Investicija

Zorovic Maritime Services otvorio tri milijuna kuna vrijedan centar za obuku pomoraca

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Pomorcima novi centar nudi preko četrdeset različitih kurseva, od STCW-a, do MARPOL traininga i drugih specijaliziranih obuka, u nekoliko učionicaTri milijuna kuna vrijedan centar za obuku pomoraca svečano je otvoren u sklopu Zorovic Maritime Services, jedne od najvećih domaćih tvrtki za posredovanje u zapošljavanju pomoraca.


Novi centar, kroz koji će godišnje prolaziti više od tri stotine domaćih i stranih pomoraca, pohađajući različite tečajeve za usavršavanje i stjecanje potrebnih svjedodžbi, smješten na desetom katu Riječkog nebodera, otvorili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Buktović te Vojka i Mario Zorović, vodeći ljudi Zorovic Maritime servicesa, u prisustvu brojnih predstavnika pomorskog gospodarstva i institucija.


Centar će, prema riječim Maria Zorovića, zapošljavati petero ljudi, pod vodstvom Sanjina Udvardija, a pomorcima nudi preko četrdeset različitih kurseva, od STCW-a, do MARPOL traininga i drugih specijaliziranih obuka, u nekoliko učionica.

Opremljen je i dvama najsuvremenijim simulatorima – Transas Wartsila NTPro 5000 simulatorom komandnog mosta broda, sa svim instrumentima i prikazom na višestrukim ekranima, uz vjerni prikaz različitih vremenskih uvjeta, na kojemu će pomorci moći uvježbavati prolaz morskim tjesnacima i opasnim kanalima te prilaze svjetskim lukama, kao i K-sim Cargo Simulatorom koji služi za vježbe ukrcaja i iskrcaja tereta na tankerima za prijevoz nafte i naftnih derivata, tankerima za prijevoz kemikalija, LNG tankerima i drugim vrstama brodova.


Ministar Butković istaknuo je važnost uloge dobro obučenog pomorca, unatoč napretku tehnologije i sustava ugrađenih na brodove, pri čemu je njihovo obrazovanje od presudne važnosti.


– Drago mi je da u Rijeci možemo svejdočiti ovakvim vrhunskim simulatorima. Moram priznati da bi, kao student Pomorskog fakulteta, bio sretan da sam imao priliku koristiti se ovako sofisticiranim simulatorom.


Hrvatska ima 22 tisuće pomoraca, od čega ih je 16 tisuća u međunarodnoj plovidbi, kao vrhunski hrvatski brend, uz bok našim sportašima. Upravo zbog toga, želimo nastaviti s tradicijom vrhunski obrazovanog te socijalno i zdravstveno zbrinutog pomorskog kadra koji može odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva i zaštiti ljudskih života na moru.


Tome u prilog ide i današnje otvaranje centra za obuku, kojim Zorovic Maritime Services doprinosi kao međunarodni centar izvrsnosti za školovanje pomoraca, rekao je Butković.


Foto galerija: Zorović u Rijeci otvorio novi centar za izobrazbu pomoraca Foto: Sergej Drechsler


Zorović Maritime Services danas posreduje u zapošljavanju 1.300 hrvatskih pomoraca, pri čemu je u svakom trenutku njih oko 700 na brodovima, istaknuo je Mario Zorović, kazavši kako, uz pomorce, tvrtka zapošljava i izvanredne brodograditelje koji po svijetu sudjeluju u gradnji najsuvremenijih brodova.


– Od 2017. godine, nakon upita naših klijenata za obuku pomoraca, nudimo STCW tečajeve, a sada smo se odlučili i na nabavku dva nova simulatora. U centru za obuku zapošljavamo petoricu izvrsnih ljudi, od kojih su čevorica vrhunski instruktori, mladi zapovjednici i upravitelji stroja koji svojim entuzijazmom i ne tako davnim iskustvom s brodova prenose svoje znanje polaznicima tečajeva.


Bez lažne skromnosti, teško im je naći konkurenciju u nekim širim geografskim okvirima, rekao je Zorović, ističući kako je konstatno stjecanje novih znanja i zadržavanje visoke razine obrazovanja hrvatskih pomoraca nužno za zadržavanje visoke razine kvalitete domaćeg kadra u pomorstvu, koja čini razliku na tržištu i omogućuje našim pomorcima zadržavanje dobro plaćenih radnih mjesta.


– Da bi te brodar više platio, mora za to dobiti neku dodanu vrijednost, a to može biti jedino kvaliteta. Moramo biti bolji od drugih da bi zadržali posao i bili dobro plaćeni, rekao je Zorović, posebno naglašavajući pitanje subvencioniranja plaća za kadete, koje su sada sredstvima ministarstva mora pokrivene u jednoj trećini iznosa, što smatra pohvalnim, ali se kao predsjednik Hrvatske udruge posrednika u zapošljavanju pomoraca(CROSMA), zalaže za stopostotno pokrivanje vježbeničkih plaća, čime bi domaći pomorci u startu stekli prednost na tržištu rada u pomorstvu.