Festival na Delti

Zvukom preko vode: Vespe i oldtimeri na cesti, klinci u radionicama, rokeri na pozornicama

Slavica Mrkić Modrić

Foto: Rijeka 2020

Foto: Rijeka 2020

Kako je bilo? Kao i uvijek kako kome. Nekima nezaboravno, nekima »ne sjećam se ali bilo je mrak«, a nekima jednostavno kao da i nije bilo. Ali, zapravo bitno je da je biloRIJEKA –Dva je dana zujalo i brujalo, sviralo se, plesalo, malo učilo i puno zabavljalo na riječkoj Delti. Sve to u sklopu festivalskog programa imenovanog »Zvukom preko vode« kojeg Udruga Ri Rock organizira pod okriljem Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


A što je to »ekipica« ponudila Rijeci i njezinim gostima? Bogme, šareni izlog iz kojeg samo oni, kako bi Primorci rekli – zvicijani, ne bi izabrali nešto »sviđajuće«.


Odmah napomena – sviralo se kako kaže spomenuta Udruga, a plesalo po preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poštujući ono – COVID-19 je među nama pa pažnja, pažnja radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, pojačajte osobnu higijenu, držite fizičku udaljenost te nosite zaštitne maske za lice.
Pa sad kako je riječ o preporuci, a ne o uredbi svakom na vlastitu savjest.


Foto: Rijeka 2020


Što se petka tiče, tu je publika po danu dobila raznorazne »šanse i prilike«. Mogla je uživati u Sajmu rukotvorina, dvjema radionicama za sve generacije: Ri Rock akademiji i radionici udaraljki i puhačkih instrumenata Music Makers, a dan su u noć uveli glazbenici – riječki bendovi Pokle, Valovi, Kung FOO Fighters, [email protected] Medošević & Borgie, Po Metra Crijeva, Speedclaw i Old Night.


Foto galerija: Zvukom preko vode (1) Foto: Sergej Drechsler


Jučerašnji dan otvorili su ljubitelji vespi. Ranom zorom za spavače, zapravo od 9 do 11 sati ispred Konta vršile su se prijave sudionika 9. susreta Vespa kluba Rijeka. Kako je to išlo? Pa, vrlo ležerno, a ujedno i vrlo disciplinirano. Ili kako bi to rekao Mauro Ćiković, tajnik Vespa kluba Rijeka – nakon prijava, podjela majica, ispijene kave i pojedenih krafni krenuli smo preko Bakra, gornjim cestama do Crikvenice gdje smo ručali i bućnuli se u more, potom nazad put Bakarca i u Rijeku taman da stignemo na susret oldtimera »Rust & Roll«, tko želi uvali se i na neku od brojnih radionica, a uvečer »riječki zvuk« do zore.


Foto: Rijeka 2020

Foto: Rijeka 2020


Dodat ćemo samo da će dio kotizacije već tradicionalno ići u humanitarne svrhe. Klub, svake godine nakon susreta višak novca donira pojedincu ili udruzi za koju smatra da joj je pomoć potrebna, tako da ni ova godina neće biti iznimka.


Vespe su stigle iz cijele Hrvatske i poneke iz inozemstva.


Kako je bilo? Kao i uvijek kako kome. Nekima nezaboravno, nekima »ne sjećam se ali bilo je mrak«, a nekima jednostavno kao da i nije bilo. Ali, zapravo bitno je da je bilo!