Sjećanje na rock ikonu

Uz rođendan Davida Bowiea memorijalni online koncert, singl i obrada “Five Years” Duran Durana

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

U mojim teenagerskim godinama David Bowie mi je bio sve, on je bio razlog zašto sam počeo pisati pjesme. Dio mene još ne vjeruje u njegovu smrt, ali možda baš zbog toga postoji dio mene gdje je on još živ i uvijek će biti živ, rekao je Simon Le BonDa je živ, danas bi David Bowie navršio 74 godine. Mike Garson, klavijaturist koji je s njim surađivao od 1973. do 2004. godine, od njegove smrti naovamo svake godine u ovo vrijeme organizira malu turneju kojom slave Bowiev život i djelo, svirajući njegove pjesme njemu u čast. Riječ je o all-star bandu koji se svake godine mijenja. Ni pandemija nije spriječila Garsona da to učini i ove godine, kad se uz rođendan i obilježava peta godišnjica njegove smrti 10. siječnja 2016. godine.


Ove godine svirka će biti virtualna i moći će se (uz kupovinu karte dakako) pogledati David Bowie tribute koncert nazvan Just For One Day. Prihod od online koncerta ide u korist fundacije Save the Children koju je za života pomagao i David Bowie. Ova svirka okuplja velik broj glazbenika koji su surađivali s Bowieom od njegova eponimnog albuma iz 1969. sve do posljednjeg Blackstar albuma, uz gostujuće glazbenike kao što su Trent Reznor (Nine Inch Nails), Billy Corgan (The Smashing Pumpkins), Gavin Rossdale (Bush), Perry Farrell (Jane’s Addiction), Joe Elliott (Def Leppard), Macy Gray, Ian Astbury (The Cult), Lzzy Hale (Halestorm), Bernard Fowler (Rolling Stones), Corey Glover (Living Color), Boy George, Ian Hunter iz Mott the Hoople…


Među njima, nastupit će i novoromantičarske zvijezde Duran Duran koji su povodom rođendana Davida Bowiea objavili i obradu njegove „Five Years“, pjesme koja otvara po mnogima najbolji Bowiev album, konceptualni „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“ iz 1972. godine.
U izjavi vezanoj uz singl i virtualni koncert  pjevač Duran Durana Simon Le Bon izrazio je svoju fascinaciju jednim od najvećih rock ‘n’ roll autora.


“U mojim teenagerskim godinama David Bowie mi je bio sve, on je bio razlog zašto sam počeo pisati pjesme. Dio mene još ne vjeruje u njegovu smrt prije pet godina, ali možda baš zbog toga postoji dio mene gdje je on još živ i uvijek će biti živ“ – otkrio je otkud je zapravo došao fenomen Duran Durana prije 40 godina.


„Kad smo prvi put stavili gramofonsku iglu na Ziggy Stardust ploču, prvi osjećaj perfekcije očitavao se u uvodnoj Five Years. Ne mogu opisati koliko smo počašćeni što je mom bendu dana mogućnost da izvodimo pjesmu ikone i da naše ime stoji uz Bowijevo povodom slavljenja njegove glazbe“ – rekao je Le Bon.


Uz ovaj događaj u aranžmanu Mikea Garsona, već prije je objavljeno da na današnji dan izlazi limitirano izdanje singla na 7-inčnom vinilu s dvije dosad neobjavljene verzije obrada u izvedbi Davida Bowie – jedna je »Mother« s prvog albuma Johna Lennona »John Lennon/Plastic Ono Band« iz 1970. godine, a druga »Tryin’ To Get To Heaven« iz kasne faze karijere Boba Dylana.  Samo tisuću singlova bit će objavljeno na vinilu boje bijele kave, i još 7147 na običnom, crnom vinilu.