Hrvatsko društvo filmskih kritičara

Zona filma: Pokrenut novi portal posvećen filmskoj umjetnosti

Portal Novi list

Kadar iz Strujanja s Hanom Jušić

Kadar iz Strujanja s Hanom Jušić

Unutar same stranice pokrenuta je i vlastita audiovizualna produkcija kroz kategoriju nazvanu StrujanjaHrvatsko društvo filmskih kritičara predstavlja svoj novi projekt “Strujanja”, a imaju i novi filmski portal u radu kojeg sudjeluju članovi HDFK. Riječ je o, kako kažu, ne posve autonomnoj, no svakako filmskoj: Zoni filma.


Suočeni sa sve manje medijskog prostora u kojem je omogućen rad članovima Hrvatskog društva filmskih kritičara ova strukovna udruga odlučila je otvoriti novu internetsku stranicu i pretvoriti je u mjesto izvora informacija, aktualnih sadržaja, recenzija, kritika, intervjua i reportaža.


Pojednostavljeno: HDFK je odlučio pokrenuti samostalni vlastiti portal posvećen filmskoj umjetnosti pod nazivom Zona filma.

“Unutar same stranice pokrenuta je i vlastita audiovizualna produkcija kroz kategoriju nazvanu Strujanja što je direktan prijevod u svakodnevnom govoru uvriježene engleske tuđice “streaming”.


Potonje je bilo moguće pokrenuti zahvaljujući Javnom pozivu za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja Ministarstva kulture i medija.


Originalno producirani audiovizualni materijali iz Strujanja se prezentiraju kroz tzv. “hashtagove” odnosno stilske i sadržajne kratice koje olakšavaju komunikaciju i distribuciju.


#takvasupravila donose intervjue s hrvatskim producentima, #bravomaestro njeguje kod nas zapostavljenu kulturu hvaljenja. #kratkispojevi tematiziraju kratkometražne filmske forme a #ubojstvopobrojevima je možda najkontroverznija sastavnica u kojoj troje kritičara komuniciraju putem vlastitih top lista koje su sve no predvidive”, poručuju iz HDFK-a.


Zona Filma je pokrenuta vlastitim sredstvima Hrvatskog društva filmskih kritičara i cilj joj je kontinuirano, kvalitetno, sveobuhvatno i informirano pisati o domaćim i svjetskim filmskim temama.