Veliki jubilej

Svečani rođendan HRT-ova emisije: Petnaest godina “Vijesti iz kulture”

Siniša Pavić

Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Crvenim tepihom na »sunčanoj strani Prisavlja« sinoć su tim povodom prošetali brojni uzvanici iz svijeta kulture Lijepe NašeEmisija »Vijesti iz kulture« HTV-a proslavila je sinoć 15 godina postojanja! Crvenim tepihom na onoj »sunčanoj strani Prisavlja« hodali su sami kulturnjaci koji su došli uveličati lijep jubilej, a lista uzvanika bila bi i duža da jesen jučer nije bila jesenski čudljiva.


Bila je tu i ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen, čovjek za čijeg je predsjedanja Programskim vijećem HRT-a emisija i pokrenuta Zdenko Ljevak, književnici i književnice Miro Gavran, Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Sanja Pilić, glumci Tarik Filipović i Rene Bitorajac, glumica Judita Franković Brdar, filmaši Zrinko Ogresta i Ognjen Sviličić, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, intendanti hrvatskih kazališta poput Dubravke Vrgoč i Srećka Šestana, dizajner Boris Ljubičić koji je promovirao epidemiološku masku s logom HRT-a…


Foto: Davor KOVAČEVIĆ


Prave zvijezde


No, one prave zvijezde bili su oni koji su ViK onomad radili i oni koji ih rade danas onako kako su sinoć suvereno svečarsku emisiju vodile urednica Redakcije ViK-a Zrinka Turalija Kurtak i Tamara Džebić Šaljan.
Ništa manje vrijedni nisu bili ni Martina Validžić i Danijel Despot, pridruženi članovi iz redakcije Zabavnog programa kao specijalisti za pitanja red carpeta.


A među uzvanicima i Mira Marenić Toljan, ona koja pamti početke zbog kojih u »Leksikonu radija i televizije« pod slovom V piše: »Vijesti iz kulture«, dnevna informativna emisija HTV-a, prikazuje se od 2005. Prati kulturna zbivanja (koncerti, kazališne predstave, izložbe, promocije knjiga, filmske premijere, festivale).


Uređuju je novinari Redakcije kulture IMS-a (J. Coce, L. Kežić, M. Marenić Toljan, O. Ričko, Lj. Saucha, I. Svetl, S. Šegedin-Miriovsky, Z. Turalija Kurtak, M. Vučićević), a u emisiji sudjeluju i novinari iz regionalnih TV centara.


Priznaje nam Marenić Toljan kako nije mislila da će format ovako dugo trajati, veli kako nam je potreban, ali i ponavlja ono za što se uvijek zalagala – da kultura bude protkana svud po programu, naročito u Dnevniku, jer u nas je tako »ako nije bilo u Dnevniku, nije se ni dogodilo.«


Prisjetila se tako i dana kada je naš tenor Tomislav Mužek otišao na angažman u HNK Split i svoje borbe da objasni urednicima koliko je to važna vijest. Tog dana je Ivica Olić otišao u CSKA. Rekla sam im, Mužek u HNK Split, isto je što i Olić u CSKA Moskva! – prisjetila se Marenić Toljan.


Foto: Davor KOVAČEVIĆ


Sunčana strana


I Zdenko Ljevak se prisjetio početaka, Programskog vijeća koje je uvidjelo da u programskoj shemi prije 15 godina kulture gotovo da i nije bilo. Govorilo se da nema novca, no zahvaljujući tadašnjem Vijeću, našlo se novca i formata da kulture redovito bude u programu.Nakon prvih 15 godina ViK ide dalje! Zato je »Sunčana strana Prisavlja«, projekt kojim je HRT u ovo doba od korone pokazao što sve može javni servis i projekt koji je majstorski, trudbenički, udarnički držala pod kontrolom urednica Trećeg programa HRT-a Vlatka Kolarević, došao svome kraju.


Livada kraj zgrade HRT-a bila je tako jedan od rijetkih prostora slobode za kulturnjake svih vrsta. Za kraj koncert grupe Vatra kojoj se i kiša smilovala na »sunčanoj strani Prisavlja«.


Bez Ljiljane Saucha

Ako je dobro što se kiša smilovala, ono loše se odigralo dan, dva prije proslave. Netko tko je, ako ništa drugo, vičan i očajnom PR-u, odlučio je da Ljiljana Sucha, jedna iz one prve postave ViK-a, više neće voditi ViK i da će je zamijeniti mlađa voditeljica.


Izazvalo je to popriličnu buru u javnosti koja se dobrano podijelila na one koji tu ne vide ništa sporno i one koji tu vode diskriminaciju na više razina. Ono što je nepobitno jest da je tajming bio loš, baš kao što je nepobitan niz primjera iz ugledanih TV kuća koje to jednostavno rade drugačije: Franca Leosini, kultna voditeljica na Rai Uno, ima 86 godina, Piero Angela, kultni voditelj na Rai Uno, ima 91 godinu, Annie Nightingale, voditeljica na BBC Radio 1, ima 80 godina…