Neviđene snimke

Dokumentarac o Beatlesima iz „Let It Be“ faze u režiji Petera Jacksona dolazi u kino dvorane u ljeto 2021.

T.I.

Redatelj „Gospodara prstenova“ Jackson je imao materijala napretek, sa snimanja originalnog dokumentaraca „Let It Be“ ostalo je čak 55 sati dosad neobjavljenog video materijalaFilmaš Peter Jackson, čija će karijera uvijek biti obilježena filmskim serijalima „Gospodar prstenova“ i „Hobbit“, još je početkom prošle godine objavio da radi na svojevrsnoj preradi dokumentarca „Let it Be“ slavnih Beatlesa, njihovog zadnjeg originalno izdanja, objavljenog 13. svibnja 1970., pet dana nakon zadnjeg, istoimenog albuma.


Originalni osamdesetminutni dokumentarac ostao je zapamćen po legendarnoj živoj svirci na krovu zgrade njihove diskografske kuće Apple u Londonu, prvoj nakon što su prestali nastupati uživo 1966. i naravno zadnji prije razlaska 1970. godine. Jackson je imao materijala napretek, sa snimanja originalnog dokumentaraca ostalo je čak 55 sati dosad neobjavljenog materijala. Imao je i punu podršku živih Beatlesa Paula McCartneya i Ringa Starra, kao i zaklada koje se brinu o ostavštini pokojnih Johna Lennona i Georgea Harrisona.


Sad imamo i konkretni datum izlaska filma. Peter Jackson je objavio da će se film u kinima naći 27. kolovoza 2021. godine. Film je zgotovljen, ali je izlazak odgađan zbog pandemije koronavirusa.
Album  „Let it Be“ snimljen je u jednom turbulentnom vremenu za slavnu četvorku obilježenu sukobima, posebno između Lennona i Harrisona. Iako je izašao zadnji, sniman je nakon „Bijelog albuma“ na samom početku 1968., dakle prije „Abbey Road“  albuma koji sadrži zadnje snimke koje su John, Paul, Ringo i George snimili zajedno. Početna ideja snimanja filma je bila publici prikazati bend koji nije svirao uživo pune tri godine, no na kraju je od obilja materijala nastao dokumentarac o procesu snimanja albuma. Kao da je tadašnja intencija bila da pokažu bend koji je došao svom kraju, gdje je atmosfera depresivna i mračna kao na karminama, članovi loše volje koji samo šteo ne reže jedan na drugog.


Jacksonova verzija koja će izaći pod imenom „The Beatles: Get Back“ imat će puno svjetliji ton i slikovno i po atmosferi, iz 55 sati materijala Jackson je izvukao dijelove gdje se Beatlesi smiju, zabavljaju i zbijaju šale na svoj i tuđi račun.


„Stvorili smo sasvim novi film kao pokušaj da razbijemo mit o tome kako je vrijeme snimanja Let It Be bio zadnji čavao u lijesu Beatlesa“ – rekao je Jeff Jones, dugogodišnji šef diskografske kuće Apple koju su Beatlesi osnovali.


Posebna poslastica bit će taj slavni koncert na krovu. U originalnoj verziji ga ima svega desetak minuta, a u nadolazećem dokumentarcu bit će prikazan gotovo u cijelosti, 36 od 42 minute svirke s više verzija pjesama „Get Back“, „Don’t Let Me Down“ i „I’ve Got A Feeling“.


“Rad na ovom projektu bilo je otkriće puno radosti. Imao sam privilegiju biti muha na zidu, dok najveći bend svih vremena radi, svira i stvara remek-djela. Oduševljen sam što je Disney postao naš distributer. Nema boljeg da naš film vidi najveći broj ljudi. ” – izjavio je Peter Jackson koji u posljednje vrijeme sve više svog talenta koristi na vrijedne dokumentarne projekte.


Posljednji igrani film „Hobit: Bitka pet vojski“ snimio je 2014. godine, a krajem 2018. godine objavio svoj prvi dugometražni dokumentarni film „They Shall Not Grow Old“ o prvom svjetskom ratu. Spomenutih 55 sati neobjavljenog video materijala o Beatlesima je prava sitnica za obradu u odnosu na gotovo 600 sati intervjua s veteranima 1. svjetskog rata i 100 sati originalno snimljenog materijala koji je morao pogledati i selektirati za dokumentarac koji je kod kritike dočekan sa hvalospjevima.