MNOŠTVO ŽELJA

Što gradonačelnici i načelnici iz riječkog prstena očekuju od predstojeće godine. Otkrili su nam planove

Sanja Gašpert, Slavica Kleva, Barbara Čalušić, Bruna Matičić

Prošlu, 2021. godinu, u svim jedinicama lokalne samouprave ocjenjuju zahtjevnom i izazovnom ponajprije zbog pandemije COVID-19, a ponegdje i neizvjesnih lokalnih izbora, ali isto tako, bez obzira na poteškoće, ističu kako su realizirani gotovo svi planirani projekti s kojima se nastavlja dalje.U novu godinu svi gradovi i općine riječkog prstena ušli su s velikom dozom optimizma. Nakon 2021., obilježene pandemijom bolesti COVID-19, ali i ponegdje prilično neizvjesnim lokalnim izborima, vlasti u osam jedinica lokalne samouprave očekuju da će 2022. ipak donijeti mirniju plovidbu kroz sve projekte i programe te ostvarenje svih planova.


Bakar – intenzivna gradnja


Novu, 2022. godinu u Bakru će obilježiti intenzivna izgradnja i realizacija brojnih kapitalnih projekata. Najvažnija činjenica je podatak da Grad Bakar raspolaže s gradskim proračunom većim od čak 110 milijuna kuna vlastitih sredstava i da s projekcijama proračuna za naredne dvije godine može računati s gotovo 300 milijuna kuna. Gradonačelnik Tomislav Klarić ističe da će se već u prvoj polovini godine Bakrani moći prošetati novom morskom šetnicom. Naime, bit će završeni radovi obnove obale kod stolarije s pontonima i valobranom dužine 160 metara. Klarića posebno raduje početak gradnje kanalizacije u središtu Bakra, s uređajem za pročišćavanje na platou ex Koksara i novim vodovodima. »Svih 50 milijuna kuna za izgradnju osigurao je sam Grad. Nismo više mogli čekati Vodovod i kanalizaciju i aglomeraciju, to bi trajalo još godinama«, kaže Klarić.


Tomislav Klarić SNIMIO: VEDRAN KARUZA


– Ubrzo kreće izgradnja Marohnićeve kuće na Hreljinu, zatim proširenje ceste na Praputnjaku. Završit će se obnova Doma na Krasici, poteći će voda novim vodovodom Zlobinsko Brdo i Draga. U pripremi je i zatvaranje boćališta Kukuljanovo, kreće projektiranje poslovno sportskog centra Škrljevo. U Industrijskoj zoni Bakar kreće izgradnja pet novih poslovnih objekata. Nastavlja se i obnova bakarskog Kaštela, u Tursku kuću dolazi i mali muzej ribarstva, ispred ŠRD-a Luben tunera, završit će se i novi objekti na igralištu Borca, uređenje sportskog centra Hroljevo, a pripremamo se i za obnovu igrališta NK-a Naprijed u Hreljinu. Tu je i proširenje vrtića na Škrljevu, završetak vodovoda prema budućoj zoni Lunga na Hreljinu. Pri kraju je sređivanje katastra na Kukuljanovu, u tijeku je i izlaganje za k.o. Škrljevo. Svi ovi postupci za građane su besplatni jer Grad podmiruje njihove troškove. Nastavlja se i s besplatnim gradskim prijevozom.
Gradskim ulicama prometovat će još jedan novi autobus, čija nabava je upravo u tijeku. U ministarstvu i uredu Državne imovine u obradi je zahtjev Grada za dodjelu još 200 tisuća kvadrata novog zemljišta u Zoni – nabraja gradonačelnik Klarić i dodaje da se Grad Bakar brine i o svim ostalim segmentima života.
– Već punih dvadeset godina Grad nije dizao komunalnu naknadu niti ostala davanja, a da je gradski proračun iz godine u godinu sve veći, dokaz je to promišljene politike kroz proteklih 16 godina. Sve što smo uložili u gospodarstvo i u našu Industrijsku zonu sada nam se obilato vraća i to je jedini put koji garantira razvoj, nova radna mjesta i bolji život naših građana – zaključuje Klarić.


Kraljevica – nagrađen dosadašnji trud


Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić kaže nam da u Gradu Kraljevici ciljeve određuju kroz višegodišnje planove, jer se naprosto radi o procesima i projektima koji traže vrijeme provedbe duže od samo jedne godine.


– U tom smislu i kroz nedavno usvojeni proračun grada od 32,8 milijuna kuna za 2022. godinu, bez glasa protiv, planiramo realizirati čitav niz projekata; od uređenja Ljetne pozornice, odnosno Trga Zrinski u centru Kraljevice, uređenja vanjskog košarkaškog igrališta iza škole, muzeja brodogradnje i ribarstva u Frankopanu, planiramo izgraditi novu edukativnu ribarsku šetnicu Neriz, proširiti groblje u Šmriki, nastaviti daljnja ulaganja u spomeničku baštinu, pomorsko dobro, cestovnu infrastrukturu…


Zajedno s Lučkom upravom planiramo izgraditi novu Lučicu Črišnjeva, prijavili smo nove projekte poput rekonstrukcije Doma kulture i sporta u Kraljevici, »Hrvatske kuće vina«. Odmah u siječnju 2022. u planu je tehnički pregled i useljenje novih stanara u nedavno izgrađenu i završenu poslovno-stambenu zgradu POS-a u Šmriki, u kojoj će se otvoriti suvremeni prodajni market Trgovine Krk – govori Čandrlić. Ono čemu se iznimno raduje, a što, kaže, nije direktno vezano na proračun i što će u konačnici bitno promijeniti sliku i perspektive grada, jest rekonstrukcija »ex bolnice« i izgradnja novog hotela Liburnija, kao i hotela Praha.


Dalibor Čandrlić
Foto Marko Gracin


– Na oba projekta, a posebno na projektu izgradnje hotela Liburnija vrlo intenzivno i kooperativno radimo s investitorima, njihovim odvjetnicima i projektantima, a sve kako bi se projekt realizirao čim prije. To će biti šlag na tortu svih naših dosadašnjih aktivnosti, nagrada za naš dosadašnji trud, ali i dodatni poticaj, »kuraj« za procese pred nama. Interesa ne nedostaje, Kraljevica je konačno postala zanimljiva ulagačima, poslovnim ljudima, ali i novim stanovnicima. Dinamika i provedba projekata ponekad ne ovisi samo i isključivo o nama samima, već i o višim redovima tijela, institucija, ustanova… Ponekad sve to izgleda preteško, prekomplicirano, ponekad i rizično, neprovedivo i nemoguće. No, jako dobro znam da nikada nećemo odustati, i da ćemo ono što smo jednom zacrtali i započeli sigurno i završiti, nekad sporije, nekad možda koji mjesec duže, ali budite sigurni da hoćemo – poručio je Čandrlić.


Jelenje – prioritet predškolski odgoj


Općina Jelenje u 2022. godini nastavlja s razvojem komunalne infrastrukture, sukladno programu Dokazana snaga Jelenja. Načelnik Robert Marčelja ističe da je u ovom mandatu jedan od prioriteta ulaganje u predškolski odgoj, odnosno proširenje zgrade Dječjeg vrtića u Podhumu. Vrijednost projekta je 2,5 milijuna kuna, a do sada je uloženo 500 tisuća kuna. Upravo je u tijeku izgradnja novih grobnih mjesta na groblja u Jelenju, na novoj parceli. Vjerujem da ćemo prvu fazu projekta završiti u idućih nekoliko mjeseci. Vrijednost projekta je jedan milijun kuna. U Podkilavcu, u predjelu Rastočina, u završnoj je fazi sređivanja početne točke za Planinarski dom Hahlić. Uskoro će na istoj poziciji zasjati info table sa svim planinarskim putevima i biciklističkim stazama. U planu je i projektiranje Ciklo/trail parka Rastočine – kaže Marčelja. Veliki projekt Aglomeracije Rijeka krenuo je s radovima na terenu, pa su tako otvorena prva dva gradilišta u Rijeci i Viškovu.


– U siječnju se otvaraju ponude za preostalih pet lokacija. Jedna od ponuda odnosi se i na izgradnju kanalizacije na području Općine Jelenje. Nadamo se da će natječaj biti uspješno okončan i da će do kraja godine radovi krenuti na našem području – ističe Marčelja, dodajući da je to najveći projekt u povijesti jelenjske lokalne samouprave u vrijednosti oko 200 milijuna kuna. U planu je nastavak projekata sa Županijskom upravom za ceste, proširenje ceste Zoretići – Kukuljani, rekonstrukcija dijela ceste Umole – Molnari, kao i proširenje ceste i nogostupa u Podkilavcu te rekonstrukcija ceste Jelenje – Rupa. Marčelja kaže kako se radi o višemilijunskim projektima. Što se tiče sporta i rekreacije, u 2022. godini u planu je uređenje terena za košarku u Dražicama, kao i postavljanje led rasvjete na nogometno igralište Rječina. Također, planirana je i izgradnja novog dječjeg igrališta u Lukežima.


U vidu racionalizacije troškova u budućem periodu za ovu godinu planirano je postavljanje solarnih panela na javne zgrade – boćarski dom Rječina, Dječji vrtić Podhum i zgrada Vatrogasno-spasilačkog centra Grobnik. Po pitanju ekologije velika sredstva uložit će se i u daljnju sanaciju Dubine, projekt će biti financiran sredstvima EU-a od oko 600 tisuća kuna, a paralelno s time, priprema se projekt kojim se želi na područje dijela Dubine postaviti solarnu elektranu – nabraja načelnik Marčelja.


Klana – žustro u novu godinu


Prethodnu 2021. godinu načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić ocijenila je vrlo zahtjevnom i izazovnom zbog pandemije, koja je u posljednjem valu zahvatila Klanu, ali i lokalnih izbora.
– Sve to nakratko je usporilo aktivnosti, ali nakon izbora žustro smo krenuli. Unatoč izazovima ostvarili smo planirane i pokrenuli neke važne projekte te godinu zaključujemo zadovoljni. Ove godine nastavljamo i vjerujemo da ćemo, dopusti li nam to epidemiološka situacija, intenzivirati naše aktivnosti, rekla je klanjska načelnica i iznijela presjek 2021. godine kroz osvrt na najvažnije projekte.


Među kapitalnim projektima, uspješno realiziranim u protekloj godini prisjetila se završetka izgradnje reciklažnog dvorišta, jedne od najvažnijih investicija, zatim i projekta Revitalizacija kaštela Gradina, provedenog u okviru riječke urbane aglomeracije i projekta »Povežimo se baštinom« po čijoj je realizaciji klanjska Gradina zasvijetlila punim sjajem. Podsjetila je i na projekt »Čuvajmo zdravlje«, projekt obnove Vatrogasnog doma te nastavka obnove prostora bivšeg kina Radnik. Također, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom pred završetkom je energetska obnova školske sportske dvorane, Multimedijalni centar opremljen je novom tehnologijom i tehnikom, a u suradnji s pet jedinica lokalne samouprave pokrenut je i projekt izgradnje Doma za starije osobe »Prsten«.


Načelnica Šarčević Grgić najavila je i nastavak postojećih projekata te najavila nove planirane u ovoj godini.
– Od većih projekata valja izdvojiti kompletnu modernizaciju javne rasvjete u svim našim mjestima, početak proširenja groblja Sv. Mihovila u Klani, izgradnju dječjeg igrališta i fitness parka, početak projekta izgradnje natkrivenog boćališta te dovršetak radova na Vatrogasnom domu u Klani. Nastavlja se raditi na zajedničkom projektu Doma za starije osobe »Prsten, ali i na svim onim projektima koje smo pokrenuli prije pet godina i koji su se pokazali uspješnima, poput katastarske izmjere u Studeni te ulaganja u socijalni program, zdravstvo, školstvo, kulturu. U prethodnoj godini održali smo Dane zdravlja i programe na osvijetljenoj Gradini, u ovoj godini vjerujemo da ćemo imati dosta manifestacija i događanja te se nadamo da ćemo se vratiti normalnom životu kakvog znamo prije pandemije, zaključila je.


Viškovo – dugačka lista planova


Načelnica Općine Viškovo naglašava da u 2022. općinski proračun iznosi rekordnih 132.850.000 kuna, pa će stoga godina pred njima biti radna, uzbudljiva i izazovna na mnogim poljima.
– U Viškovu je, barem od kad sam ja na dužnosti općinske načelnice zadnjih 10-ak godina, zapravo takva svaka godina jer su kontinuirani rad na razvoju Viškova i podizanju standarda kvalitete života mještana naše trajno opredjeljenje. Dugačka je lista svega onoga što nas čeka u 2022. godini pa ću se zadržati na najvažnijim projektima. Na prvom nam je mjestu početak izgradnje Osnovne škole Marinići u koju će se uložiti oko 100 milijuna kuna.


Drugi kapitalni projekt je izgradnja i opremanje Kuće halubajskega zvončara gdje su radovi počeli u kolovozu prošle godine i trebali bi završiti do kraja 2022. godine. U prvom kvartalu 2022. godine krenut će najveći i najsloženiji projekt u segmentu komunalne infrastrukture u povijesti Viškova, odnosno realizacija EU projekta »Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka«. U sljedećih 5 godina, s 230 milijuna kuna uloženih u izgradnju kanalizacijske i vodoopskrbne mreže, stvorit će se preduvjeti za daljnji razvoj Viškova u svakom segmentu. U prvom kvartalu će početi izgradnja petog kružnog raskrižja u Viškovu – ovog puta izgradit ćemo ga u samom centru kod groblja i skretanja za Mladeniće.


Godina će biti dinamična i u segmentu gospodarstva jer će početi realizacija projekta Radne zone Marišćina K-2 gdje ćemo izgraditi kompletnu infrastrukturu u novoj zoni pa će do kraja 2022. godine poduzetnicima biti na raspolaganju gotovo 19 tisuća četvornih metara uređenih i potpuno opremljenih platoa s priključcima na infrastrukturu. U 2022. godini donijet ćemo i novu Odluku o socijalnoj skrbi u kojoj ćemo preraspodijeliti financiranje raznih oblika pomoći, a za ostvarenje prava iz socijalne skrbi osigurali smo dodatna proračunska sredstva.Također, izradit ćemo i Lokalni program za mlade jer ih želimo aktivno uključiti u procese donošenja odluka i kreiranje javnih politika za mlade u Viškovu, kazala nam je Udović.


Čavle – općina zanimljiva investitorima


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić ocijenila je proteklu godinu godinom punom uzbuđenja, od lokalnih izbora u vrijeme pandemije, do brojnih projekata i povratka manifestacija u sasvim drugačijim uvjetima. Međutim, kazala je, bez obzira na sve poteškoće, veseli činjenica da su realizirani gotovo svi planirani projekti.
– Velik je interes stranih i domaćih investitora, kako za izgradnju gospodarskih objekata, tako i za razvoj turizma. Naši mještani koji se bave iznajmljivanjem prvi su prepoznali taj potencijal i tu rastemo bez obzira na to što nismo obalna općina, jer zbog blizine svih sadržaja i također zbog vlastitih aduta poput Platka, Kaštela i Automotodroma itekako imamo što pokazati, kaže Cvitan Polić, koja smatra kako će 2022. godina biti godina za pamćenje, čemu u prilog ide i proračun od gotovo 55 milijuna kuna, od čega 25 milijuna kuna ide za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture.


– Veliko izdvajanje, više od deset milijuna kuna ići će za predškolski odgoj i obrazovanje, gdje moram istaknuti novi projekt koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o projektu RAST, koji će se od 2022. godine provoditi u našem vrtiću i donijeti nam produženi rad vrtića do 20 sati, edukacije svih djelatnika, opremu za senzornu sobu, brojne programe i za djecu koja nisu u vrtiću. Projekt je vrijedan čak 2,1 milijuna kuna i ovim putem čestitke našem vrtiću na uspješnoj pripremi i povlačenju sredstava. Za kulturu ide 6,5 milijuna kuna, od čega opet najveći dio dolazi iz EU sredstava i to za projekt Povežimo se baštinom, zahvaljujući kojem ulažemo u naš Kaštel. Do kraja godine u planu je i ishodovanje dozvole za uređenje Doma kulture Čavle – ističe Cvitan Polić.


Za socijalu i zdravstvo izdvaja se 2,4 milijuna kuna, a u Općini se nadaju i konačnom početku obnove kuće u Sisku za obitelj Hobor koja živi u čavjanskoj općini već godinu dana. Za sport izdvajamo 1,8 milijuna kuna, a svakako treba istaknuti rješavanje kompletne projektne dokumentacije za uređenje pomoćnog igrališta, rasvjete po pravilima HNS- za glavno igralište u Mavrincima te uređenje parkirališta uz tribine i rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa koji su nas nažalost zaustavili u uređenju pomoćnog, nabraja između ostaloga Cvitan Polić.


Kastav – nastavak brige o svima


– Teška, ali uspješna godina je iza nas. Morali smo puno više raditi za puno manje rezultata. Siguran sam da će se to u novoj godini vratiti, kazao nam je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac. Ističe da Grad Kastav u 2022. planira završetak svih započetih investicija. Prije svega, osiguravaju se sredstva za projektnu dokumentaciju nove škole i gradske garaže te 2 milijuna kuna za potrebe otkupa zemljišta za buduće kapitalne projekte. U suradnji sa ŽUC-em rekonstruirat će se županijska cesta u Gornjim Turkima uz izgradnju nogostupa i autobusnog stajališta za što je Grad osigurao 1,2 milijuna kuna, a cijela investicija iznosi više od 3,5 milijuna kuna.


Poticati pozitivno ozračje

Svim građankama i građanima Kraljevice, ali i svim čitateljima Novog lista želim prije svega da ih kroz novu 2022. godinu prati zdravlje, pregršt sreće i da im dani ispred nas budu protkani ljubavlju, prigodna je čestitka gradonačelnika Kraljevice Dalibora Čandrlića koji ističe i kako je ono što je puno važnije od svih realiziranih i nerealiziranih projekata da »kao ljudi jedni drugima budemo ljudi, da u drugima tražimo dobro a ne zlo, da provociramo pozitivno u nama samima i drugima, te da na taj način stvaramo i potičemo pozitivno ozračje i okruženje u kojem ćemo se svi zajedno bolje osjećati, stimulativno podneblje u kojem je baš sve dostižno i moguće«. Tada će im, kaže Čandrlić, projekti i njihova realizacija biti neizbježna i logična posljedica, a naše perspektive i životi smisleniji, blagotvorniji i bogatiji. Upravo to nam svima želim u novoj 2022. godini, poručuje Čandrlić.

Nastavlja se i s daljnjim širenjem Novog groblja Kastav pa se tako u ovoj godini očekuje završetak 2. faze ukopnih polja ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna.
Ono što s čime građani imaju svakodnevni doticaj je održavanje komunalne infrastrukture čiji se visoki standard zadržava i u narednom razdoblju za što će se izdvojiti oko 5 milijuna kuna godišnje. Liburnijske vode trebale bi započeti s provedbom dugoočekivanog projekta izgradnje sanitarne odvodnje u Trinajstićima koji se sufinancira EU sredstvima, dok Grad Kastav osigurava sredstva za oborinsku odvodnju. Ukupno izdvajanje Grada planira se u iznosu od 4,4 milijuna kuna kroz tri proračunske godine.


Također, u 2022. godini fokus će biti na poticanju daljnjeg razvoja gospodarstva i turizma kroz subvencije i dodjelu bespovratnih potpora, a resursi će biti usmjereni i na mlade. Za najmlađe kroz izdvajanje za predškolski odgoj u iznosu od 14 milijuna kuna. Tu su i naknade za novorođenčad, darivanje predškolaca za blagdane, terapije za djecu s teškoćama, nadstandard u osnovnom školstvu, stipendije za učenike i studente itd. Kroz socijalni program se pomaže najugroženijima, a za umirovljenike je povećan cenzus za ostvarenje prava na uskrsnicu i božićnicu, nabraja Mostarac uz zaključak kako i u ovoj godini, naravno, Kastav nastavlja s brigom i zadovoljenjem potreba svih skupina građana.


Kostrena – započeti i novi projekti


Rezimirajući proteklu godinu, kostrenski načelnik Dražen Vranić ističe da je unatoč pandemiji, ona bila izazovna, zahtjevna i dinamična, no za Kostrenjane i vrlo uspješna. U ovoj godini nastavit će se s realizacijom započetih, ali i brojnih novih projekata i investicija. Primjerice, nastavlja se izgradnja vatrogasnog doma u Pavekima, čiji je završetak planiran tijekom ljeta, a nastavlja se i realizacija projekta »Kuća Kostrenskih pomoraca«, u staroj školi u Svetoj Barbari na kojoj su radovi započeli u listopadu prošle godine, a završetak se planira tijekom jeseni. Projekt ukupne vrijednosti 4,8 milijuna kuna djelomično se sufinancira iz dobivenih EU sredstava.


U naselju Doričići nastavlja se projekt izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, radovi su vrijedni 5,9 milijuna kuna i financiraju se iz tzv. sredstava za razvoj koje Općina Kostrena akumulira u KD-u Vodovod i kanalizacija. – U proračunu za 2022. osigurana su sredstva za polaganje DTK mreže kao i sredstva za izgradnju spojne ceste Žarka Pezelja – Šojska, uređenje igrališta, rekonstrukciju malog pomoćnog igrališta stadiona u Žuknici, zatim izgradnja nogostupa ispod čitaonice u Sv. Luciji, zajedno s rekonstrukcijom ulaza koji će biti prilagođen osobama s invaliditetom. Pored ovih radova u planu je i realizacija još puno manjih, ali ništa manje značajnih radova gotovo u svim naseljima Kostrene, ističe Vranić.


Osigurana su i sredstva za otkup zemljišta kako bi se mogli rješavati imovinsko-pravni odnosi za pripremu i realizaciju budućih projekata, a Vranić najavljuje da će se tijekom ove godine izraditi i brojna projektna dokumentacija za mnoge nove projekte.
– Među njima je najvažniji projekt nove zgrade područnog vrtića u Pavekima, zatim projekt parkirališta i rekonstrukcije Ulice Ive Šodića, projekt proširenja groblja u Sv. Barbari te projekt Boćarsko–društvenog doma u kojem bi se između ostaloga osigurali prostori za potrebe udruge branitelja, umirovljenika te savjeta mladih, zaključuje Vranić.