Gašper Dovžan stigao

Slovenski veleposlanik u posjetu PGŽ-u: Komadina i Filipović zamolili izgradnju autoceste od Rupe do Postojne

Jakov Kršovnik

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Veleposlanik Dovžan kaže kako su energetske veze između Hrvatske i Slovenije u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji iznimno važne, a Primorsko-goranska županija postaje vrlo važna točka energetske opskrbe.RIJEKA – Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Gašper Dovžan stigao je u nastupni posjet Primorsko-goranskoj županiji, nakon što je u lipnju preuzeo veleposlaničko mjesto od dotadašnjeg veleposlanika Vojislava Šuca. U sjedištu Županije primili su ga župan Zlatko Komadina te gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.


Veleposlanik Dovžan kaže kako su energetske veze između Hrvatske i Slovenije u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji iznimno važne, a Primorsko-goranska županija postaje vrlo važna točka energetske opskrbe.


– Planovi za širenje terminala na Krku su zanimljivi i Sloveniji kako bi se osigurala energetska sigurnost obiju zemalja. Također, moram istaknuti kako je projekt spoja autoceste između Rupe i Postojne u tijeku te sam uvjeren da će se uskoro početi s izgradnjom te poveznice, kazao je Dovžan.
Osvrnuo se i na uključenost slovenske nacionalne manjine, kao i drugih tema razgovora.


– Prenio sam županu i gradonačelniku zahvalu za suradnju sa slovenskom zajednicom koja živi u Primorsko-goranskoj županiji, njih više od 1700, okupljenih oko društava slovenske nacionalne manjine. Također, dobro je što su Slovenci u Hrvatskoj uključeni u javni život te što imaju mogućnost učenja svog jezika u školama po modelu C, kazao je veleposlanik.


– Razgovarali smo i o turizmu te sam istaknuo da se Slovenci ovdje doista osjećaju kao kod kuće. Želimo još bolju suradnju u budućnosti kroz suradnju u školstvu, zdravstvu, prometu i transportu, rekao je Gašper Dovžan.


Župan Zlatko Komadina kaže kako je posjet veleposlanika prilika za prisjećanje dobrih odnosa između Slovenije i Hrvatske, ali i PGŽ-a, kao granične županije.


– Zamolili smo veleposlanika da sa svojim resornim ministarstvima ubrza izgradnju dijela autoceste od Rupe do Postojne koji nedostaje, jer je to u interesu i Slovenaca, ali i našem. Razgovarali smo i o modernizaciji pruga, suradnji luka, da ne budemo konkurencija jedni drugima, već da zajedno konkuriramo zapadnoeuropskim lukama. Naravno, razgovarali smo i o drugim pitanjima, školstva, ulaganja u manjinske zajednice, s kojima postoji vrlo kvalitetna suradnja, kazao je Komadina.


Dodao je i kako Hrvatska i Slovenija imaju robnu razmjenu od oko 5 milijardi eura, za koju kaže da može biti i veća.
– Imamo i energetsku suradnju, kao i neka neriješena pitanja ovdje na Jadranu, ali vjerujem da ćemo ih riješiti, kazao je primorsko-goranski župan.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović kazao je kako su veleposlaniku predstavili projekte na području Rijeke, od razvoja lučke infrastrukture pa do javnih i privatnih investicija. Također je naglasio vrlo dobru suradnju sa slovenskom nacionalnom manjinom u Rijeci te posebno pozdravio odluku slovenske Vlade da ukloni žilet-žicu s granice.


– No, želimo naglasiti i veliki benefit ulaska Hrvatske u Schengensku zonu, kao i uvođenje eura. Ulazak u Schengen uvelike će olakšati ne samo promet, već i ukinuti gužve na graničnim prijelazima, budući da oni više neće postojati. Tako da će nakon deset godina punopravnog članstva u Europskoj uniji naši građani u pravom smislu osjetiti to članstvo i na taj način. Neće morati pripremati putovnicu ili osobnu iskaznicu prilikom ulaska u susjednu Sloveniju, kazao je Filipović. Dodajmo da bi, prema dostupnim informacijama, Hrvatska u Schengen trebala ući iduće godine.