TI ZNAŠ

Objavljen četvrti studijski album karlovačkog glazbenika Dalibora Hercega

Ivana Kocijan

FOTO/Igor Kleščić

FOTO/Igor Kleščić

"Da ostane samo jedna pjesma, jedan stih, napravili smo puno2Svjetlo dana nedavno je ugledao novi nosač zvuka prerano preminulog karlovačkog glazbenika Dalibora Hercega čiji je profesionalni život umnogome bio vezan i za Rijeku.
– Na Daliborov rođendan objavljen je njegov četvrti studijski album »Ti znaš« i na isti dan imao sam koncertnu promociju istoimenog albuma u prekrasnom ambijentu kaštela Drivenik u Driveniku. Daliborov album »Ti znaš« on je sam započeo raditi u prosincu 2019. godine u Rijeci u bolnici na Hematološkom odjelu. Nažalost, nije ga dovršio. U siječnju 2020. godine, kako se situacija s Daliborovim zdravljem pogoršala, rekao je da uzmem laptop doma i da mi je sve na njemu. Tada mi to nije bilo jasno i samo sam odgovorio – »dobro«, uzeo laptop doma i ostavio sam ga u sobi sa strane. Nisam ga otvarao do njegovog odlaska na onaj svijet. Ostavio mi je dva laptopa i nekoliko hard diskova. Kada sam otvarao materijal, laptope, foldere, shvatio sam što je mislio pod time da mi je sve tu, otkrio nam je njegov dugogodišnji glazbeni suradnik Giovanni Jakovac koji je najviše zaslužan za to da Hercegova ostavština i dalje pronalazi put do publike.


Glazbene i životne priče


– On je napisao kojim putem moram ići dalje, napisao je raspored svega, što sve trebam učiniti i ostavio je zapisane pjesme, note, djela i ideje. Ja sam krenuo. Prošle godine objavljen je njegov studijski album »Život i sve ostalo«, time sam krenuo, a usporedno objavom tog albuma započeo sam raditi na ovom albumu »Ti znaš«. Kako je Dalibor dovršio ovaj album samo do pola, pola je završio renomirani glazbenik i producent Robert Grubišić koji se savršeno nadovezao na Daliborove i moje ideje. Prvo sam poslušao sve što je Dalibor napravio i dao točne smjernice Robertu te smo zajedničkim snagama napravili album.
Vjerujem da bi Dalibor bio sretan zbog ovog projekta i da bi mu se jako svidio. Da nije bilo njega, njegovih pjesama, ne bi danas bilo ni Giovannija Jakovca. Uz svoje napisane stihove i pjesme ja sam odrastao, mijenjao sam se, sazrijevao, otkrivao sam sebe, a on me pratio u koraku s glazbom kojom je odijevao moje misli i stihove. Bez obzira na njegovu jednostavnost kojom je zračio, znao se u potpunosti složiti s mojim ekstravagantnim i drugačijim razmišljanjem o životu i kako bismo trebali dočarati atmosferu pjesme. Stvarali smo glazbene i životne priče, dodao je.


Djela koja će trajati


Ono što je ostalo iza njihovog osmogodišnjeg zajedničkog umjetničkog djelovanja i dalje živi. Dalibor i on uglazbili su više od 80 pjesama, ostvarili su osam studijskih albuma i osvojili više od tridesetak festivalskih nagrada.
– Ja sam nekako najponosniji na to da dan danas, nakon devet godina od izlaska naše prve zajedničke suradnje u pjesmi »Otkrivam još jednu laž«, radiopostaje nisu zaboravile na nju i ona se emitira u radijskom eteru. To je bit i poanta djelovanja, ostaviti djela koja će trajati. I da ostane samo jedna pjesma, jedan stih, jedna melodija, jedna nota – napravili smo puno. Dalibor je bio hrvatski skladatelj, profesor i prijatelj. Na njegov rođendan napravio sam hladni koncert, odnosno koncert bez publike, njemu u čast. Koncert je održan u magični sat, na magičnom mjestu, samo svemiru i Daliboru. Bilo je izuzetno emotivno i posebno, drugačije. Unutar zidina kaštela, dok se dan pretakao u noć, Daliborova prisutnost je bila ondje, bez obzira na to što ga fizički nije bilo. Na klaviru je bio fenomenalni Vedran Ljubenko, a na gitari Jakov Zadro, otkrio je Jakovac.


Uskoro novi album
Svi su oni zajedno Daliborovim pjesmama udahnuli neko novo aranžersko ruho te na tom koncertu udahnuli i život Daliborovim pjesmama. Koncert je snimljen pod redateljskom palicom Karmen Grgurine Ventin i Igora Kleščića. Za vizualni identitet Giovannija Jakovca, kao i uvijek, bila je zaslužna Tajči Čekada. Veliku podršku projektu dali su Daliborovi roditelji, tata Franjo i mama Brankica, stric Josip i teta Marica. Jakovac posebno zahvaljuje i Terezi Dudaš i Robertu Maričiću na pomoći oko same pripreme koncerta, kao i Turističkoj zajednici općine Vinodol.
– Dalibor Herceg je život posvetio glazbi i to ne samo kroz svoje vlastite pjesme, nego je tu ljubav prenosio na nove generacije koje je podučavao kao profesor glazbene kulture. Želio sam nastaviti s njegovim radom i ove godine je osnovana Umjetnička udruga Dalibora Hercega koja će promicati glazbu i izvedbene umjetnosti. Uskoro će biti objavljen i Daliborov electro pop rock album koji upravo pripremamo i s velikom radošću mogu najaviti i svoj novi album koji je napisan nakon Daliborovog odlaska na onaj svijet, a sve pjesme je uglazbio Vedran Ljubenko, dok je za produkciju zaslužan Jakov Zadro, zaključio je Jakovac.