiti i biti sigurni da svoje uporište imaju u stvarnim ljudima i događajima ispletenima oko njih.


Mindhunter


Mindhunter se temelji na knjizi Mindhunter: Unutar FBI-jeve Elite Serial Crime Unit, a serija uključuje i stvarne i izmišljene likove – Wendy Carr Anne Torv stvarna je osoba, ali Holden Ford Jonathana Groffa nije.
Emisija se također dotiče stvarnih događaja – sezona 2 Mindhuntera vrti se oko ubojstava djece u Atlanti – i uključuje stvarne kriminalce, poput Charlesa Mansona. Serija je tehnički izmišljena, ali prolazi granicu između onoga što je stvarno i onoga što nije na tako suptilan i uvjerljiv način.The Crown


Serija laganog tempa idealna je za opuštanje nakon napornog dana. Puna je dugih scena za koje jednostavno znate da su se dogodili u stvarnom životu iza zatvorenih vrata Buckinghamske palače.


Serija prati kraljicu Elizabetu II tijekom cijele njezine vladavine, a ulogu će zapravo igrati tri različite glumice: Claire Foy, Olivia Colman i Imelda Staunton. Fascinantan je pogled na to kako su se određeni događaji odvili u životima kraljevske obitelji – a tu su i preslatki kraljevski korgiji.Self Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker


Sudeći prema naslovu, da, serija Self Made nadahnuta je životom odvažne gospođe C. J. Walker. Serija se temelji na biografiji A’Lelie Bundles, koja prati poslovni uspon pionirke u proizvodnji proizvoda za njegu neukrotive kose crnaca.


Madam Walker je pritom vrlo inspirativna i živopisna ličnost koja će vas držati doslovno zalijepljene za ekran.The Spy


S obzirom da Sacha Baron Cohen glumi špijuna, mogli biste pomisliti da je sve ovo farsa. Međutim, The Spy se zapravo temelji na stvarnim događajima dok Cohen glumi Elija Cohena, glavnog izraelskog špijuna Mossada, i prati događaje koji su doveli do šestodnevnog rata između Izraela i Sirije 1967. godine. The Spy se bazira na izraelskom romanu, “Špijun”, a napisali su ga Uri Dan i Yeshayahu Ben Porat.Narcos


Nemoguće je ovaj popis zaključiti bez popularne i uzbudljive serije Narcos. Serija, naime prati uspon i pad kralja droge Pabla Escobara i njegovog posla s kokainom u Kolumbiji.


Escobar nije jedino pravo ime u ovoj seriji jer radnja također prati Stevea Murphyja i Javiera Peñu, agente DEA-e koji su radili u Kolumbiji kako bi pokušali zaustaviti širenje krijumčarenja droge.