SLUČAJ PIK

SDP o zatvaranju riječke mljekare: Trend otkupa mlijeka najgori je upravo u PGŽ-u

Hina

Sindikat zaposlenih u prehrambenoj industriji apelira na očuvanje radnih mjesta u ostatku PIK-a / Foto V. KARUZA

Sindikat zaposlenih u prehrambenoj industriji apelira na očuvanje radnih mjesta u ostatku PIK-a / Foto V. KARUZA

"Teško je vjerovati da su ovo stvarni razlozi gašenja proizvodnje, posebice ako znamo da se radi o dobro poznatom brandu mlijeka na tržištu i jedinoj mljekari u tom dijelu Hrvatske".SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu upozorio je u ponedjeljak da se Ministarstvo poljoprivrede još nije oglasilo o vijestima da je tvrtka PIK Rijeka odlučila zatvoriti pogon za preradu mlijeka, upitavši kakva će biti sudbina radnika i radnica te tvrtke poznatoj po brandu mlijeka.


Iz SDP-a su priopćili kako se ovih dana prolomila vijest o zatvaranju PIK-ova pogona, pri čemu su kao razlozi navedeni nedostatak sirovine i porast kupnih troškova proizvodnje.


“Teško je vjerovati da su ovo stvarni razlozi gašenja proizvodnje, posebice ako znamo da se radi o dobro poznatom brandu mlijeka na tržištu i jedinoj mljekari u tom dijelu Hrvatske. Važno je naglasiti da je i ovdje svoje prste imala privatizacija po hrvatskom modelu”, poručili su.
Istaknuli su kako su u više navrata upozoravali na važnost jačanja prerađivačkih kapaciteta, pri čemu su sramotnim ocijenili Strateški plan poljoprivrede “koji je i Komisija ocijenila – katastrofalnim”.


Iz SDP-ova Savjeta naveli su da se resorno ministarstvo o slučaju PIK-a još nije oglasilo na svojim službenim stranicama što je, naglasili su, dovoljan pokazatelj njihovog odnosa prema domaćoj proizvodnji i preradi.


“Situacija u mljekarskom sektoru značajno se pogoršala u mandatu ministrice Vučković, što naprosto potvrđuju brojne statistike”, naglasili su.


Upozorili su da Hrvatska ima najnižu samodostatnost mlijeka u EU, da je trend otkupa mlijeka najgori upravo u Primorsko-goranskoj županiji, da se broj isporučitelja mlijeka u zadnjih nekoliko godina doslovno prepolovio, a količina proizvedenog mlijeka u značajnom je padu.


SDP stoga od Ministarstva traži točne informacije o sudbini radnika i radnica koji su zaposleni na PIK-ovoj preradi mlijeka, kao i sudbini kooperanata, odnosno proizvođača, koliko će ih nastaviti proizvodnju mlijeka i pod kojim uvjetima.