LJETNE MANIFESTACIJE

U Baški raste broj turista, ali i broj zanimljivih događanja

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Novitet su projekcije dokumentarnih glazbenih filmova na otvorenom, a tu su i već dobro poznate još bolje posjećene manifestacije poput Ljetnih noći na rivi, Glazbenih noći pod zvijezdama..., ali i programa Poznati glumci u Baški, Izložbe u Galeriji Zvonimir, Aktivno ljeto...BAŠKA – Pred nama je još jedno ljeto tijekom kojeg nas očekuje program ispunjen događanjima za sve uzraste i sve interese, istakla je najavljujući ovosezonske manifestacije u Baški, direktorica bašćanskog TZ-a, Ivana Topić. Uvjerena da će već započeli slijed ljetnih zbivanja osigurati odličnu zabavu posjetiteljima te uvijek posjećene otočne destinacije, jednako kao i njenim sumještanima, Topić je predstavila da je uz već poznate i tradicionalne ljetne manifestacije poput Ribarskoga dana i Baška International Guitar Festivala, Turistička zajednica Općine Baška i za ovu sezonu spremila šarolik program, podijeljen u osam kategorija. Na gotovo dnevnoj bazi, ljetne dane i noći obogaćivat će nam tako program Ljetne noći na rivi, Glazbenih noći pod zvijezdama, Večeri klapske pjesme, Ljetni boravak, potom još i program Poznati glumci u Baški, Izložbe u Galeriji Zvonimir, Aktivno ljeto u Baški te ciklus interpretacijskih šetnji nazvanih Upoznaj Bašku, doživi Bašku, kaže naša sugovornica.


Predstave i koncerti


– Program Poznati glumci u Baški koji realiziramo u suradnji s Valamarom, u bašćanski je kamp pred samo koji dan već doveo monokomediju »Disco baba« Arijane Čuline, a kazališne programe nastavljamo cabaretom Vla, Vla, Vlajland u izvedbi glumice Ecije Ojdanić. Neizostavni dio turističke ponude Baške su i promenadni nastupi klapa »Ljetne nedjelje«, u sklopu kojih će klapske pjesme, tijekom nastupa naših gostiju, odjekivati u ulicama i trgovima starog dijela Baške. Četvrtci su pak rezervirani za Ljetne noći na rivi, koncerte zanimljive stranim, ali i domaćim gostima te mještanima željnima ljetne zabave, za koju će u tim prigodama biti zaduženi naši gosti –pjevačica Zsa Zsa te skupine Dellboys, The Janitors, Lorean Dey i sve popularniji PachaMama Street Connection. Veseli glazbeni program obogatit ćemo i onim ponešto ozbiljnijim koncertiranjima nazvanim Glazbene noći pod zvijezdama, a koje će se održavati na zaista posebnim lokacijama. U predivnom ambijentu kompleksa sv. Lucije u Jurandvoru posjetitelji će tako moći uživati u jedinstvenom glasu istarske kantautorice Elis Lovrić te koncertu »Tri priče« Jelene Radan i grupe Meritas. Ispred župne crkve sv. Trojice u Baški, osim tradicionalnog klapskog koncerta, ovog puta u izvedbi lokalne klape Zvonimir te ženske klape Vejanke, naši će gosti ovog ljeta moći uživati i u mjuziklu »Jalta, Jalta!« u izvedbi obitelji Surian, dok će blagdan Vele Gospe obogatiti nastup mlade pjevačice duhovnih pjesama – Vanesse Mioč, govori Topić te dodaje da je prvi vikend u kolovozu već tradicionalno rezerviran za manifestaciju ispunjenu tradicijom, zabavom, kulturom, gastronomijom i sportom.


Izložba gitara


– Ribarski dan ove će godine ugostiti i velika imena hrvatske glazbene scene pa nas tako očekuju gostovanja Nene Belana & Fiumensa, Daleke obale, Mjesnog odbora, klape Kampanel i Tria Marinero. Uvijek odlično posjećeni Baška International Guitar Festival i ove godine donosi brojna poznata imena domaće i strane gitarističke scene. Od 17. do 19. kolovoza u Jurandvoru će u toj prigodi nastupati Lovesick Duo, Sašo Zver, Filippo Consentino, Petra Börnerová trio, Edi East Trance Blues i Branko Bogunović Pif. Bogati program ove glazbene manifestacije nudi i izložbu klasičnih gitara Stanka Kamenara te električnih gitara Roberta Henta, a u suradnji s Istra filmom, novitet su i projekcije dokumentarnih glazbenih filmova na otvorenom, otkriva nam Topić.


Ivana Topić
Foto MLADEN TRINAJSTIĆ
Direktorica bašćanskog TZ-a napomenula je da će i ove sezone »hodogram« ljetnih zbivanja upotpuniti i niz zabavnih i kreativnih radionica namijenjenih mališanima, a oni željni aktivnijeg provođenja svog slobodnog vremena imat će priliku priključiti se programu Aktivnog ljeta u Baški u sklopu kojeg se svakog tjedna izmjenjuju outdoor sadržaji posvećeni hikingu, penjanju, biciklizmu i jogi.


– Ljubiteljima umjetnosti zanimljive će pak biti izložbe koje priređujemo u galeriji Zvonimir, a slijed kojih ovog ljeta otvara prikaz stvaralaštva Ivana Kumbatovića Žantonića nazvan »Bodulija – neka druga planeta«, a nastavlja izložba fotografija »Vrijeme mora«, autora Ivana Kosića.


Najviše Nijemaca


Ističući da događanjima nikad bogatije ljeto već sad na području Baške prate i nikad bolji i »bogatiji« rezultati, Ivana Topić nam je predstavila i da je prema podacima sustava eVisitor na području Baške do 4. srpnja ukupno ostvareno nešto više od 280.000a noćenja te 61.065 dolazaka.


– U usporedbi s 2021. godinom, broj dolazaka je veći za 86 posto, a noćenja za 103 posto. U usporedbi s 2019. godinom, onom koju (još uvijek) držimo najboljom i rekordnom, broj ovogodišnjih dolazaka veći je za tri, a noćenja za dva posto što nam govori da smo na najboljem putu ostvarenja novih rekorda. Direktorica TZO-a Baška je napomenula i da je najveći broj noćenja u tom razdoblju na bašćanskom području ostvaren u objektima u domaćinstvu (107.459), zatim u kampovima (85.296) te hotelima (60.784). U kampovima je ostvarenje dolazaka i noćenja u odnosu na isto razdoblje do sad rekordne 2019. godine veće za 13 posto, a objektima u domaćinstvu za čak 14 posto. Topić nam je u kratkom osvrtu na statističke pokazatelje ove, za sad i više no dobre, turističke sezone predstavila i da su najviše noćenja na bašćanskom području u dosadašnjem dijelu 2022. ostvarili Nijemci, za kojima slijede Austrijanci, Slovenci i Česi. Samo tijekom lipnja, u Baški je bilo registrirano 33.900 dolazaka, odnosno posjetitelja i ostvareno 182.700 noćenja – dva posto više no tijekom lipnja 2019. godine, završila je Topić uvjerena da će nastavak ljeta, ali i posezonskog razdoblja, tijekom kojeg Baška uistinu ima što ponuditi, pridonijeti nastavku trenda premašivanja pretpandemijskih turističkih rezultata.