Za sv. Nikolu

U čast kostrenskom zaštitniku održano drugo izdanje Miće Mikulne

P. N.

Po uzoru na dobra djela sv. Nikole važan dio Miće Mikulne je stari kostrenski pomorački običaj sajanja, međusobnog pomaganja u zajednici i prikupljanja pomoći za one kojima je potrebna.Jučer je u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održano drugo izdanje Miće Mikulne, razigrane manifestacije za djecu koja se održava u čast sv. Nikoli, zaštitniku Kostrene.


Za dojmove o drugom izdanju Miće Mikulne dovoljno je posegnuti u galeriju fotografija i zaključiti kako su ga obilježili zadovoljni osmjesi brojnih malih posjetitelja. Zadovoljni su i organizatori iz Centra kulture Kostrena čija se ravnateljica Borka Reljac osvrnula na jučerašnji program i zahvalila onima koji su ga omogućili:


– Bilo je super, umorni smo, ali zadovoljni. O kvaliteti programa teško možemo prosuditi mi organizatori, ali ako roditelji i djeca provedu na jednom mjestu pet i više sati, to svakako nešto govori, pa se nadamo da smo uspjeli prirediti sadržajno i zanimljivo popodne. Neka su djeca primjerice prvi puta uzela instrument u ruke na kojem su uz iskusne glazbenike mentore pokušali odsvirati nekoliko tonova i možda se recimo zaljubiti u glazbu. Neki su pak odlučili iskusiti ples i po prvi puta stupiti na pozornicu u društvu balerina i plesača iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, a neki su radije izrađivali predmete u kreativnim radionicama. Ali ono što su svi sigurno ponijeli kućama je uspomena na jedno bajkovito popodne, u kakvo se volimo ušuškati i mi odrasli. Hvala svima koji su sudjelovali u programu, a posebno Općini Kostrena kao pokrovitelju i Ini kao sponzoru koji su omogućili da se sve ovo dogodi.

Omiljeni svetac djece sv. Nikola oko kojeg se i događa priča čitave manifestacije ipak je pobudio najveću pažnju malih posjetitelja koji su se redom s njime poželjeli fotografirati i u dahu slušali sve njegove priče. U programu Mikulne sudjelovala je i Narodna knjižnica Kostrena s pričaonicom i radionicom pisanja pisama u kojoj su djeca imala priliku možda i po prvi puta napisati pismo i okušati se u toj lijepoj vještini i načinu komunikacije koji s razvojem tehnologije izumire.


Po uzoru na dobra djela sv. Nikole važan dio Miće Mikulne je stari kostrenski pomorački običaj sajanja, međusobnog pomaganja u zajednici i prikupljanja pomoći za one kojima je potrebna. Prodajom fritula prikupljala su se sredstva za riječku udrugu „Srce“ koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama, a koja je u rujanskim poplavama ostala bez svojih prostora, jedinog utočišta za njihove brojne štićenike.Miću Mikulnu zaključila je besplatna projekcija animiranog filma Grinch, božićnog klasika za cijelu obitelj koju je omogućila INA, a zahvaljujući njihovoj potpori i novoj kino opremi, tijekom prosinca će se u Narodnoj čitaonici u Kostreni održati još nekoliko besplatnih projekcija popularnih dječjih božićnih filmova.


„Mića Mikulna je lijep nastavak čitavog niza projekata namijenjenih djeci koje smo dosad realizirali u suradnji s Općinom Kostrena. Osim onih namijenjenih najmanjima kao uređenje vrtića i igrališta, tu su i projekti koji školarcima u Kostreni osiguravaju bolje uvjete školovanja i aktivno treniranje u lokalnim sportskim klubovima. S obzirom na to da su i Općina Kostrena i INA posebno osjetljivi na potrebe najmlađih, odazvali smo se pozivu i zajedničkim snagama organizirali ovaj predivan dan za najmlađe, uz mnogo plesa i zabave. Veseli me što su i mnogi Inini zaposlenici i njihova djeca danas ovdje, a dan ćemo zaokružiti projekcijom animiranog božićnog filma te možemo reći da smo i službeno zakoračili u blagdansko raspoloženje.“ – izjavila je Lovorka Lučić iz Ine.