TRADICIONALNI TURNIR

Vikend u Klani rezerviran za boćanje: Počinje Boće Open – Klana 2022

Bruna Matičić

Željka Šarčević Grgić, Franko Karlović i Herman Sušnik Foto: Mateo Levak

Željka Šarčević Grgić, Franko Karlović i Herman Sušnik Foto: Mateo LevakKLANA – Ovaj vikend u Klani rezerviran je za boćanje i jedinstveni i boćarski turnir Boće Open – Klana 2022, tradicionalni međunarodni turnir parova koji će ove godine doživjeti jubilarno 25. izdanje.


Međunarodni turnir Boće Open članovi Boćarskog kluba »Sv. Rok – Klana« organiziraju nakon pune dvije godine pauze, a povratak ove, za Klanu, značajne manifestacije najavili su jučer Herman Sušnik, predsjednik klanjskog boćarskog kluba i Franko Karlović, sportski direktor turnira te načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić


– Važnost turnira za nas kao klub je ogromna. To je jedan od najjačih turnira ovog tipa u našoj županiji, a ove godine proslavit ćemo i jubilarnu 25. godišnjicu te smo zaprimili prijave iz nekoliko država, a snagu će odmjeriti i jaki parovi, naglasio je Herman Sušnik, dok je Franko Karlović kazao kako turnir od 1996. godine čini nezaobilazno mjesto za mnoge igrače i posjetitelje i već dugi niz godina uvršten je u međunarodni boćarski kalendar F.I.B.-e. Prema njegovim riječima ove godine očekuju 90-ak parova iz Hrvatske, Slovenije i Italije, ali i jednu ekipu iz Švicarske. Na boćalištima u Klani, Studeni i Škalnici, ali i Marinićima, Kastvu, Zametu i Podvežici od petka, 15. do nedjelje, 17. studenoga nastupit će oko 180 boćara i boćarica među kojima su i najtrofejniji boćari, europski i svjetski prvaci. Najviše se pritom ističu juniori, odnosno mladi parovi do 18 godina od kojih su većina hrvatski i slovenski reprezentativci, ali i slovenski reprezentativci Davor Janžić i Dejan Tonejc, Marco Ziraldo i Alessandro Porello, jak boćarski par iz Italije, zatim naši boćarski prvaci, Sandro Gulja, Roland Marčelja, Pero Ćubela, Leo Brnić, Mateo Načinović te Nives Jelovica, Nicol Marelja Bošnjak, Tadeja Petrič i mnogi drugi.
– Cijela manifestacija započinje sutra u 14.30 sati kada će mladi boćarski parovi, juniori i juniorke u propagandnom dijelu turnira odmjeriti snage. U subotu, koja ujedno predstavlja glavni dan, juniori će odigrati završnicu te će se održati internacionalni turnir muških boćarskih parova, dok je u nedjelju na redu internacionalni turnir ženskih parova. Sve će završiti uručenjem medalja, pehara i nagrada te zabavom do kasnih večernjih sati, rekao je Karlović.


Događaj se organizira pod pokroviteljstvom Općine Klana i Primorsko-goranske županije te sponzorstvom Drvne industrije Klana i Hrvatskih šuma – Uprava Delnice, a kojima se organizatori od srca zahvaljuju.


Načelnica Šarčević Grgić istaknula je da su boćari pravi ponos Klane te svojim uspjesima i djelatnošću neprestano rade na promociji ovog, u klanjskom kraju, tradicionalnog sporta.


– Manifestacija Boće Open najveći je sportski događaj u Klani koji svake godine okupi svjetsku boćarsku ekipu. Klana je poznati boćarski kraj i tradicija boćanja izrazito je jaka, stoga Općina Klana uvijek rado prati ovakve manifestacije, financijski i logistički, kazala je klanjska načelnica.


Organizatori na kraju pozivaju sve ljubitelje boćanja da pronađu vremena i ovog vikenda svrate do Klane i okolnih boćališta na kojima će se odvijati natjecanja te uveličaju jubilarno 25. izdanje ovog klanjskog boćarskog spektakla.


– Boćat će se do jutra, a neće nedostajati ni zabave, poručili su.