Alt rock band Beluga

Oceans Apart – Četiri kvalitetna rock instrumentala na svom debitantskom EP-iju

Marinko Krmpotić

FOTO/Beluga

FOTO/Beluga

Ljubiteljima rocka četiri će se te pjesme svakako dopasti, posebno onima koji u skloniji čvršćim, složenijim, zahtjevnijim i dužim instrumentalima.Četiri kvalitetna rock instrumentala na svom debitantskom EP-iju nazvanom “Oceans Apart” publici nudi zagrebački alt rock band Beluga. Grupa je, saznaje se iz pratećeg materijala kojeg je uobličila njihova izdavačka kuća Ginger Records, nastala 2018. godine, a članovi su aktivni na sceni od još devedesetih kroz rad u različitim bandovima kao što su Analena, Ha Det Bra, Pepel Puh, I Don’t Think So!, Pitsome Pete… Bend je u početku bio dvojac kojeg su činilu Dejan Jeličić (gitara, klavijature) i Dubravko Dragojević – Zeta (bubanj) koji je uz pomoć efekata i loopera zadao temelje prvim pjesmama, a nakon priključenja basiste Tomislava Turkovića, zvuk grupe dobiva na ritmičnosti i žestini. Prve četiri pjesme kojim se predstavljaju javnosti snimili su u vlastitom aranžmanu, a miksane su u studiju Green Hill s producentom Jelenkom Hodakom, poznatom po radu s Afion, Rebel Star i L.H.D.


Ljubiteljima rocka četiri će se te pjesme svakako dopasti, posebno onima koji u skloniji čvršćim, složenijim, zahtjevnijim i dužim instrumentalima. Njihove pjesme traju od šest do osam minuta i teško ih je svrstati u određeni žanr jer istodobno nude u okviru jedne skladbe različite stilove – od psihodeličnog i art rocka preko space i surf rocka pa do čistog alt pristupa, čak i stoner rock te grunge zvuka. Gitara dominira i vrlo je uvjerljiva, ali ništa manje uočljivi nisu ni bas te bubnjevi, a “glazbena slika” koju stvara Beluga trojac nikad nije tako žestoka da bi bila neslušljiva i preagresivna, ali nikada ni tako spora da bi bila dosadna i nemotivirajuća.


Uvodna “All Your Angels Are My Demons” puna je zaista sjajnih gitara koju vuku ka surf obalama i općenito naglašenoj ulozi kakvu je gitara imala u glazbi šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tu “ugodnu kišu” gitarističkog zvuka dobro podržava potmuli bas da bi se potom sve pretvorilo u moćne i grandiozne udare prog i post rocka kroz koje se opet probija neizbježna a la sixties gitara koja u sebi sadrži i puo nježnosti i melankolije. Taj raznovrsni pristup nastavit će se potom i u ostalim skladbama pri čemu će druga, ujedno i naslovna “Oceans Apart” biti, bar u jednom svom dijelu, i nekako najnježnija, mada i ona povremeno nudi udare moćnog zvuka i jasnu opredijeljenost prema rock izrazu. Sferama nečeg nadzemaljskog plovi “The Magician” koji korijene ima u psihodeliji i alt rocku što su dobri temelji za agresivniji izraz kojeg Beluga u ovoj skladbi i ostvaruje. Za kraj slušamo najdužu, skoro osam minuta dugu, “Logout, Leave” koja ponovo stvari, bar s glazbene strane, vraća na početak pa smo opet svjedoci dobrih gitara koje sjajno pletu i vežu u cjelinu ostale instrumente, ali u znatno agresivnijem izrazu no što je to bila početna odlična “All Your Angels Are My Demons”. Sve u svemu “Oceans Apart” jako su dobro predstavljanje glazbenika koji znaju svirati, odnosno grupe koja bi mogla privući raznolik krug slušatelja.