NACIONALNI PARK RISNJAK

Uskoro izgradnja novog mosta pored izvora Kupe, obnovljena je i kuća na Lascu

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Vjerujem da će radovi početi i završiti ove godine, kaže Mario Antolić, ravnatelj NP-a RisnjakCRNI LUG – Nova posjetiteljska sezona na području Nacionalnog parka Risnjak počela je jako dobro, govori nam Mario Antolić, ravnatelj NP-a Risnjak koji naglašava da uz već jako dobar odaziv posjetitelja uposlenici ovog jednog on najmanjih hrvatskih nacionalnih parkova odrađuju puno posla vezanog uz infrastrukturu namijenjenu posjetiteljima.


Rivička staza


– Budući da su nam vremenske prilike ove zime išle na ruku, dio posla smo već odradili. Postavili smo novi vidikovac u naselju Razloge, a obnovili smo i kuću na Lascu, uredili kompletnu unutrašnjost objekta te spriječili prodor vode kroz južnu stranu zida. Sve je to sanirano i sada u Lascu intenzivnije krećemo u projekt »Noćno promataranje divljih životinja« iz te planinske kuće. Promatranje se odvija cijelu noć iz sigurnosti kuće Lazac ili s njezine terase. Možete biti svjedok divljine i njezinih zakona, zakona prirode i svega života koji prirodu čine takvom kakva ona jest. Promatranjem ni u kojem trenutku ne možete utjecati na tijek noćnog života faune koji se odvija pred vama. Od »gostiju« koji dolaze na večeru livade Lazac možete očekivati medvjede, vukove, divlje svinje, srne i jelene, a ako vas stvarno pomiluje sreća, možda vidite i risa, kaže Antolić.

Krenula je i obnova Ribičke staze od Hrvatskog prema Kuparima i izvoru rijeke Kupe.


– Ta je staza jako stradala u poplavama ove i prošle godine. Bujice su odnijele dobar dio staze koju su koristili pješaci, a stradale su i ograde. Dio tih oštećenja smo sanirali, a uskoro idemo na postavljanje nove ograde i Ribička staza bit će već ove sezone spremna za posjetitelje. Uz sve to postavili smo novu smeđu signalizaciju na prometnice, očistili jezero ispred Upravne zgrade, adaptirali šindrašnicu kod Upravne zgrade, izdali monografiju »Tlo i šumska vegetacija Nacionalnog parka Risnjak«, izradili novu edukaciju o vodi, sanirali krov koji je odnijelo jugo na planinarskom domu podno Risnjaka, nabraja dalje ravnatelj NP-a Risnjak.


– Naravno, još nas puno posla očekuje, a javnost najviše zanima kad će se krenuti u izgradnju novog mosta na mjestu gdje je prije nepune dvije godine velika poplava srušila most smješten nedaleko od izvora Kupe. Novi most bit će dužine 42 metra. Svi postupci vezani uz dobivanje svih potrebnih dozvola su gotovi, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova te izgradnja. Vjerujem da će radovi početi ove godine te, nadamo se, biti i privedeni kraju, govori Antolić, dodajući da su kandidirali i Poučnu stazu Leska za kompletnu rekonstrukciju.


Larmina bajta


– Taj projekt donosi izmjenu postojeće infrastrukture u Leski, obnova staza i šetnica, uređenje učionice na otvorenom, obnovu edukativnih tabli i sve ostalo bitno za tu poučnu stazu. Također smo uspješno prijavili Intereg projekt pod nazivom »TransPlant«. Projekt se provodi sa slovenskim i hrvatskim partnerima, a ukupna vrijednost projekta koji se tiče JU-a NP-a Risnjak je oko 100.000 eura, pojašnjava.


– Idemo i u obnovu Larmine bajte, objekta koji služi za boravak istraživača i naše čuvarske službe, a učinit ćemo sve da budemo uspješni u traženju sredstava vezanih uz obnovu planinarskih domova na Risnjaku i Snježniku. Zahvaljujem Ministarstvu gospodarstva i Fondu za zaštitu okoliša koji imaju sluha za ovakve aktivnosti. Obnova tih domova jako bi puno značila za daljnji razvoj JU-a NP-a Risnjak u posjetiteljskom smislu, a što je još važnije rekonstrukcijom sprečavamo njihovo propadanje, rekao je ravnatelj Antolić dodavši da je svakako dobra vijest i to da je proradio restoran s kafićem u upravnoj zgradi. To pak znači da se iznova u NP-u Risnjak može popiti kava i pojesti nešto dobro.


Antolić: Umjesto u razvoj, sredstva, nažalost, ulažemo
u obnovu


Ravnatelj Antolić ističe da su ostvareni rezultati jako dobri s obzirom na činjenicu da su područje NP-a Risnjak u posljednjih desetak godina poharale brojne vremenske žestoke nepogode – ledolom, vjetrolom, potkornjak, poplave…


– Nažalost, umjesto da ulažemo u razvoj, mi smo prisiljeni sredstva, trud i energiju trošiti na obnovu te stradale infrastrukture. Uza sve te nedaće unatrag par godina imali smo konstantne vandalizme na objektima koje smo uvijek iznova i iznova popravljali te stavljali u funkciju. Kad sve to pogledamo itekako možemo biti zadovoljni rezultatima, rekao je ravnatelj Mario Antolić.