Humanitarni rokeri

Roger Waters, Brian Eno i Tom Morello sudjelovali na virtualnom koncertu u korist glazbenika iz Pojasa Gaze

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Legendarni osnivač Pink Floyda Roger Waters je vjerojatno najglasniji kritičar izraelske politike prema Palestincima među rokerima i ne libi se javno ponavljati da odnos Izraela naspram Palestinaca slijedi politiku apartheidaRoger Waters, Brian Eno i Tom Morello iz Rage Against The Machine, između ostalih, sinoć su participirali na virtualnom koncertu pod nazivom Live For Gaza kako bi pomogli tamošnjim glazbenicima, koji dijele sudbinu ekonomske i kulturne izolacije s ostalim stanovnicima pojasa Gaze, njih 1,8 milijuna na samo 360 kvadratnih kilometara područja, što Pojas Gaze čini jednim od najnaseljenijih područja na svijetu.


Mnogi angažirani glazbenici već godinama pa i desetljećima zagovaraju ne samo mirno, već i pravedno rješenje na odvajanju Palestine i Izraela kad već drugačije ne ide. Među njima, legendarni osnivač Pink Floyda Roger Waters je vjerojatno najglasniji kritičar izraelske politike prema Palestincima i ne libi se javno ponavljati da odnos Izraela naspram Palestinaca slijedi politiku apartheida.


Waters je ovom prilikom izveo svoju pjesmu iz 1992. godine “The Bravery of Being Out of Range“, dok je Eno stvorio poseban audiovizualni komad posebno za koncert. Stvar pod nazivom “Celeste” nastao je u suradnji s njegovim bratom Rogerom.
U najavi koncerta Tom Morello pojasnio je svoje motive za sudjelovanjem u ovakvom događaju: „Već desetljećima u svojim bendovima Rage Against the Machine i Audioslave te u svom samostalnom radu i kao radio voditelj promoviram slobodu i pravdu kroz glazbu. Zato sam i sada ovdje, za palestinske glazbenike“.


Prihod od koncerta išao je u korist Delia Arts Center, organizacije sa sjedištem u Gazi koja pomaže lokalnim glazbenicima obukom i opremom.


Osim spomenutih svjetski poznatih glazbenika na koncertu su sudjelovali i izvan granica prepoznati palestinski glazbenici  Mohammed Assaf, Adnan Joubran iz Le Tria Joubrana, Rola Azar, Lina Sleibi te brojni umjetnici s lokalne scene Gaze.