Šef riječkog Odbora za kulturu

‘Da, direktorica Rijeke 2020 bi trebala podnijeti ostavku, ali zanimljivo je da se prijave podižu baš pred izbore’

Aneli Dragojević Mijatović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Direktorica Rijeke 2020 već je i prije trebala podnijeti ostavku jer se EPK nije prilagodio novonastalim okolnostima, smatra predsjednik Gradskog odbora za kulturuRIJEKA  Odbor za kulturu gradskog vijeća Rijeke raspravljao je i o spektaklu otvaranja EPK-a, kao gradski vijećnik postavljao sam na tu temu niz pitanja, pa i o naknadama za obavljeni posao, ne bi li se saznalo što više detalja te priče.


Mediji su o tome pisali, kako koji, no sada je činjenica da je to postalo dio pravosudnog sustava i trebalo bi sačekati rezultate istrage da bih mogao išta komentirati.  Ono što se kaže, neka institucije rade svoj posao. No, ipak bih rekao da mi je jako zanimljivo upravo vrijeme kada se podižu te kaznene prijave za navodno pogodovanje, a to je – neposredno pred parlamentarne izbore. Ima li jedno s drugim veze ili ne, ne znam, ali kao fizičar imam posebnu viziju o tome što je to slučajnost, rekao nam je Zvonimir Peranić, predsjednik gradskog Odbora za kulturu i gradski vijećnik Liste za Rijeku.


Moglo se bolje


Peranić je baš ovaj tjedan predsjedao sjednicom ovog odbora na kojoj se između ostalog raspravljalo i o nalazima Državne revizije koja je, kako je preneseno, uočila niz nepravilnosti u izvješćivanju tvrtke Rijeka 2020.
– Ono je bilo izvješće za 2018., a ovo su događaji iz ove i 2019. godine, ali ako uzmemo zajednički nazivnik ili načelo, očigledno nešto u načinu poslovanja, funkcioniranja ili barem komunikacijskoj razini nije posve kako bi trebalo biti. A zašto je tome tako, radi li se u podlozi o nestručnosti, nesposobnosti ili namjeri da se nešto na neki način pokaže ili ne pokaže, to ne znam. Samo postavljam pitanja, jer gradski, državni novac, novac je poreznih obveznika, odnosno svih nas i imamo pravo znati kako se njime raspolaže, kaže Peranić.


Veli da je njegov stav i prije korone i prije početka EPK-a, dakle i potpuno nevezano za ove zadnje događaje, bio da se upravljati projektom, a ono barem komunikacijski, moglo puno bolje.


Projektom EPK se moglo bolje upravljati - Zvonimir Peranić / Foto V. KARUZA

Projektom EPK se moglo bolje upravljati – Zvonimir Peranić / Foto V. KARUZA


Stvar za analizu


– Apsurd je da su u koroni »ne-EPK-umjetnici« i programi davali jedan dah nade i drugačijeg, te pokazali što kultura u našoj civilizaciji jest. Ovo je projekt koji je izuzetno skupo plaćen, ljudi koji ga vode su izuzetno dobro plaćeni da bi profesionalno odradili to što su trebali odraditi, a ispostavilo se da je pitanje jesu li imali krizni menadžment. Da, mislim da bi direktorica Rijeke 2020, ako već nije, trebala podnijeti ostavku. Mislim zapravo da je to trebala napraviti već i puno prije, jer iz projekta nije izvučen maksimum, što je šteta, niti se projekt prilagodio novonastalim okolnostima.


U tom kontekstu, potrebno bi bilo propitivati i odgovornost pročelnika Odjela za kulturu. Konkretno, predlagao sam da bi na čelu Rijeke 2020 mogla biti Irena Kregar Šegota, koja je u tome bila i prije, bavila se međunarodnom suradnjom u Gradu, puno komunicira što je jako bitno za ovu poziciju, i šteta je bila to ne upotrijebiti u potpunosti, misli Peranić.


Je li, dodaje, »korona zaista samo uzrok, ili je i katalizator i uzrok za nešto što se dogodilo u EPK-u, to je stvar za analizu.«