Zajednica Talijana Rijeka

Koncert Andree Centazza i Saše Nestorovića u utorak u Circolu

Kim Cuculić

Andrea Centazzo i Saša Nestorović / Foto Elia Falaschi; Davor Hrvoj

Andrea Centazzo i Saša Nestorović / Foto Elia Falaschi; Davor Hrvoj

Koncert će biti održan 28. ožujka u 18.30 sati u Svečanoj dvorani Palače ModelloZajednica Talijana Rijeke poziva na koncert bubnjara Andree Centazza i saksofonista Saše Nestorovića u Svečanoj dvorani Palače Modello u utorak 28. ožujka, s početkom u 18.30 sati.


Koncert organizira Muzički Biennale Zagreb. Andrea Centazzo rođen je 1948. godine u Udinama u Italiji. Ovaj američki glazbenik talijanskog podrijetla, skladatelj, udaraljkaš, multimedijski umjetnik i osnivač diskografske kuće ICTUS, svirao je udaraljke u avangardnim jazz sastavima s Johnom Zornom, Steveom Lacyjem, Donom Cherryjem i drugima te tako postao vodeća figura europske avangarde.


Tijekom svoje ranije karijere Centazzo je razvio brojne udaraljke, uključujući icebell, instrument u obliku zdjele izrađen od brončane slitine.
U svom djelu »Indian Tapes« iz 1980. predstavio je ogororo, lokole, tampang, tubofon i četvrtasto zvono, temeljeno na indijanskim instrumentima.


Nakon 1986. okrenuo se snimanju videa i skladao opere, filmsku glazbu i orkestralne skladbe. Od 1992. godine živi i radi u Los Angelesu te postaje naturalizirani američki državljanin.


Saša Nestorović rođen je 1964. u Zagrebu. Nakon završene glazbene škole »Blagoje Bersa«, smjer klarinet, i MIOC-a, godine 1984. upisuje saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao u klasi profesora Josipa Nochte.


Nakon studija boravio je u Kölnu gdje se aktivno usavršavao kod Jessea Bennetta i Renata Rožića. Od 1991. do 1998. predavao je saksofon na Glazbenoj školi Pavla Markovca te jazz saksofon i osnove jazz improvizacije u Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi u Ljubljani.


Od 1998. do 2008. dobio je 13 nagrada Status hrvatske glazbene unije za saksofonista godine. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šef dirigent jazz orkestra iste. Ulaz na koncert je slobodan.