"dva prsta od neba"

U Veprincu otvoren novi vrtić: Svih 50 mjesta bit će popunjeno, otvara se i jaslička skupina

Aleksandra Kućel Ilić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Izgradnja novog Vrtića Veprinac koštala je 7 milijuna i 124.000 kuna, od čega je 5 milijuna i 435.000 kuna pokriveno bespovratnim europskim sredstvima, dok je ostatak financiran iz gradskog proračuna.VEPRINAC – U Veprincu, “dva prsta od neba”, jučer je svečano otvoren novi vrtić u kojemu će svih 50 mjesta koliki mu je kapacitet biti popunjena, a mališani će sretno odrastati uz suvremeno opremljen unutarnji prostor i prekrasno igralište s pogledom na more. Zahvaljujući ovoj investiciji, Veprinac će prvi puta dobiti i jasličku skupinu. Izgradnja novog Vrtića Veprinac koštala je 7 milijuna i 124.000 kuna, od čega je 5 milijuna i 435.000 kuna pokriveno bespovratnim europskim sredstvima, dok je ostatak financiran iz gradskog proračuna. Bespovratna su sredstva dobivena na natječaju Ministarstva poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske.


Glavni i izvedbeni projekt izradila je tvrtka A-Z inženjering iz Rijeke, a radove je izvela zagrebačka tvrtka Eding d.o.o. u nešto više od godinu dana. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je na otvorenju djecu uključenu u prigodan program koji njeguje čakavsku besedu razveselio šarenim balonima, a sve roditelje i one koji se raduju poboljšanju pedagoškog standarda za najmlađe, prigodnim riječima vezanim uz realizaciju projekta.


Foto galerija: Vrtić u Veprincu Foto: Sergej Drechsler


– Sustavnim planiranjem osigurali smo kvalitetan i dostatan kapacitet za potrebe naših najmlađih. Podsjećam i na činjenicu da se cijena boravka djece u vrtiću za roditelje nije mijenjala godinama, te da ona za cjelodnevni program iznosi 650 kuna, a za poludnevni 290, što je manje od 20 posto ekonomske cijene. Također, trenutačno više od 50 posto djece u Opatiji, kao drugo, treće ili naredno dijete u obitelji ima osiguran besplatan smještaj u vrtić. Tim putem želimo i dalje ići te roditeljima predškolaca još više olakšati život – najavio je opatijski gradonačelnik.
Uz pridržavanje epidemioloških mjera, od ove srijede do petka od 11 do 17 sati svi koji to žele mogu doći na Dane otvorenih vrata Vrtića Veprinac, te razgledati dostupne sadržaje. Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija Aleksandre Tramontane, vrtić u kojega za upis vlada velik interes, što potvrđuje opravdanost investicije, ostvarenje je dugogodišnjih težnji da stanovnici Veprinca napokon dobiju izvrsne uvjete za boravak svoje djece.


Zorica Sergo, predsjednica Vijeća mjesnog odbora Veprinac prisjetila se 1974. godine kada je kao djevojčica od pet godina pjevala Robićevu pjesmu na otvorenju sada starog vrtića, što joj je do danas ostalo u sjećanju.


– Nadam se da će i ovoj generaciji veprinačke djece ovaj današnji događaj ostati u trajnom sjećanju – kazala je prilikom svečanog otvorenja Sergo. Dograđeni objekt i dječje igralište s pogledom na more došao je blagosloviti i djeci poželjeti sretno odrastanje i veprinački župnik Anto Aračić.