NAKON PROSVJEDA STANARA

Slučaj Vodovodne i stana u kojem živi tridesetak stranih radnika. Imamo odgovor inspekcije rada

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prema riječima poslodavca, tvrtke Pro express, u stanu trenutačno borave 23 strana radnika, a prema riječima Aleksija Komara, predstavnika stanara Vodovodne ulice, znalo ih je biti i do 30RIJEKA – Inspekcija rada Državnog inspektorata nije nadležna za pitanje smještaja niti domaćih niti stranih radnika, niti opći propisi o radu poslodavcima utvrđuju obvezu osiguranja primjerenog smještaja radnicima, odgovorili su iz Državnog inspektorata na naš upit o problemu smještaja stranih radnika, uglavnom dostavljača, u jednom stanu u Vodovodnoj ulici 4 u Rijeci. Prema riječima poslodavca, tvrtke Pro express, u stanu trenutačno borave 23 strana radnika, a prema riječima Aleksija Komara, predstavnika stanara Vodovodne ulice, znalo ih je biti i do 30. Svi oni borave u stanu površine 200 metara kvadratnih, koji se sastoji od sedam soba i dva sanitarna čvora. Radi se o bivšem hostelu Riwer.


Podsjetimo, stanari zgrada u Vodovodnoj ulici brojeva 4, 6 i 8 su prošloga petka javno prosvjedovali zbog neadekvatnih uvjeta u kojima su smješteni strani radnici, a što i drugim stanarima stvara probleme. Iz Državnog inspektorata pojašnjavaju kako oni obavljaju inspekcijske nadzore na mjestima rada radnika, a ne njihova smještaja. Također, kažu kako oni nisu nadležni za nadzor smještaja već MUP, ali samo u okviru postupka izdavanja dozvole za rad i boravak.


– Inspekcija rada obavlja inspekcijske i druge stručne poslove u području rada i zaštite na radu, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, odnosno obavlja inspekcijske nadzore provedbe zakona i drugih propisa kojima se uređuju radni odnosi i zaštita na radu obavlja inspekcijske nadzore na mjestima rada radnika, a ne njihovog smještaja. Ističemo kako je Zakonom o strancima i Pravilnikom o boravku državljana trećih zemalja u Republici Hrvatskoj, koji je donesen na temelju Zakona o strancima, propisano što se smatra primjerenim smještajem i kakav mora biti prostor za smještaj sezonskih radnika, no inspekcija rada Državnog inspektorata nije nadležna za nadzor, već Ministarstvo unutarnjih poslova u okviru postupka izdavanja dozvole za boravak i rad, odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.