Škrtost ili princip?

Tarantino zbog uvrede iz djetinjstva održao riječ svojoj majci da neće dobiti ni centa ako uspije

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Još kao dijete Tarantino je pokušavao pisati scenarije. Majka mu se rugala zbog toga. Tada joj je obećao: "Kad postanem uspješan pisac, od mog uspjeha nikada nećeš vidjeti ni peni. Za tebe neće biti kuće. Nema plaćenog ljetovanja; nema Cadillaca za mamu"Tarantinovi filmovi puni su beskompromisnih likova, hladnih osvetnika, zlopamatila…Da kad piše scenarije, piše na neki način i o sebi, posredno je otkrio u novom intervjuu na podcastu The Moment, gdje je otkrio ljutnju koju drži od djetinjstva, kada se zarekao da svojoj majci nikada neće dati ni centa nakon što je uvrijedila njegov rani scenarij.


U razgovoru s Brianom Koppelmanom (tvorcem intrigantne TV serije „Milijarde“), Tarantino se prisjetio kako je njegova mama trpjela zbog njegove nezainteresiranosti za školu od ranih dana, a još ju je više razbjesnilo kad je saznala od učitelja da njen dječak provodi vrijeme u razredu pišući scenarije. Grdeći ga zbog toga usred jedne tirade rekla mu je riječi zbog kojih će vjerojatno kasnije zažaliti: „Oh i usput, ova mala spisateljska karijera“ – rekla mu je majka posprdno prateći svoje riječi označavajući rukama znakove navodnika – „to sranje je završeno!”


Kako mu je to izgovorila u sarkastičnom tonu okrenuo je glavu prema njoj i odgovorio: „U redu, gospođo. Kad postanem uspješan pisac, od mog uspjeha nikada nećeš vidjeti ni peni. Za tebe neće biti kuće. Nema plaćenog ljetovanja; nema Cadillaca za mamu. Nećeš dobiti ništa jer si to rekla.“
Naravno, prvo što ga je Koppelman nakon toga pitao je bilo je li se držao svog zavjeta iz djetinjstva. Koliko je Tarantina vlastita majka uvrijedila i(li) kakav je on karakter odražava se u njegovom odgovoru. „Pomogao sam joj jednom kad je upala u probleme s poreznom upravom. Ali, nema kuće od mene. Nema Cadillaca“.


Kad mu je Koppelman rekao da mu sad nije problem priuštiti nešto ženi koja je rodila i da je držanje svojih riječi iz ranog djetinjstva ipak malo pregrubo, Tarantino je ostao pri svome.


“Postoje posljedice za vaše riječi kad su u pitanju vaša djeca! Zapamtite: Postoje posljedice za vaš sarkastičan ton o nečemu što im puno znači.”


Tarantinovo djetinjstvo je očito nešto čega se slavni redatelj ne voli sjećati, niti o njegovom najranijem dobu postoji puno zapisa. Iako Tarantino govori o njoj u sadašnjem vremenu, nije potpuno sigurno je li mu majka Connie McHugh uopće živa. Zna se da ju je njegov otac Tony Tarantino ostavio prije negoli ga je rodila sa 16, zna se da se s njim odselila u Kaliforniju iz rodnog Tennesseeja kad je imao tri godine i da se udala za glazbenika Curtisa Zastoupila koji je mladog Quentina zarazio magičnim svijetom filma. Nakon razvoda od Zastoupila o njegovoj majci se zna ništa, ni gdje je, ni što radi.


Jedino što sad pouzdano znamo o njoj da od Tarantina (čije se neto bogatstvo procjenjuje na 120 milijuna dolara) nema ni kuću ni Cadillac.