USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKT

U luci Rab otvorena nova obala. Butković: “Investicije u obale imamo u svim županijama, na otocima ili u priobalju”

Lucian Borić

Foto Lucian Borić

Foto Lucian Borić

Nabrojao je i nekoliko velikih projekata koji su završeni u Primorsko-goranskoj županiji – Crikvenica, Baška, Cres, Mišnjak, a sada i RabDanas u podne, u hotelu Arbiana na Rabu, svečano je obilježen završetak projekta „Rekonstrukcija i sanacija obale u luci Rab – Faza III“. Obilježavanju su,među brojnim visokim uzvanicima, nazočili potrpedsjendik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc i ravnatelj Županijske lučke uprave Rab Nenad Debelić.


Usprkos prvotnim najavama, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ipak nije nazočio svečanom otvorenju zbog privatnih razloga, ali je u jutarnjim satima, zajedno s ravnateljem ŽLU-a Rab, Nenadom Debelićem, obišao novu, temeljito rekonstruiranu i saniranu rivu u rapskoj luci. U svojstvu izaslanice župana, svečanosti je prisustvovala Izabela Linčić Mužić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze.


Foto galerija: Otvorenje rive na Rabu Foto: Lucian Borić


Sam projekt, u provedbi ŽLU-a Rab, obuhvaća sanaciju postojeće obale u dužini od 366 metara i izgradnju gata dužine 42 metra, čime se osigurava sigurnije pristajanje brzobrodskih i ostalih brodskih linija, što utječe i na kvalitetniju povezanost otoka Raba s kopnom. Ukupne vrijednosti 4,96 milijuna eura, ovaj projekt je u iznosu od 4,85 milijuna eura sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Svojim govorima, uzvanicima su se obratili ravnatelj ŽLU-a Rab Nenad Debelić, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, izaslanica župana Izabela Linčić Mužić te potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković. Svečanost su svojim izvedbama uveličali klapa „Sol“, i pomladak Folklornog društva “Rapski tanac”, a rezanjem vrpce na rapskoj rivi simbolično je otvoren rekonstruirani dio obale u rapskoj luci.


Ministar Oleg Butković je na svečanosti izjavio kako je ovaj događaj samo još jedan primjer onoga što se događa u posljednje vrijeme na čitavoj hrvatskoj obali, a to je izgradnja i obnova lučke infrastrukture. Dodao je da danas ulaganja u izgradnju i obnovu iznose oko 400 milijuna EUR, ponajviše zahvaljujući europskim fondovima i Vladi RH i nacionalnim sredstvima, jer svi ti projekti su financirani s 85 % europskih sredstava, koje dodjeljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, i 15 % sredstava koje Ministarstvo dodjeljuje svim projektima, iz čega proizlazi da su svi projekti financirani otprilike sa 100 % bespovratnih sredstava od strane europskih fondova odnosno od strane Vlade RH. Prisjetio se i nedavnog otvaranja ribarske luke u Novalji, te istaknuo kako nema danas županije, ni mjesta na otocima ili u priobalju, gdje se taj investicijski ciklus ne ocrtava. Podvukao je da kada je on postao ministar 2016. godine, je Ministarstvo imalo svega 25 milijuna kn za cijelu hrvatsku obalu, što nije dovoljno niti za jedan projekt, budući da samo ovaj na Rabu vrijedi 5 milijuna EUR. Nabrojao je i nekoliko velikih projekata koji su završeni u Primorsko-goranskoj županiji – Crikvenica, Baška, Cres, Mišnjak, a sada i Rab.


Ravnatelj ŽLU-a Rab, Nenad Debelić, prisjetio se kronologije realizacije ovog projekta i svih izazova koje je on nosio, te naglasio kako je najveći izazov bio taj što su se radovi izvodili u povijesnoj jezgri Grada Raba. Naglasio je kako je ŽLU Rab mala uprava u usporedbi s drugima, ali i da se trude realizirati velike projekte, te zahvalio PGŽ-u na potpori i resornom ministarstvu na prepoznavanju projekta.