Sto koncerata

Turneja kvarteta GIIPUJA “100 šterni, ćo!” se nastavlja u Pazinu i Mošćeničkoj Dragi  

P. N.

GIIPUJA su Damjan Grbac - kontrabas, Marko First - violina, sopela, Aldo Foško - bas klarinet i Tonči Grabušić - bubnjevi.“100 šterni, ćo!” cjelogodišnja je turneja od sto koncerata kvarteta GIIPUJA po šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara.


Svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem GIIPUJA nas vodi kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu i aktualizirajući je u suvremenom kontekstu. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se quartetom otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu jazz improvizacije.


GIIPUJA često izlazi iz konfora koncertnih dvorana i klubova, što postaje njihov zaštitni znak. Nakon jednodnevne turneje na 5 šterni na području Grada Kastva, u rujnu 2019.godine, rodila se ideja o projektu “100 šterni, ćo!”, koji je svoju realizaciju, radi pandemije, doživio ove godine.
Do danas je u okviru projekta odsvirano 27 koncerata, a novi nastupi najavljeni su u Pazinu i Mošćeničkoj Dragi.


21.5.2022. > Grad Pazin
16:00 Dvorište Kaštela (Trg Istarskog razvoda 1, Pazin)
18:00 Donji vrtić, šterna (Ulica Družbe sv. Ćirila i Metoda 1, Pazin)
20:00 Veli Ježenj, na šterni


22.5.2022. > Općina Mošćenička Draga
16:00 Golovik
18:00 Martina
20:00 Brseč


GIIPUJA koncerte bilježi kamerom, kako bi prenjeli i autentičnu atmosferu svake od lokacija na kojoj predstavljaju svoju glazbu.Vizure snimljenih mjesta postaju trajne razglednice koje žive u virtualnom digitalnom svijetu, dostupne znatiželjnicima sa svih strana svijeta, a povezane autentičnom glazbom.


GIIPUJA su Damjan Grbac – kontrabas, Marko First – violina, sopela, Aldo Foško – bas klarinet i Tonči Grabušić – bubnjevi.


Krajem prošle godine kvartet je objavio album naziva “GIIPUJA za Matetića”, u nakladi izdavačke kuće Rezonator Records, temeljen na motivima tradicionalne glazbe s naglaskom na djela i aranžmane Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga.