TURISTIČKA BUDUĆNOST

Rijeku čekaju nova velika ulaganja u turizam. U planu gradski i boutique hotel, obnova hotela Park na Pećinama…

Alenka Juričić Bukarica

Foto V.KARUZA/S. DRECHSLER

Foto V.KARUZA/S. DRECHSLER

Investicije će zahvatiti i riječki prsten. Tako su ove godine u Bakru počeli radovi na jednom od najstarijih hotela u Hrvatskoj – hotelu Jadran, a proljetos je predstavljen i 50 milijuna eura vrijedan plan investicija zagrebačke tvrtke Liburnia Group koji je u tijeku ishodovanja potrebnih dozvalaRIJEKA – Očekuje li Rijeku transformacija turističkih kapaciteta? Ako je suditi po interesu investitora, u dogledno vrijeme grad na Rječini, ali i riječki prsten trebali bi doista poboljšati svoju smještajnu strukturu i to hotelskim kapacitetima. Naime, i dalje je u Rijeci, ali i okolici dominantan privatni smještaj, međutim, Rijeka je s lanjskim otvorenjem Hilton Costabella Beach&Spa resorta dobila prvi veliki petozvjezdani hotelski kompleks koji je donio velik broj hotelskih kreveta, i to onih s pet zvjezdica. Resort je donio i novu wellness i gastroponudu, a investitor je u svojim najavama govorio da ponad hotela planira i kongresni centar.


Novi zamah, odnosno kvalitetu trebalo bi donijeti i izvjesno preuzimanje Jadran hotela, tvrtke koja ustvari ima i najveći broj kapaciteta u hotelima od strane izraelske Brown grupe. Jadran hoteli, naime, u svom sastavu imaju gradske hotele Continental s nekih 140 kreveta, Neboder sa stotinjak kreveta, Jadran sa 115 kreveta, potom kamp Oštro kapaciteta 300-tinjak parcela, prenoćište Lucija s oko 140 kreveta i Uvalu Scott kapaciteta 700-tinjak kreveta, kao i nekadašnji hotel Park na Pećinama koji je turističku namjenu izgubio nakon Domovinskog rata. Vlasnici su najavljivali da će Parku biti vraćena turistička namjena te da bi trebao biti hotel kategoriziran s 4 zvjezdice, wellnessom pa čak i poliklinikom. Sada bi, pak, ovo zdanje uz samo more moglo ići i na kategoriju 5 zvjezdica, barem prema nekim informacijama.


Novi kapaciteti


Što će biti od ulaganja u ove postojeće objekte, ostaje vidjeti, no u narednim godinama u najavi su i neki novi kapaciteti. Tako je ovog ljeta tvrtka Stanovi Jadran najavila da će u hotel pretvoriti zgradu nekadašnje Primorske banke u Scarpinoj ulici koja već neko vrijeme, točnije, od 2018. kada je banka otišla u likvidaciju, zjapi prazna. Prema najavama, tu bi trebao biti uređen mali gradski hotel Armerun. Naime, tvrtka, u čijem je vlasništvu i mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje, već je lani u Šibeniku otvorila prvi Armerun tako da bi ovaj riječki bio drugi iz njihova portfelja malih gradskih hotela. Hotel bi imao kapacitet oko 20 soba, u prizemlju potencijalno i kavanicu ili wine bar. Investitor planira ići na kategoriju četiri zvjezdice. Investicija je prema sadašnjim projekcijama vrijedna oko 3 milijuna eura, a plan je da bi novouređeni hotel s radom počeo krajem 2024. ili početkom 2025.
Što se tiče novih hotelskih kapaciteta, u javnosti se posljednjih godina govorilo i o još nekim investicijama. Tako je najavljivano još 2019. kako bi na Turniću, u zapuštenom nekadašnjem Ininom objektu trebao biti uređen boutique hotel s 22 smještajne jedinice. Za sada, doduše, projekt nije daleko odmaknuo. Isto tako, iako još nije službeno potvrđeno, izgleda da bi i nekadašnji Dom željezničara mogao imati u nekoj daljoj budućnosti turističku namjenu, odnosno postati hotel. Da podsjetimo, ovo je zapušteno zdanje u stečajnom postupku prije dvije godine kupio Gavrilović.


Što se tiče turističkih investicija, najava i pomaka ima i u riječkom prstenu. Spomenimo samo da su u Bakru ove godine konačno počeli radovi na jednom od najstarijih hotela u Hrvatskoj – hotelu Jadran. Naime, lani je ovo zdanje prešlo u ruke bračnog para Siegfrieda i Susanne Greve, koji su vlasnici hotela sa sto soba u Hamburgu. Prema planovima investitora, hotel će imati četiri zvjezdice.


Pet sidara


U susjednoj Kraljevici je, pak, ovog proljeća predstavljen i 50 milijuna eura vrijedan plan investicija zagrebačke tvrtke Liburnia Group, a koji je u tijeku ishodovanja potrebnih dozvola i sređivanja imovinsko pravne podloge. Sama ideja je da zgrada nekadašnjeg hotela Liburnia s pripadajućim postane hotel radnog naziva Liburnia 1. Hotel bi trebao imati restoran, casino, unutarnji i vanjski bazen, wellness, fitness, a kapacitet 50 smještajnih jedinica i 75 parkirnih mjesta.


Preko puta se planira gradnja garaža s dva nivoa parkinga, koja će biti u funkciji hotela. Osim toga, između dvorca Nova Kraljevica i Centra za rehabilitaciju Fortica trebao bi doći hotel Liburnia 2 s 83 smještajne jedinice te kategorije četiri zvjezdice.


Što se tiče investicija u turizam, svakako valja istaknuti i gradnju nove ACI marine Rijeka. Društvo ACI – Gitone, koju su zajednički osnovali ACI te Gitone Kvarner, tvrtka čiji je osnivač njemački brodograditelj Lürssen grupacija, u novu marinu planira uložiti najmanje 363 milijuna kuna u narednih nekoliko godina. Riječ je o trenutno najvećem ulaganju u sektor nautičkog turizma u Hrvatskoj. ACI marina Rijeka trebala bi imati oko 230 vezova i mnoštvo sadržaja te kategorizaciju pet sidara, što je ekvivalent pet zvjezdica u hotelijerstvu. Buduća marina prve brodove bi trebala primiti u 2024. godini.


Sve u svemu, nakon niza godina bez neke ozbiljnije investicije u riječke turističke kapacitete, riječka turistička priča pomakla se s mjesta, a ako se najave većih investicija obistine, kao što se to dogodilo s Hiltonom, Rijeka i okolica bi zaista mogle dobiti još nekoliko reprezentativnih hotelskih objekata i lijep broj nasušno potrebnih hotelskih kreveta. Živi bili pa vidjeli…