A Whiter Shade of Pale

Umro Keith Reid, koautor jedne od najslavnijih pjesama rock glazbe

T.I.

Prvo je 1967. šest tjedana provela na prvom mjestu britanske top liste, zaslužila naziv jedne od himni „ljeta ljubavi“, a onda s vremenom postala jednim od najprodavanijih singlova svih vremena s preko deset milijuna prodanih primjerakaProšlogodišnja smrt pjevača Garya Bookera značio je i konačni kraj za Procol Harum, engleski rock bend koji se proslavio na samom početku svog djelovanja pjesmom „A Whiter Shade of Pale“.


Danas je pak odjeknula vijest da je i drugi suosnivač benda Keith Reid umro nakon borbe sa zloćudnom bolešću.


Keithov posao u Procol Harumu bili su tekstovi pjesama, napisao je doslovno sve pjesme iz njihovog kataloga između 1967. i 2017. godine kad je trajno napustio bend, pa i tu slavnu „A Whiter Shade of Pale“, prvu pjesmu koju su izdali i koja je ostala njihov najveći hit. Prvo je 1967. šest tjedana provela na prvom mjestu britanske top liste, zaslužila naziv jedne od himni „ljeta ljubavi“, a onda s vremenom postala jednim od najprodavanijih singlova svih vremena s preko deset milijuna prodanih primjeraka. Koliko je imala privlačnu snagu, sugerira i podatak da je kasnije snimljena i obrađena u više od tisuću verzija. Na Brit Awards 1977. godine pjesma je proglašena najboljim pop singlom engleske glazbe uz „Bohemina Rhapsody“ grupe Queen, dvadeset i jednu godinu kasnije pjesma je promovirana u „kuću slavnih“ Grammyja, strukovno diskografsko udruženje Phonographic Performance Limited objavilo je 2009. da je ovaj evergreen najizvođenija pjesma u britanskom radio i TV eteru ikad.
“Nenadmašni tekstopisac Keith napisao je riječi za gotovo sve pjesme Procol Haruma, a i koautor je hita Johna Farnhama „You’re the Voice“. Njegovi tekstovi bili su jedinstveni i pomogli su oblikovati glazbu koju je stvorio bend. Njegove maštovite, nadrealne i višeslojne riječi bile su radost obožavateljima Procola, a njihova složenost bila je snažan dodatak katalogu Procol Haruma. Naše misli su uz njegovu obitelj i prijatelje.”- stoji u oproštajnoj poruci na Facebook stranici  Procol Haruma.


Reid je rođen 1946. u židovskoj obitelji koja je je preživjela holokaust i kasnije je govorio kako mu tekstovi znaju biti mračni jer je odrastao pod sjenom teške obiteljske povijesti. Obrazovanje mu je kratko trajalo, školu je napustio već s 15 i u principu bio je samouki tekstopisac. Slučaj je htio da ga radijski DJ i producent Guy Stevens upozna sa Garyjem Brookerom 1966. s kojim će osnovati bend čiji će s prekidima desetljećima biti punopravni član iako nije svirao nijedan instrument.