Oprah

Čeka se mega intervju Harryja i Meghan. Kako se svi osjećaju zbog toga i što možemo očekivati?

Sanda Milinković

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Engleski tabloidi su se usudili biti šokirani intervjuom i nazvati ga nepoštenim. Nakon svih onih groznih naslova koje su posvetili Meghan Markle.Intervju Harryja i Meghan kod slavne voditeljice Oprah zakazan je za sedmi ožujka, a nagađanja o tome što će sve kraljevski par reći, ne prestaju.


Harry i Meghan još nisu rekli niti jednu riječ, a njihov se intervju već uspoređuje s onim  kojeg je dala pokojna princeza Diana. Riječ je o nevjerojatno iskrenom intervju koji je eksplodirao britanskim i svjetskim medijima, a pokojna ga je princeza dala za BBC u studenom 1995. godine.


Novinar Martin Bashir koji je vodio intervju, kasnije se našao na meti kritika zbog pristupa razgovoru – optužuju ga da je iskoristio u tom trenutku vrlo ranjivu ženu te ju navodio na odgovore.
Kraljevska je obitelj ovim slavnim intervjuom bila, malo je reći, šokirana, jer po prvi puta u povijesti britanske kraljevske obitelji, jedan član nije podržao mantru kraljice Elizabete o tome da se obiteljske stvari drže iza čvrsto zatvorenih vrata.


Intervju pokojne princeze od Walesa bio je njezin prvi solo medijski izlet, a odlučila je otvoriti sve karte, odgovoriti na sva pitanja bez zavlačenja i još k tome – uživo.


Njezina izjava: “Bilo nas je troje u braku pa je bila gužva”, na pitanje o odnosu princa Charlesa i Camile Bowles-Parker, osigurala je urednicima bombastične naslove sutrašnjih izdanja novina koji su vrištali s kioska diljem Velike Britanije i šire.


Intervju koji je šokirao svijet, kako su ga prozvali, mada, obzirom na to koliko su mediji bili uključeni u privatne probleme princeze Diane, čudno je što se itko pronašao šokiranim onim što je odgledao, doveo je i do konačnog razvoda Diane i Charlesa.


Iako su živjeli odvojeno i znalo se da se razvod bliži, formalna rastava još nije zauzela mjesto. Tek je nakon intervjua kraljica poslala pisma i požurila rastavu.


Diani je oduzeta titula (kraljevskog veličanstva), a o ovom je potezu progovorio princ William koji je kazao da će, kada postane kralj, ispraviti učinjeno i vratiti titulu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli European Royal Families (@europeroyals)Vratimo se na intervju Harryja i Meghan


Harry i Meghan otišli su iz Velike Britanije što je također fantastično popraćeno u svim svjetskim medijima. Engleski tabloidi su  linčovali Meghan Markle, optužili je za raspad kraljevske obitelji, za odvlačenje princa Harryja iz njegove domovine, izvlačili sve moguće pikanterije iz njezina privatna života i čitavu situaciju posprdno nazvali #megxit što je većina medija objeručke prihvatila pa pretvorila u trending hashtag na Twitteru.


Čitav novinarski linč predvođen britanskim tabloidima kraj kojih se mnogi američki mogu sakriti, doveo je do prve usporedbe Meghan Markle s pokojnom princezom Dianom.


Veliki je broj ljudi stao na stranu Meghan, vidjevši u njoj pokojnu princezu koju engleska javnost nikada neće zaboraviti. Ni oprostiti.


Nakon “#megxita”, oglašavala se kraljevska obitelj šturim izjavama, redale su se izjave “svjedoka”, “bliskih prijatelja” i inih “izvora” bliskih paru pa smo dobivali svakakve informacije iz druge, treće i četvrte ruke.


A sada se čekaju one prave iz prve ruke, sedmog ožujka.


Specijal od 90 minuta kojeg će voditi legendarna Oprah trebao bi biti iskreni intervju kraljevskog para o tome što se dogodilo. Jesu li mediji protjerali Meghan iz Engleske? Je li se Harry doista posvađao s čitavom obitelji? Jesu li Harry i William zbog svega u lošim odnosima?


Ostaje tek vidjeti.Britanski tabloidi, u svojoj nevjerojatnoj želji da uvijek imaju ekskluzivu, sada su “šokirani” time što Harry i Meghan uopće izlaze pred kamere. Redom pišu da je to niski udarac kraljici i kraljevskoj obitelji.


Zanimljiv je taj obraz kada pišu o niskim udarcima, a kao da zaboravljaju svoje neljudske naslove koje su bacali na sve strane svaki puta kada bi ugledali Meghan ili kada bi ekipa iz Royal Lote imala svog omiljenog “bliskog izvora”. I omiljena im redakcijska razbibriga, kada su svaki njezin korak uspoređivali s korakom Kate Middleton.


“Royal Lota” naziv je za britanske medije koji imaju ekskluzivni pristup informacijama članova kraljevske obitelji, što su redom The Daily Express, The Daily Mail, The Daily Mirror, The Evening Standard, The Telegraph, The Times i krema svih krema, The Sun (op. a).Kada im nije bilo jasno zbog čega je trudnica stavila ruku na trbuh pa su to proglasili taštinom. Kada je Kate stavila ruku na svoj trudnički trbuščić, to je bilo “nježno glađenje”.


intervju_harryja_i_meghan

Screenshot Mail Online


Kada je stavila ruke u džepove pa otišla “korak dalje” i prekršila protokole i pravila. Oh, pa to je napravila i sama kraljica jednom prilikom.


Screenshot Express i Hello!


Kada je pojela avokado “povezan s kršenjem ljudskih prava i sušom”. Za razliku od Kate, koja je pojela avokado da joj pomogne s jutarnjim mučninama.


Screenshot Express


Kada je njezin vjenčani buket “ugrozio” zdravlje malene Charlotte Naslov ima i drugu verziju – o tome kako je Meghan rasplakala Kate.


Screenshot The Guardian i Express


Kada se budila vrlo rano pa je osoblje palače bilo uznemireno.


Isti su sada šokirani činjenicom da bi Meghan i Harry mogli izaći u medije te iskreno progovoriti o svemu. Jedva čekamo naslove nakon intervjua.


Jedno od pitanja koje se učestalo vrti je ono o reakciji Kate Middleton i princa Williama na intervju. Spominje se da su prestravljeni zbog toga, da je William šokiran načinom na koji se Meghan i Harry odnose prema kraljici, a kraljica će se navodno obratiti naciji nekoliko sati prije njihovog intervjua.


Čime ih želi preduhitriti u prijenosu na dan Commonwealtha kojeg je ove godine pomakla 24 sata ranije?


Intervju Harryja i Meghan mogao bi u dva smjera


Što nas čeka vidjet ćemo sedmog ožujka, ali pretpostavljamo da bi intervju mogao u dva smjera. Prvi je smjer onaj u kojem je išla pokojna princeza Diana: iskrenost uz situacije koje se događaju iza vrata kraljevskih palača koje nisu uspjele procuriti u javnost. Bude li intervju takav, javnost bi mogla još više prevagnuti na stranu kraljevskoga para.


Bude li intervju išao u drugom smjeru, bez pikanterija, proračunato i u maniri “svi smo si dobri”, postavljat će se još više pitanja nakon njega, a razgovor će ispasti kalkuliran i hladan.


Ostaje nam jedva čekati njihovu stranu priče, nadati se da će reći sve ono što je budnim tabloidima i njihovim “izvorima” promaklo, a ono što će se nesumnjivo dogoditi je to da će se o ovom intervjuu pričati sa svih strana.


Intervju Harryja i Meghan, čekamo te s nestrpljenjem.