AUTOHTONI SUVENIR

U Bakru predstavljen projekt “Godina Djevojčice s baškotom”: Spoj tradicije i umjetničke slike

Bruna Matičić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Projekt se temelji na slici ulje na platnu "Djevojčica s baškotom" zbog svojih motiva – bakarskog baškota, grožđa i smokvi – predstavlja simbole Bakra te osim umjetničke, ima zavičajnu vrijednost.BAKAR – Projekt “Godina Djevojčice s baškotom” koji spaja bakarsku tradiciju i umjetničku sliku, a za cilj ima širu javnost upoznati s jednim dijelom bogate bakarske povijesti, predstavljen je danas u Bakru. Riječ je o projektu koji su inicirali Josip Luzer, Miljenko Šegulja i Dmitrij Čegodajev, uz podršku Grada Bakra, a koji se temelji na slici ulje na platnu “Djevojčica s baškotom” iz fundusa Gradskog muzeja Bakar. Slika je nastala sredinom 19. stoljeća, autor je napoznat, a u muzej je stigla kao dar Tome Gašparca. Slika zbog svojih motiva – bakarskog baškota, grožđa i smokvi – na određeni način predstavlja simbole Bakra te osim umjetničke, ima zavičajnu vrijednost.


Prilikom jučerašnjega predstavljanja, umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta, Josip Luzer prisjetio se svojih prvih susreta sa slikom djevojčice s baškotom koji sežu u pedesete godine prošloga stoljeća.


SNIMIO: VEDRAN KARUZA


– Tada je bio običaj djecu voditi u Gradski muzej, osnovan 1949. godine, kako bi upoznali svoju zavičajnu povijest. Među silnim artefaktima, na zidu je bila slika djevojčice s baškotom koja je privukla moju pažnju i pred kojom sam se tijekom svakog posjeta zadržao. Danas je ta slika pred nama kao motiv projekta i to zahvaljujući pomoći vrsnog fotografa Miljenka Šegulje koji već pedeset godina kontinuirano dokumentira svaki događaj u Bakru te dizajneru Dmitriju Čegodajevu, bakarskom Rusu koji je stigao u Bakar prije osam godina i prigrlio ga kao svoj grad, objasnio je profesor Luzer te naglasio kako će projektom brendirati i promovirati bakarski baškot i svoj grad.


Autohtoni suvenir
Pročelnica Ureda grada Bakra, Maja Šepac Rožić istaknula je važnost projekta za promociju i očuvanje kulturne baštine Grada Bakra te je predstavila projektne aktivnosti.


– Bakarski baškot je autohtoni “suvenir” nezaobilazan u svim promidžbenim i promotivnim aktivnostima našega grada. Motiv slike djevojčice koja u jednoj ruci drži baškot, a u drugoj ruci košaricu s grožđem i smokvama nema samo umjetničku već i značajnu zavičajnu vrijednost, kazala je Šepac Rožić. Dodala je da su već izrađeni suveniri djevojčice s baškotom, ali i radionice s djecom osnovnih škola u Bakaru i Hreljinu te članovima Društva “Naša djeca” Bakar. Uslijedit će i dvije prodajne izložbe suvenira na Margaretinom sajmu 9. i 13. srpnja, a projekt će obuhvatiti i obuhvaća i predavanja, jedno na temu fundusa bakarskog muzeja, a drugo o samoj slici.


Cilj projekta je da se muzej, ali i bakarska povijest i baština približi građanima, lokalnoj i široj zajednici, a posebno najmlađima.


Gradonačelnik Bakra, Tomislav Klarić ovom je prilikom istaknuo da Bakar ima dušu koja je industrijalizacijom ostala pod prašinom, ali polako počinje izbijati u prvi plan.


Vraćanje starog sjaja


– Proteklih godina uložili smo ogromna sredstva u razvoj gospodarstva kako bi omogućili bolji život, ali i da osiguramo dovoljan izvor sredstava kako bi Bakru vratili stari sjaj i predstavili ga u svjetlu kakvo zaslužuje, a nakon što smo udarili čvrste temelje u razvoj gospodarstva na našem području, kultura nam počinje izbijati u prvi plan, rekao je gradonačelnik Klarić te naglasio kako je u posljednje vrijeme pokrenut veliki broj projekata upravo s tim ciljem. Naveo je da su nedavno otvorili pomorsku šetnicu i uređenu obalu te obnovili park Banj te nabrojio niz drugih projekata.


– Od ove počinje kreće uređenje Turske kuće čiji će postav biti posvećen tunolovu i pomorskoj baštini, a priprema se i uređenje podmorskog tunela u dužini od 40 metara gdje će biti prezentirana bogata bakarska povijest. Isto tako, do sada je obnovljen krov palače Marochino, a priprema se i nastavak obnove frankopanskog kaštela, dok se na Hreljinu završava kuća Marohnić posvećena hrvatskom iseljeništvu. U tijeku su i arheološki iskopi na prostoru gradnje podzemne garaže gdje su pronađeni brojni artefakti iz rimskoga doba, a koji će činiti dio postava u muzeju, pojasnio je gradonačelnik Klarić te se na kraju zahvalio idejnim začetnicima projekta “Godina djevojčice s baškotom” koji su dali svoj doprinos u otkrivanju javnosti povijesnih vrijednosti koje Bakar skriva u svojim njedrima.