Ljetni lockdown

Komentar Dragana Rubeše: Kako su motovunski šatori završili u ormaru

Dragan Rubeša

Foto arhiva

Foto arhiva

Ako je Festival mediteranskog filma u Splitu mogao biti održan bez ikakvih ograda, zašto se takva praksa ne priznaje Motovunu? U Zagrebu je bez problema održan Fantastic Film FestivalPoput brojnih hrvatskih nevjesta koje su ovih dana pisale ogorčena pisma Krunoslavu Capaku, frustrirane činjenicom da će do daljnjeg morati zaključati u ormar preskupu vjenčanicu kupljenu u »Sposi«, ali i sve one šahovnice koje su se trebale vijoriti na njihovim dernecima ispred lokalne crkve, te otkazati gažu tamburašima i Maji Šuput, tako je i dobar dio filmofilije koja se penje na motovunsko Brdo filmova, psovala jednog istarskog stožerskog kabadahiju čije prezime zvuči poput proizvođača loše malvazije, jer su zbog njega morali u ormar zaključati svoje šatore.


Motovunski filmski festival je, naime, otkazan. Kao što ove godine publika Pulskog filmskog festivala neće imati prilike uživati u najnovijem doksu o Stepincu iza kojeg stoji notorna Višnja Starešina. Ponekad nam je COVID-19 tako drag. Kao i kad u lisabonski zaljev umjesto kruzera dovede dupine.


Konfuzna situacija


Ipak, situacija je krajnje konfuzna, prepuštena slučaju, ali i odlukama lokalnih stožerskih šerifa, koji su dočekali petnaest minuta slave, uz narcisoidni uzdah promatranja vlasitog lika na predizbornom jumbo plakatu.
Jer, ako je Festival mediteranskog filma u Splitu mogao biti održan bez ikakvih ograda, zašto se takva praksa ne priznaje Motovunu? Čak i po cijenu otkazivanja njegovih famoznih »after« tuluma.


Kao što je na Ljetnoj pozornici Tuškanac bez problema održan Fantastic Film Festival, uz nekakve kvazizaštitne mjere. Uostalom, pametnim rasporedom sjedala na motovunskom Trgu nijedan filmofil ne bi bio zakinut, kao što nijedan filmofil nije bio zakinut pametnim rasporedom sjedala na ljetnom splitskom mediteranskom kinu Bačvice.


Jedno je zaštititi se protiv COVIDA-19 pranjem ruku i nošenjem maski u prodavaonicama i gradskom prijevozu, u što se autor ovog teksta mogao uvjeriti prošle subote u Trstu, čiji su žitelji taj »ples s virusom« itekako ozbiljno shvatili. Drugo je tu istu »odgovornost« pretvoriti u strahovladu ravnu policijskoj državi.


S druge strane, nitko nije reagirao na stampedo poljskih turista koji su prošle nedjelje navalili na poljski konzulat u Splitu da bi u drugom krugu predsjedničkih izbora »podudali« ultrakonzervativnog Dudu, pri čemu nitko od njih nije imao zaštitnu masku.


Kao što nitko nije previše mario za hrpu znojnih navijača Armade obnaženih torza koji su dan ranije na tribinama jedni drugima štrcali kapljični (homo)eros e da bi proslavili pobjedu svoje momčadi.


Naravno, ovakva situacija nije samo konfuzna već i posve shizofrena. Ne samo u fudbalskim i filmskofestivalskim sferama. Jer, nisu samo otkazani brojni ljetni filmski festivali, već i veliki ljetni glazbeni festivali poput Glastonburyja, Montreauxa i Readinga, ali i međunarodne turneje Stonesa, Becka, Thoma Yorkea, Dylana i Billie Eilish. Neki su poput Keitha Urbana odabrali »drive-in« opciju.


Gledati koncert iz auta? Trubiti umjesto pljeskati? Ovo je već ravno zoni sumraka.


«Digitalne« i »fizičke« projekcije


Jer, ako već imamo riječka drive-in kina po uzoru na ona kalifornijska, poput onog u kojem je svoj trailer parkirao Tarantinov kaskader Brad Pitt, bolje je ostati doma, nego gledati Urbana (ne onog Miličinog, nego Kidmaničinog) na parkingu.


Neki su odabrali opciju »kreativnog streaminga« poput Johna Legenda i Davida Guette. Drugi su poput Travisa Scotta igrali na »live rap« u sklopu online videogamea »Fortnite«. Locarno je čak ponudio novinarima »digitalne« i »fizičke« projekcije (potonje mahom vezane za Švicarce).


A ovogodišnja venecijanska Mostra trebala bi se održati ako 2. rujna u normalnom roku paralelno krene iduća školska godina. Kako će izgledati Motovun 2021., to nitko ne može i ne želi znati.


Dobra je vijest da njegovo ovogodišnje izdanje zamjenjuje Brdo filmova nekim drugim manjim lokacijama u sklopu hrvatske »turneje« koja bi trebala obuhvatiti dvadesetak gradova, uključivši i tri termina u Art-kinu pod zvijezdama. Kratko ali slatko. Maske obavezne.