Posljedice pandemije

Do kraja godine britanska koncertna industrija mogla bi izgubiti 170 tisuća radnih mjesta

P. N.

Foto. Pixabay

Foto. Pixabay

Glazbena industrija je doprinijela britanskoj ekonomiji u prošloj godini s 5,2 milijarde funti prometa. Od toga, 2,7 milijardi otpada na izvozPrema zadnjim studijama koncertni krak britanske glazbene industrije mogao bi do kraja ove godine izgubiti čak 170 tisuća radnih mjesta zbog restrikcija izazvanih pandemijom koronavirusa ako britanska vlada ne uskoči s financijskom potporom. Doduše, preko tisuću koncertnih dvorana, kazališta, festivala i umjetničkih prostora i organizacija nedavno je „pokriveno“ s 1,57 milijardi funti iz Fonda za oporavak kulture kako bi očuvali svoju funkciju i radna mjesta dok kriza ne prođe, no britanska vlada ignorirala je brojne freelancere, samostalne umjetnike i radnike prije angažirane na organizaciji koncerata.


Istraživanje je provela novoutemeljena organizacija „LIVE“ koja predstavlja upravo dio glazbene industrije vezanu uz koncertne aktivnosti, i istraživanje pokazuje da je industrija na rubu propasti.


U tom sektoru je izgubljeno 81 posto prihoda otkad je buknula pandemija. Autori istraživanja kažu kako je to četiri puta veći pad od britanskog prosjeka u svim drugim poslovnim aktivnostima.
„Mi smo bili jedan od prvih sektora koji je zbog COVIDA-19 morao zatvoriti vrata, i bit ćemo među zadnjima koji će vrata ponovno otvoriti“, kazao je NME-u Phil Bowdery iz Udruge koncertnih promotera. Tvrdi da su se našli u klasičnoj „kvaka 22“ poziciji: S jedne strane zbog vladinih restrikcija ne mogu raditi svoj posao i organizirati koncerte, a s druge strane nisu uključeni u program Extended Job Support Scheme, koji je sličan hrvatskom modelu da oni poslodavci koji su najviše nastradali u korona krizi primaju financijsku pomoć iz državnog proračuna kako ne bi morali otpuštati radnike. „Ako uskoro nećemo imati pristup pomoći države, većina naše visoko utrenirane radne snage i koncertnih specijalista svih vrsta će jednostavno nestati“, kaže Bowdery.


Glazbena industrija je za Veliku Britaniju prepoznata kao važni izvozni proizvod još 60-ih godina za vrijeme „British Invasion“ kulturološkog fenomena obožavanja britanske pop i rock glazbe u SAD, zahvaljujući prije svega Beatlesima. Koliko je bitna, najbolje govore brojke iz predkorona razdoblja. Glazbena industrija je doprinijela britanskoj ekonomiji u prošloj godini s 5,2 milijarde funti prometa. Od toga, 2,7 milijardi otpada na izvoz, odnosno prodaju nosača zvuka i koncertne aktivnosti britanskih glazbenika u inozemstvu.