41. dodjela britanskih glazbenih priznanja

Brit Awards O2: Dua Lipa dobila dvije nagrade, Taylor Swift je globalna ikona

Hina, Ivana Kocijan

Foto: Foto: John Marshall/Handout via REUTERS

Foto: Foto: John Marshall/Handout via REUTERS

Najbolja nova britanska izvođačica je Arlo Parks, dok je najbolji britanski singl »Watermelon Sugar« Harryja Stylesa. Billie Eilish, The Weeknd i Haim najbolji su međunarodni izvođačiOdržana je 41. dodjela britanskih glazbenih nagrada Brit Awards u londonskoj O2 areni. U prvom većem glazbenom događaju pred publikom koja nije morala nositi masku i paziti na fizički razmak u više od godinu dana – Dua Lipa je odnijela dvije nagrade, a Taylor Swift je pripao Global Icon Award.


Dua Lipa je osvojila nagradu za najbolju britansku izvođačicu te za album »Future Nostalgia«. Britanska pop zvijezda pozvala je na povećanje plaća djelatnicima Nacionalne zdravstvene službe (NHS), a prije osvajanja nagrada je izvela medley svojih hitova.


Američka kantautorica Taylor Swift prva je žena koja je osvojila Global Icon Award. Prije nje su je dobili David Bowie, Elton John i Robbie Williams.
– Zaista sam ponosna što sam dio ove glazbene zajednice, posebno u godini kada nam je glazba svima bila toliko potrebna, rekla je Swift, koja je doputovala u London i odala počast radnicima na prvoj liniji u borbi protiv bolesti COVID-19.


brit_awards

Taylor Swift, Foto: John Marshall/Handout via REUTERS


Uspjeh Little Mix


Nagrada za najboljeg britanskog izvođača pripala je reperu J Husu, a Little Mix je najbolja britanska grupa, ujedno i prva ženska grupa koja je osvojila tu nagradu.


– Nije lako biti žena u britanskoj pop industriji. Vidjeli smo dominaciju bijelih muškaraca, mizoginiju, seksizam i nedostatak raznolikosti, rekla je pjevačice te grupe Leigh-Anne Pinnock.


Najbolja nova britanska izvođačica je Arlo Parks, dok je najbolji britanski singl »Watermelon Sugar« Harryja Stylesa.


Mlada američka pjevačica i kantautorica Billie Eilish i njezin kanadski kolega The Weeknd odnijeli su nagrade za najbolje međunarodne izvođače, a Haim za najbolju međunarodnu grupu.


Dua Lipa, Foto: John Marshall/Handout via REUTERS


Negativan test


– Večeras se radujemo svjetlijoj budućnosti. Imamo publiku (…) imamo pop zvijezde, vratili smo se, rekao je voditelj Jack Whitehall.
Prisutni na dodjeli britanskih glazbenih nagrada morali su pokazati negativan test na koronavirus pri ulasku, a morat će se testirati i nakon ovog događaja. Glazbeni događaj dio je pilot-programa britanske vlade da testira mogu li se veliki događaji sigurno organizirati u pandemiji koronavirusa.


Dua Lipa, Arlo Parks i Olivia Rodrigo bili su među izvođačima koji su nastupali uživo, dok su nastupi drugih bili ranije snimljeni.
Nastupom Coldplaya otvorena je dodjela Brit Awardsa koja se inače održava u veljači, ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa.