Završen jubilarni 30. festival

Jazz Time: Finale u znaku riječkih glazbenika

Davor Hrvoj

Dino Ivelja Quartet

Dino Ivelja Quartet

Festival je zaključen koncertima na Trgu Riječke rezolucije gdje su nastupili sastavi koje vode glazbenici iz Rijeke i okolice: Damjan Grbac, Dino Ivelja i Bruno MičetićRIJEKA  Na koncertima održanim u 10 sati na Korzu i 12 sati na Pavlinskom trgu 22. lipnja započela su događanja kojima je zaključen 30. festival Jazz Time Rijeka održan u organizaciji G.I.S.-a. Nastupio je jedini sastav koji je na festival došao izvan Primorsko-goranske županije


– Oridano Gypsy Jazz Band iz Zagreba. Uz vođu kvarteta Orjena Riđanovića svirali su gitarist Milivoj Majdak, klarinetist i bas klarinetist Aldo Foško i kontrabasist Vjekoslav Crljen. Pristupom gypsy swinga izvodili su standarde tog stila, ali i one iz ranog razdoblja jazza, podsjetivši na stvaralaštvo velikog belgijskog gitarista i skladatelja Djanga Reinhardta. Svirali su opušteno, osjećajno i razigrano, s duhovitim dosjetkama. Posebice je dojmljiva bila izvedba Djangove skladbe »Nuages«, simbola gypsy swinga, u kojoj je Foško predivno svirao bas klarinet. Nakon te, ali i još nekih izvedbi na drugom koncertu, nameće se pitanje zašto u tom bendu češće ne svira to glazbalo, kao primjerice u sastavu GIIPUJA, jer slušati ga čisti je užitak.


Pomicanje granica


Festival je u večernjim satima zaključen koncertima na Trgu Riječke rezolucije gdje su nastupili sastavi koje vode glazbenici iz Rijeke i okolice: Damjan Grbac, Dino Ivelja i Bruno Mičetić. Kontrabasist Damjan Grbac predstavio je svoj sastav GIIPUJA u kojem uz njega sviraju bas klarinetist Aldo Foško, violinist, sopilaš i svirač miha Marko First te bubnjar Tonči Grabušić. Upravo ta kombinacija klasičnih, jazz i narodnih glazbala donosi poseban, jedinstven zvuk koji je iznimno važan za prezentaciju njihovih ideja. Naime, oni su posvećeni spajanju autohtone glazbe Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, što ih čini drukčijima od svih ostalih sastava na našoj glazbenoj sceni. Njihove su izvedbe moćne, napete, razigrane, intrigantne, s inventivnim aranžmanima, sjajnim, raspojasanim solima svih članova, unisonim dionicama Foška i Firsta, ali i provokativnim međuigrama.


 Bruno Mičetić Quintet

Bruno Mičetić Quintet

Predstavili su se izvedbama Grpčevih skladbi i tradicijske glazbe s raznih projekata, među ostalima i s novog na kojem istražuju stvaralaštvo Ivana Matetića Ronjgova. Sastav neprestano pomiče granice glazbe i oduševljava novim istupima, što se osjetilo i na ovom koncertu. Kvalitetom, ali i originalnom idejom, GIIPUJA zaslužuje biti predstavnikom hrvatske kulture na međunarodnoj sceni.


Pamtljive melodije


Jazz Time je tijekom trideset godina uvijek davao priliku i mladim glazbenicima, među ostalima gotovo svima iz riječkoga jazz kruga. Tako je bilo i ove godine kad je nastupio Dino Ivelja Quartet – bas gitarist Dino Ivelja, tenor saksofonist Luka Vrbanec, gitarist Zvonimir Radišić i bubnjar Leonard Berisha. Bila je to svojevrsna pretpromocija Iveljina albuma »Šilo meka jazza«. Cjelovečernji promotivni koncert održat će 7. srpnja na Trsatskoj gradini. No to ne znači da su svirali manje srčano i poletno. Kvartet se predstavio uigranim, mekanim izvedbama fusion-jazza s lijepim temama – Ivelja je autor svih skladbi – i logičnim, pitkim improvizacijama. Glazba je to koja će, zahvaljujući pamtljivim melodijama i pozitivnim vibracijama naći svoje mjesto kod šireg kruga ljubitelja jazza, ne samo u »meki jazza«.


 Oridano Gypsy Jazz Band ili jazz se voli od malih nogu

Oridano Gypsy Jazz Band ili jazz se voli od malih nogu


 


Konkretne zamisli


U duhu fusion-jazza svirao je i kvintet gitarista Brune Mičetića. Uz njega nastupili su prekaljeni borci koji su ožiljke zaradili u mnogim jazz bitkama: saksofonist Vojkan Jocić, klavijaturist Joe Kaplowitz, bas gitarist Henry Radanović i bubnjar Dalibor Dado Marinković. Njihov zadatak nije samo slijediti Mičetićeve autorske smjernice, oni ih svojim sviranjem i idejama unapređuju, mijenjaju, prilagođuju trenutku u kojem ih izvode. Mičetić se predstavio kao svestrani glazbenik, skladatelj jasnih, konkretnih zamisli i gitarist sa zavidnom vještinom sviranja jazza, ali i rocka. Upravo je spoj tih dvaju stilova obilježio ovaj nastup, uz duža sola svih članova, a radi se od reda o iskusnim i verziranim instrumentalistima, uvjerljivim improvizatorima koji se sjajno nadopunjuju. Glazba je to koja nikog nije ostavila ravnodušnim.
Tim koncertima zaključen je 30. Jazz Time Rijeka, ali to nije sve. Organizator u slavljeničkoj godini najavljuje još neka iznenađenja, kao i nastavak tradicionalnog pedagoškog glazbenog programa. Svaka čast – sjajna proslava vrijednog jubileja!


 GIIPUJA – kvalitetna i originalna ideja

GIIPUJA – kvalitetna i originalna ideja