Novi podaci

USNULA BODULIJA O razmjerima turističke katastrofe na Krku najbolje govore brojke

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Iako neki manji kampovi i obiteljski hoteli već rade, a većina će otvoriti vrata u prvoj polovici lipnja, ipak se čini da turizam zapravo još nije ni krenuo, uzme li se u obzir da je lani u prvih 18 dana svibnja ostvareno 108 tisuća noćenja, a ove godine tek 2,8 tisućaKRK – Iako se miris ljeta, nakon što su posvuda napokon počele popuštati mjere prevencije širenja COVID-19 virusa, sad pomalo počinje osjećati i na još uvijek za ovo doba godine neobično tihom i mirnom Krku, situacija još ni izbliza nije onakva kakva je u normalnim okolnostima redom pratila ove kasnosvibanjske dane.


Svoja su vrata, zasad još uvijek stidljivo, počeli otvarati tek oni manji, obiteljski hoteli poput bašćanskog Heritage hotela Forza koji je, zahvaljajući poslovnoj prilagodljivosti malih hotelijera, ali i njihovoj oslonjenosti na vlastitu ugostiteljsku ponudu (i radnu snagu), otvaranjem svojih vrata otočanima i gostima kojima se nadaju, među prvima dao naslutiti da su Boduli spremni za »bolje dane«.


Direktorica Turističke zajednice otoka Krka Majda Šale prenijela nam je jučer da se prvi veći i osjetniji val vraćanja u pogon otočnih smještajnih kapaciteta ipak tek očekuje.


Veći kampovi od lipnja
– Prema informacijama kojima raspolažemo a koje su, nažalost, još uvijek prilično nepouzdane i s mogućnošću promjena na dnevnoj bazi, za iduće nam je tjedne najavljeno otvaranje dijela otočnih kampova, nekih već u idućem tjednu, a nekih tek u prvoj polovici lipnja, ističe čelnica otočnog TZ-a.


Dodaje i da su neki manji kampovi i kampirališta, poput bašćanskog kampa Mali ili pak Tihe na području Šila, već otvoreni (otprije nekoliko dana) i spremni za sve one na Krku još uvijek razmjerno malobrojne posjetitelje.


Prema najsvježijim podacima koji se, zbog poprilično nedefiniranih »putnih« okolnosti, zapravo mijenjaju iz dana u dan, uskoro bi među onim najvećim krčkim kampovima svoja vrata trebao otvoriti kamp Omišalj, a slične nam najave stižu i iz nekoliko drugih većih kamperskih oaza u kojima se, nakon prisilne pauze, sad već sve užurbanije odrađuju posljednje pripreme za njihovo otvaranje koje će, uvjereni smo, u većini slučajeva biti tempirano za prvu polovicu lipnja, nastavlja Šale.


Malin od ponedjeljka


Među pak većim hotelskim objektima na Krku, u funkciju bi prvi trebao ući malinskarski hotel Malin čije otvorenje je najavljeno za ponedjeljak, 25. svibnja, kaže Šale zaključujući kako će 2020., kako god bilo u njenom nastavku, zasigurno biti jedna od rijetkih godina koje će otočni turistički djelatnici nastojati čim prije zaboraviti.


Da je tome tako, najbolje govore razmjeri »debelog« zaostajanja ovogodišnjeg prometa u odnosu na uobičajene godine, primjerice lanjsku predsezonu.


Da turizam na Krku zapravo još nije niti krenuo, najbolje potvrđuje podatak da je tijekom prvih 18 dana svibnja ovdje zabilježeno svega 309 gostiju koji su, odsjedajući mahom u privatnom smještaju, u tom periodu ostvarili 2,8 tisuća noćenja. Lani je pak u istom tom razdoblju na Krku bilježeno gotovo 27 tisuća gostiju koji su ostvarili 108 tisuća noćenja.


– Jasno da su zaostaci ogromni i nenadoknadivi te se, s obzirom na sve čemu smo svjedočili, ova godina naravno niti neće moći uspoređivati s bilo kojom drugom, zaključila je naša sugovornica, napomenuvši da bi se tračak nade i kakvog-takvog optimizma mogao nazrijeti u nemalom broju upita koje stranci ovih dana šalju na adrese institucije koju vodi.


Brojni upiti ohrabruju


Interes postoji, stižu nam brojni upiti, a potencijalne goste uglavnom interesiraju naša saznanja o načinima njihova mogućeg dolaska, kao i »uvjetima« boravka na Krku, odnosno detalji propisa vezanih uz prelazak granice i odsjedanje u nekom od krčkih turističkih centara, zaključila je Šale.