VAŽAN DATUM

Senjska knjižnica obilježava Dan grada i Noć knjige: Covid-uvjeti druženje preselili online

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Dvostrukim povodom, Gradska knjižnica Senj organizira dvije online izložbe – »Dan grada u knjižnici – iz naše arhive« i »Naše Noći knjige«, a u izlogu će biti postavljena izložba »Nehajevu u čast«SENJ – Gradska knjižnica Senj je prethodnih godina bogatim i raznovrsnim programom davala velik obol proslavi Dana grada Senja. Bilo je tu raznih radionica i edukativnih programa za vrtićarce, osnovce i srednjoškolce, izložbi i predstavljanja zavičajnih umjetnika, književnih jutara i večeri, predstavljanja raznih publikacija i knjiga zavičajne tematike, filmova, kostimiranja, pjesme i druženja…. A što će za ovogodišnji Dan Grada Senja, koji se obilježava 23. travnja, Knjižnica pripremiti, prije svega uvjetuje pandemija COVID-19.
– Prilagođeno mjerama koje ne dopuštaju okupljanje u knjižnici, događaje smo preselili u sferu virtualnog, a fokusirali smo se i na izloge te pult naše knjižnice. Pripremili smo dvije online izložbe. Prva je pod nazivom »Dan grada u knjižnici – iz naše arhive«. Ove godine nam, nažalost, epidemiološka situacija ne dopušta da obilježimo Dan grada onako kako bismo htjeli i kako to inače radimo kroz susrete i druženja, stoga smo zavirili u našu arhivu kako bismo se prisjetili brojnih susreta i događanja kojima smo u godinama prije korone obilježavali Dan grada i slavili naš Senj i gradskog zaštitnika svetog Juru, kaže ravnateljica, profesorica Ana Prpić Rogić, i najavljuje retrospektivnu izložbu ranijih proslava Dana Grada.


Fotopodsjetnik


– Svim našim dosadašnjim programima bio je zajednički nazivnik naš grad i njegova slavna i bogata prošlost i kultura na koju smo ponosni, ali i sadašnjost, te njegovi ljudi koji svojim radom i djelovanjem dokazuju da je Senj i dalje rasadište kulture, književnosti i umjetnosti. Bila nam je čast i zadovoljstvo družiti se s brojim autorima, suradnicima i dragom publikom, a ovu izložbu – fotopodsjetnik izradili smo uz nadu da će korona brzo proći i da ćemo se uskoro opet družiti i uživati u našoj knjižnici. Izložba će biti dostupna na Facebook stranicama GKS-a te u izlogu naše knjižnice, najavljuje Prpić Rogić.
Druga online izložba vezana je uz ovogodišnju Noć knjige koja se također obilježava 23. travnja. Riječ je o važnoj knjižničnoj manifestaciji u kojoj cijela Hrvatska, pa i velik dio svijeta, slavi knjigu i čitanje te se promiče kultura čitanja, autorstva i izdavaštva.


– Senjska knjižnica već godinama sudjeluje u ovom hvalevrijednom projektu bogatim programom, no ove godine nas je pandemija primorala da je održimo na drukčiji, reducirani i prilagođeni način. Između ostaloga, pripremili smo online izložbu pod nazivom »Naše Noći knjige«. To je svojevrstan presjek raznih događanja koje je senjska knjižnica organizirala povodom Noći knjige u godinama prije pojave korone. Bilo je tu mnogo književnih večeri i promocija knjiga, koncerata, predavanja, gostovanja poznatih autora, a i humanitarnih akcija, kao i nagrađivanja naših korisnika. Sve je bilo začinjeno s mnogo pozitivnih vibracija i ugodnog druženja. Iskreno, za takvim druženjima čeznemo i uz nadu da će korona čim prije proći s nestrpljenjem se veselimo povratku ovakvih susreta i događaja u našoj knjižnici.
A dotada možemo zaviriti na Facebooku u ovu fotoretrospektivu i prisjetiti se svih dosadašnjih senjskih Noći knjige, poziva ravnateljica.
Uz to, u izlogu knjižnice bit će postavljena izložba »Nehajevu u čast« u povodu 90. godišnjice smrti velikog senjskog i hrvatskog književnika Milutina Cihlara Nehajeva i koja kroz riječ i sliku podsjeća na veličinu Nehajeva lika i djela.


Otpis zakasnine


Knjižnica će na Dan grada i blagdan svetog Jurja, 23. travnja, izaći u susret i svojim korisnicima na način da taj dan neće naplaćivati zakasninu pa se svi koji duguju knjige pozivaju da ih vrate.
– Uz to, svaka dosadašnja Noć knjige u senjskoj knjižnici bila je oplemenjena i humanitarnom prodajom knjiga pa će Gradska knjižnica Senj i ove godine u suradnji s Humanitarnom udrugom Bura i čitateljicom Majom Žunić organizirati humanitarnu akciju naziva »Knjiga za Adama«. Naša draga suradnica i strastvena čitateljica Maja Žunić darovala je iz svoje bogate biblioteke krasne knjige, a prihod od njihove prodaje ići će u dobrotvorne svrhe. Za ovu priliku i knjižnica je pripremila knjige za prodaju.


Uz to, bit će moguće kupiti i majice »It’s easier while we are together« što u prijevodu znači »Lakše je dok smo zajedno« koje je tiskala Duplex grafika.
Akcija traje od 19. travnja do 1. svibnja ove godine na pultu Gradske knjižnice Senj, u radno vrijeme. Sav prihod bit će namijenjen za liječenje teško bolesnog 15-godišnjeg Adama Cvitkovića iz Klenovice, najavljuje ravnateljica i poziva sve da se uključe i pomognu Adamovom ozdravljenju.


Dakle, bez obzira na situaciju, knjižnica za Dan grada i Noć knjige organizira za svakoga ponešto.
– Nije to onako kako smo navikli, no moramo se prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji. No eto mi, kao i svi, sanjamo dan kad će korona završiti da možemo konačno početi raditi u punom opsegu, kaže ravnateljica Ana Prpić Rogić.