memorijalna soba

Viktor Car Emin se ipak vraća doma!

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

U nedjelju su Opatijski kukali obilježili 150. rođendan Viktora Cara Emina koji je živio i stvarao u Vili Dalibor, gdje bi, smatraju, trebalo tridesetak »kvadrata« pretvoriti u njegovu Memorijalnu sobuOPATIJA – U nedjelju, 1. studenoga, na blagdan Svih svetih, Opatijski kukali obilježili su 150. rođendan velikana hrvatske književnosti, publicista i hrvatskog domoljuba Viktora Cara Emina. U dvorištu kuće u kojoj je Car Emin stvarao i živio tridesetak godina, na adresi u opatijskoj Ulici Radnička 6 – u Vili Dalibor, našli su se kako bi podsjetili/ukazali na prostor u kojem je ovaj književnik s Liburnije stvarao i gdje je primao i surađivao s eminentnim osobama tadašnjeg političkog i kulturnog života.


Naime, unazad godinu dana, a nakon što je prostor u prizemlju opatijske vile smještene u najužem centru Opatije ostao bez stanara, pokrenuta je inicijativa da se taj tridesetak »kvadrata« velik prostor pretvori u Memorijalnu sobu Viktora Cara Emina. Međutim, intencija da ovaj projekt »zaživi«, postojala je, kako saznajemo, tek kratko vrijeme. Naime, nakon što je inicijativu o uređenju sobe pokrenuo Mirko Šuša, povjerenik i stanar navedene Vile Dalibor, njemu se pridružio i Mirko Orešković, također stanar te opatijske trokatnice. Prema njihovim riječima, čini se da su se u Gradu Opatiji vratili starom naumu, a to je da taj prostor adaptiraju u stambeni, za smještaj »socijalnog slučaja«.


Potpora Zaklade


– Čuli smo da Grad Opatija priprema adaptaciju navedenog prostora, koji bi trebao biti stambeni za smještaj socijalnog slučaja. To je posljednja informacija s kojom raspolažemo, a koja je u cijelosti u suprotnosti s onim što smo se dogovarali u proteklih godinu dana s gradonačelnikom Opatije i nažalost pokojnim Vidojem Vujićem, članom Rotary kluba Rijeka, u vezi projekta »Viktor Car Emin se vraća u Opatiju« – rekao je Orešković, dodatno pojašnjavajući da za projekt Memorijalne sobe već postoji i potpora Zaklade »Dr. Viktor Ružić«, ali i da ih je Vujić upoznao da je velik broj Rotary klubova iz Hrvatske spreman uložiti trud svojih članova te materijalna i financijska sredstva u realizaciju projekta.
– Nažalost, bolest i neočekivana prerana smrt gospodina Vujića omeli su finalizaciju dogovora na relaciji Rotary – Grad Opatija. Preduvjet projekta bila je i jest odluka Grada Opatije o promjeni namjene predmetnog prostora, odnosno namjeni za smještaj Memorijalnog centra »Viktor Car Emin«. Ta je odluka iz meni nepoznatih razloga izostala do danas.


Grad Opatija uvrstit će projekt u svoj proračun

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, međutim, tvrdi da Grad Opatija nije odustao od ideje koja nosi naziv »Care, vrati se doma« te je otklonio svaku sumnju da će se u centar Opatije, u staru vilu, useliti socijalni slučaj.
– S obzirom na to da je poznati književnik i preporoditelj stanovao i djelovao u toj vili, mogu reći da je Grad Opatija prihvatio tu hvalevrijednu inicijativu. Odustali smo od davanja tog prostora u stambene svrhe zaštićenim najmoprimcima. Stoga ćemo, s obzirom na to da nije poznato koliki bi trošak takav projekt podrazumijevao, u Proračun za iduću godinu uvrstiti sredstva za izradu projektnog elaborata, a uređenje spomen-sobe planiramo u Proračunu za 2022. godinu – stoji u odgovoru gradonačelnika Opatije.

Pandemija koronavirusa blokirala je sve aktivnosti koje su uključivale socijalne kontakte, pa tako i aktivnosti na pripremi uvjeta za provedbu aktivnosti na formiranju Memorijalnog centra, i to u gradu u kojem je Viktor Car Emin živio, radio i umro. Duboko sam uvjeren da Grad Opatija odlukom da predmetni prostor adaptira za socijalni smještaj neće učiniti dobro niti široj društvenoj zajednici, da ne spominjemo direktnu štetu kulturnoj i turističkoj slici Opatije – stoji u pismu koje je Mirko Orešković adresirao na gradonačelnika Dujmića, a u kojem se kaže da je zajednica Rotary klubova, članova Rotary Distrikta 1913, spremna, u uskoj suradnji s Opatijom i slijedom odluke Grada o namjeni prostora, realizirati predmetni projekt bez financijskih troškova za Grad Opatiju.


Namjena prostora


– Mislim da se tu činjenicu ne smije i ne može ignorirati. Očekivani troškovi adaptacije, prema specifikaciji radova, procijenjeni su na razinu od 200.000 kuna. Slijedom iznijetog, molim Vas da trenutačno opozovete odluku o adaptaciji prostora u prizemlju zgrade u Radničkoj 6 i donesete odluku o namjeni predmetnog prostora za smještaj Memorijalnog centra »Viktor Car Emin« – stoji u pismu Oreškovića upućenom opatijskom gradonačelniku.


Pokretači opatijske inicijative upoznati su i s namjerom da Općina Mošćenička Draga uređuje Interpretacijski centar Viktora Cara Emina u Kraju, i baš kao i Zaklada »Dr. Viktor Ružić«, smatraju da taj projekt ni u kom slučaju ne kolidira s opatijskom idejom i projektom. Zaklada je to koja je također bila spremna, uz podršku sudionika projekta, preuzeti odgovornost za realizaciju u skladu s najvišim standardima struke. Orešković je pisao i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i Ministarstvu kulture, tražeći podršku i podsjetio da se ostavština Viktora Cara Emina trenutačno ne nalazi u adekvatnom prostoru. Podrška za projekt stigla je sa svih strana.