Belgijski velikani post metala

Impresivan prvi nastup pred hrvatskom publikom benda Amenra

Marija Pajtak

Foto: IVAN SRAKIĆ

Foto: IVAN SRAKIĆ

U zagrebačkoj su Močvari predstavili novi album i odsvirali presjek hitovaAmenra, belgijski velikani post metala, odlučili su počastiti obožavatelje žestokog zvuka impresivnim premijernim nastupom u klubu Močvara. Ovom prilikom promovirali su pjesme s aktualnog albuma »De Doorn«, ali i odsvirali presjek najvećih hitova, poput »Am Kreuz«, »Solitary Reign« i »De Evenmens«, iz njihove impresivne karijere u svom prvom nastupu u Hrvatskoj. Također, posjet Zagrebu bio im je jedini koncert u ovom dijelu Europe u sklopu osmodnevne turneje.


U gotovo punoj dvorani zagrebačke Močvare, bend je otvorio nastup pjesmom »Razoreater«. Svjetlo je obasjalo frontmena Van Eeckhouta, koji je samo u hlačama, bos i bez majice, stajao okrenutih leđa, s tetoviranim naopakim križem, i bio je to prizor koji puno govori o emociji i muci koju bend stvara i dijeli s publikom.


Foto: IVAN SRAKIĆ


Jednostavnost rifova koji kroz svoju repeticiju slušatelja kao da hipnotiziraju, i uz minimalne izmjene rastu do gotovo katarzične eksplozije koji Van Eeckhoutov vrisak samo potencira. Vrlo često su se izmjenjivali akustični dijelovi s moćnim vokalom što, u kontrastu s poznatom žestinom, daje odlično osmišljenu ritmiku i efektivnost.
Na velikom platnu u pozadini vrtio se videozid inspiriran crkvama, prirodom i filmovima koji su samo pospješili osjećaj misterioznosti ovog benda.


Ozvučenje je bilo odlično, a cijeli je bend s lakoćom uspio rekreirati zvuk sa studijskih albuma. Atmosfera koja se osjetila iz svakog vriska i odsviranog rifa bila je mračna, depresivna, a na trenutke čak i katarzički oslobađajuća. Činilo se kao da su se visoke ljetne temperature značajno spustile i da smo odjednom svi bili u nekoj drugoj stvarnosti.


Foto: IVAN SRAKIĆ


Amenra su, još davne 1999. godine, osnovali vokal Colin van Eeckhout, gitarist Mathieu Vandekerckhove i bivši basist Kristof Mondi koji su izašli iz hardcore punk benda Spineless, a danas bend čine još bubnjar Bjorn Lebon, gitarist Lennart Bossu i basist Tim De Gieter.


U svojoj vrlo bogatoj i plodnoj karijeri izdali su šest izdanja u seriji »Mass« i desetke EP-a, splitova, kompilacija, pa čak i knjigu »Church of Ra«.


Njihov stil može se opisati kao kombinacija dooma, sludgea, hardcorea, a na koncertima uživo važnu ulogu igraju vizualizacije koji prate njihovu glazbu. Kao značajne uzore ističu legendarni bend Neurosis, za čiju su izdavačku kuću Neurot Records izdali album Mass V.