STIMULATIVNE MJERE

U 2023. prve bebe u Brinju su blizanci u obitelji Blažanin, najveću pomoć roditeljima daju u Lovincu

Marin SmolčićSve Općine i Gradovi u Ličko-senjskoj županiji nastoje brojnim stimulativnim mjerama pomoći mladim obiteljima kako bi se povećao broj djece i ublažila sadašnja katastrofalna demografska slika. Iako u ukupnoj površini RH ovaj prostor zauzima oko 10 posto površine, ovdje živi manje od 43 000 stanovnika. Razmjeri depopulacije posebno se osjete u kontinentalom dijelu gdje su unatrag zadnjih 50 godina sasvim opustjela mnoga sela, a mnogim područnim školama više nema djece.


Kako bi pomogli mladim obiteljima na svojem području Općina Brinje je u 2023. godini uvela nove demografske, stimulativne mjere. Temeljem Odluke načelnika Zlatka Fumića(HSS) za svu djecu rođenu u 2023. godini sa prebivalištem u općini Brinje obiteljima je namijenja novčana potpora u iznosu od 500 eura, a uz to Općina Brinje poklanja i poklon paket za svako dijete sa prigodnim potrepštinama za početak novog izazovnog razdoblja kako za roditelje tako i za dijete. Vrijednost paketa je 150 eura. Za izjavu smo ovim povodom zamolili načelnika Općine Zlatka Fumića.

-Obitelj je temelj našeg društva, a djeca su naša budućnost, najveće bogatstvo i vjera u bolje sutra. Kada bismo bili u financijskim mogućnostima, ova bi stimulacija svakako bila veća, istaknuo je načelnik Zlatko Fumić koji je uz želje za bezbrižnim i sretnim djetinjstvom čestitao obitelji Blažanin na prinovama u njihovoj obitelji te istaknuo kako je na njih posebno ponosan. Djeca su Katja i Niko, od sretnih roditelja Antonije i Marka.


 


Naime, prve prinove u 2023. godini na području Općine Brinje su blizanci pa prvi poklon paketi i ukupno tisuću eura odlaze u ruke sretnih roditelja. Kako nam je rekao načelnik Zlatko Fumić ovo je nada da će se demografska slika Općine Brinje nastaviti poboljšavati jer će se uskoro roditi novi klinci.


 


Rekorder po novčanim stimulacijama za dječje prinove u Lici je Općina Lovinac. Prema riječima načelnika Općine Ivana Miletića (HDZ), inače oca osmero djece, u ovoj je općini od prošle godine uvedena stimulacija od 10 tisuća kuna za svako prvo rođeno dijete, dok roditelji za svako sljedeće dobivaju po 5 000 kuna. Od početka 2023. godine na ovom je prostoru rođeno troje djece. Lani ih je bilo šestero, što je za ovdašnje prilike znači jedan cijeli razred osnovne škole.