NOVI PROGRAM

U Gospiću startala aplikacija e-novorođenče: Kompletna digitalizacija rođenja djeteta

Marin Smolčić

N. MRAOVIĆ

N. MRAOVIĆ

Uz Rijeku i Šibenik, Gospić je jedan od prvih gradova koji je u potpunosti pristupio ovoj usluziGOSPIĆ – S ciljem modernijeg i lakšeg pristupa podacima vezanim uz novorođenčad u Gospiću je danas predstavljena aplikacija e-novorođenče, usluga koju je realiziralo Ministarstvo uprave.


O ovim novostima u holu Kulturno-informativnog centra Gospić govoriuo je minitar uprave dr.sc. Ivan Malenica.


– Od sada na jednome mjestu imamo čitav dokumentacijski proces vezan oko rođenja djeteta. Ovo je naša zadnja nadogradnja i odnosi se na zahtjev lokalnim samoupravama za naknade za novorođenčad.
Uz Rijeku i Šibenik, Gospić je jedan od prvih gradova koji je u potpunosti pristupio ovoj usluzi. Digitalizacija je put kojim ćemo ići i u budućnosti.


Cjelokupni sustav omogućit će uvid u stanje i sve potrebe građana. Epidemija koronavirusa je ponukala građane da u još većoj mjeri koriste ono što nam je već bilo dostupno.


Mi smo u završnoj fazi kompletme digitalizacije pomoću koje će građani moći plaćati sve pristojbe. Ovo će uvelike olakšati, ubrzati i pojeftiniti plaćanje svih obveza i dovesti nas u status e-Hrvatska, zajključio je ministar Malenica.


Ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sandra Čubelić u svojem je izlaganju istaknula kako ova bolnica već ima određena iskustva jer je ta ustanova digitalno već povezana sa zdravstvenim sustavom.


– Naše iskustvo je već šestomjesečno i mi redovno prijavljujemo svako dijete u sustav e-novorođenčad. Na ovaj smo način roditeljima skratili muke, vrijeme i obilaske kancelarija. Roditeljima u toj fazi papirologija teško pada, a uz nekoliko „klikova“ roditelji iz kuća imaju pristup prijavama u Matičnom uredu, jedinicama lokalne samouprave, HZZO…


Sve ovo olakšava pristup kasnije kada iz bilo kojeg razloga dijete treba zdravstvenu pomoć. Digitalizacija nam svima uvelike pomaže u svakom pogledu, rekla je novinarima ravnateljica bolnice Gospić Sandra Čubelić.


Nove aplikacije i osuvremenjivanje sustava vezanog uz e-novorođenčad pozdravio je i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević.