Bespovratna sredstva

Šest udruga s područja PGŽ-a primilo ugovore o financiranju u projektu »Zaželi«, evo detalja

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Na temelju svih uručenih ugovora na spomenutim aktivnostima zaposlit će se 1.206 osobaŠest je udruga s područja Primorsko-goranske županije jučer primilo ugovore o financiranju u sklopu Poziva »Zaželi – prevencija institucionalizacije«, što ih je predstavnicima udruga uručio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Riječ je o ukupno 72 ugovora, u vrijednosti većoj od 58 milijuna eura. Provođenjem ovih projekata koji se sastoje u pružanju usluga podrške u svakodnevnom životu za starije osobe i osobe s invaliditetom osigurava se povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi. Bespovratna sredstva osigurana su kroz Europski socijalni fond plus.


Na temelju jučer uručenih ugovora na spomenutim aktivnostima zaposlit će se 1.206 osoba, a usluge potpore i podrške osigurat će se za ukupno 7.236 osoba koje tu vrstu potpore inače ne bi imali, poručio je na svečanosti premijer Andrej Plenković.


Ministar Piletić naglasio je da u ovom krugu ugovaranja usluge idu na dulji vremenski rok nego dosad. Dok je i korisnicima i zaposlenima bilo teško objasniti što nakon završetka provedbe šestomjesečnog ili jednogodišnjeg projekta, sada se korisnicima može poslati jasna poruka – ova faza programa »Zaželi« traje tri godine, rekao je Piletić.
Ugovor težak 960.000 eura primilo je Gradsko društvo Crvenog križa Delnice, za projekt »Pružimo ruke II«, iznos od 1,5 milijuna eura primila je Udruga roditelja »Pokrenimo se« iz Viškova, i to za projekt »Zajedno s vama«, dok je Općina Viškovo ugovorila projekt » Ruke pomažu – faza 3«, u vrijednosti od 540.000 eura.


Za projekt »Pružam ruke II« ugovor vrijedan 480.000 eura dobilo je Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, dok je Gradsko društvo Crvenog križa Mali Lošinj dobilo potporu u iznosu od 270.000 eura za projekt »Zaželi za pet otoka«. Ugovor je uručen i predstavnicima Općine Fužine, za projekt »Zaželi – imaš podršku«, u vrijednosti od 480.000 eura.