Film svima svugdje

Učenici OŠ Podmurvice snimili su najbolji i najinkluzivniji film, “A Josip?”

Davor Mandić

Najboljim filmom po izboru publike proglašen je film »Preskakanje prepreka« 4.b razreda Katoličke OŠ »Josip Pavlišić« iz RijekeFilm »A Josip?« OŠ »Podmurvice« proglašen je najboljim i najinkluzivnijim filmom u kontekstu projekta »Film svima svugdje online«, koji je posljednjih godinu dana provodila Udruga Filmaktiv u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih osoba PGŽ-a.


Proglašenje se dogodilo na istoimenom festivalu, što su učinile članice žirija Sara Salamon, Anamarija Šiša i Žaklina Zrilić.


Prema ocjeni žirija, film »A Josip?« jasno i precizno prikazuje pitanje inkluzivnosti.
»Nagrađujemo ga jer je prema mišljenju žirija najbolje prikazao poruku da često isključujemo druge potpuno nesvjesno i da je potrebno da smo kao zajednica nježni prema svojem okruženju i prema drugima.«


Na filmu je radila velika ekipa osnovaca iz 4.a i 4.b razreda, kojima je redatelj bio Maroje Meštrović.


Njemu je asistirao Jan Šipek Srakočić, dok su snimatelji bili Marin Lončarić i Mihael Prpić. Dvanaestero malih glumica i glumaca dalo je svoj obol nagrađenom filmu.


Uz ovu, dodijeljeno je ukupno 16 nagrada, od čega dva posebna priznanja žirija.


Najboljim filmom po izboru publike proglašen je film »Preskakanje prepreka« 4.b razreda Katoličke OŠ »Josip Pavlišić« iz Rijeke.


Glumačke nagrade su otišle u ruke dviju škola – Vanji Lukiću za najboljeg glumca za ulogu u filmu »Huggy Vanja« iz 1.a razreda i najboljoj glumačkoj postavi medijske grupe 5.a razreda OŠ Brajda te Raheli Marčelji za najbolju glumicu za ulogu u filmu »Zbog razlika smo svi posebni« 4.a razreda Katoličke OŠ »Josip Pavlišić«.


Film »Obiteljski odmor« OŠ Scuola elementare Gelsi nagrađen je nagradama za najbolju šminku i najbolju scenografiju.


Nagradom za najbolju režiju te za najbolju kameru nagrađen je 4.b razred Katoličke OŠ »Josip Pavlišić«.


Najboljom rekvizitom i Posebnim priznanjem žirija za komediju nagrađena je OŠ »Petar Zrinski« Čabar za film »Doručak«, a Područna škola Tršće nagrađena je za najbolju kostimografiju za film »Audicija«.


OŠ Scuola elementare San Nicolò nagrađena je za najbolju filmsku glazbu, koju je izradila Elois Miljković za film »Obitelj Costabella«, dok su najstariji sudionici, učenici i učenice SŠ »Buzet« nagrađeni za najbolji scenarij te posebnim priznanjem žirija za specijalne efekte za film »Novac«, izrađen u potpunosti samostalno i u 3D-animaciji.