Distune promotion i Geenger records

Spoj metala i post rock glazbe: Emphasis i Beluga u petak u The Beertiji

Ivana Kocijan

Beluga foto: DJORDJE MILADNOVIC, Emphasis foto: Promo

Beluga foto: DJORDJE MILADNOVIC, Emphasis foto: Promo

Koncert je ujedno i premijerni riječki nastup Beluge, dok se Emphasis u novoj postavi vraća u Rijeku nakon sedam godinaPosljednjeg petka u veljači The Beertija na Trsatu domaćin je dvama bendovima s nezavisne izdavačke kuće Geenger records: Emphasis i Beluga. »Očekuje nas spoj metal i post rock glazbe u najboljem izdanju. Žestoki elementi s melodičnim dijelovima te mnogo ambijentalnih prijelaza uz naglašenu atmosferičnost i melankoliju. Koncert je ujedno i premijerni riječki nastup Beluge, dok se Emphasis u novoj postavi vraća u Rijeku nakon sedam godina«, navode organizatori iz Distune promotiona.


Emphasis je kroz godine rada izbrusio svoj jedinstveni zvuk oslanjajući se na izražene rifove i mračnu atmosferu. Spoj metal i post rock glazbe koordinate su ovog projekta u kojem se spajaju žestoki elementi s melodičnim dijelovima te mnogo ambijentalnih prijelaza. Dečki premošćuju nekoliko glazbenih žanrova, a inspiraciju traže u velikanima kao što su Caspian, Russian Circles, This Will Destroy You, Enslaved i Isis. Iza sebe imaju tri albuma: »Elements of Morrow« iz 2007. godine, »Gliding Over All« objavljen 2013. i »Black.Mother.Earth« iz 2017. godine. Pandemijsku rupu u vremenskom kontinuumu su iskoristili za regrupiranje vlastitih redova i skladanje četvrtog albuma koji će ugledati svjetlo dana u nadolazećim mjesecima. Materijal su snimali u Studiju 148 u Bukureštu pod producentskim vodstvom dugogodišnjeg suradnika i vanjskog člana benda Mariusa Costachea.


Beluga je nastala 2018. godine, a članovi su aktivni na sceni od još devedesetih (Analena, Ha Det Bra, Pepel Puh, I Don’t Think So!, Pitsome Pete… samo su neki od bendova u kojima su prethodno djelovali). Bend je u početku bio dvojac koji je uz pomoć efekata i loopera zadao temelje prvim pjesmama, a nakon priključenja basista, dobiva na ritmičnosti, žestini i više organskom zvuku. Samim time širi se i zvučna slika benda, upotpunjena videoprojekcijama u vlastitoj produkciji.
Osim kao bend, Beluga djeluje i kao svojevrsni kreativni kolektiv, pa je tako Dubravko Dragojević Zet zadužen za snimanje zvuka benda i elektroniku te video, basist Tomislav Turković Lav za dizajn i art direkciju, a Dejan Jeličić je vlasnik Pitsome brenda za tisak, pod čijim okriljem nastaju Belugine majice i ostali merch. »Oceans Apart« naziv je EP-a prvijenca objavljenog u prosincu prošle godine u izdanju Geenger Recordsa. Radi se o četiri pjesme snimljene u vlastitom aranžmanu, a miksane u studiju Green Hill s producentom Jelenkom Hodakom, poznatim po radu s izvođačima kao što su Afion, Rebel Star i L.H.D.


Ulaznice za koncert po pretprodajnoj cijeni od 50 kn dostupne su u Dallas music shopu Rijeka i u sustavu Entrio, dok im se cijena na dan koncerta diže na 70 kn. Događaj je organiziran uz poštovanje preporuka i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, a posjetitelje se poziva na odgovornost i ponašanje u skladu s navedenim odlukama. Na ulazu će biti potrebno predočiti digitalnu COVID-potvrdu, negativni test ili dokaz o preboljenju COVID-19 u zadnjih 6 mjeseci.