Kreativno stvaralaštvo

Tradicionalna izložba »Ex tempore« održana u Kostreni: Čudesna umjetnost oblikovanja gline

Katarina Bošnjak

SNIMIO VEDRAN KARUZA

SNIMIO VEDRAN KARUZA

Profesionalni umjetnici i amateri mogli su sudjelovati s već gotovim radovima, kao i pripremljenim radovima koji su se na samoj radionici završno pekli raku tehnikomKOSTRENA – Nakon što je u subotu u kostrenskoj Udruzi za kreativno stvaralaštvo »Vali« održan dan otvorenih vrata na kojemu su svi zainteresirani imali priliku okušati se u oblikovanju gline, danas se od 10 do 17 sati održala već tradicionalna izložba »Ex tempore«. Sudjelovali su članovi Udruge i gosti, profesionalni umjetnici i amateri, i to s gotovim recentnim radovima kao i pripremljenim radovima koji su se na samoj radionici završno pekli raku tehnikom.


Dvije kategorije


Ova izložba je karakteristična po tome što se odvija na otvorenom prostoru i što su osim članova udruge mogli sudjelovati i svi drugi keramičari koji su se prijavili, a naposljetku su svi radovi izloženi te neki i nagrađeni.


– Prijavljeno je ukupno tridesetak ljudi, a natječu se u dvije kategorije, mogli su donijeti ili gotov rad ili ovdje imati završno pečenje radova koji su pripremljeni u raku tehnikama i to je jako zanimljivo za pogledati, a zato izložba i traje toliko dugo. Najbolji radovi bit će nagrađeni, za prvo mjesto u obje kategorije dobiva se 250, a za drugo mjesto 150 eura – kazala je predsjednica Udruge Maja Božičević.
– U subotu je bio dan otvorenih vrata, imali smo dječju radionicu, a priključili su se i neki roditelji i gosti, bilo je jako veselo, zanimljivo i inspirativno. Nadamo se da među njima imamo novu grupu djece koja će kod nas pohađati tečajeve – dodala je Božičević.


Posebna atraktivnost ove izložbe je završno pečenje prethodno pripremljenih predmeta u raku tehnikama, što je vrlo interesantno za promatrati, kako natjecateljima, tako i posjetiteljima. Kako nam je objasnila Jagoda Grgurić, raku rade u raznoraznim tehnikama, a svaki sudionik bira svoju – u nekima se temperatura diže i do 950 stupnjeva, a trajanje ovisi o tehnici, veličini i količini predmeta.


Čari pečenja


Razgovarali smo i s jednim od sudionika, Pericom Keko, koji se natjecao i prošle godine.


– Keramikom se bavim nekih godinu i pol, a danas izlažem jedan predmet koji je već gotov i jedan koji se upravo izrađuje. Tehnika je zanimljiva zato što iz svakog pokušaja predmet drugačije ispadne, nikad ne znate koje su boje i koja je tekstura i kako će ispasti predmet. Lijepo je vrijeme i lijepo se družimo, očekujem dobru zabavu i to je najbitnije – kazao je Keko.