'Musical Migrations'

Zoran Majstorović i JazzIstra Orchestra preselili slušatelje u više sfere življenja

Robert Šimonović

Zoran Majstorović / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Zoran Majstorović / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Zoran Majstorović i JazzIstra Orchestra izveli su šest sjajnih kompozicija pisanih u tzv. „extended“ tehnici, što znači da je trajanje svake pojedine skladbe bilo između 12 i 15 minutaVrhunski jazz mogao se večeras čuti ispred Exportdrva, a glavni protagonisti koncertne priče nazvane Musical Migrations bili su iznimno talentirani i kvalitetni glazbenici JazzIstra Orchestre, uz podršku jednako tako iznimnog i nadahnutog Zorana Majstorovića, multiinstrumentalista, gitarista, kompozitora i aranžera.


Glazbene migracije preselile su okupljene u neke više sfere življenja, potpuno opravdavši naziv koncerta. Naime, Majstorović je odsvirao čak devet različitih instrumenata, od uobičajenih električnih i akustične gitare, preko svima poznate mandoline i ukulelea, pa sve do nešto egzotičnijih instrumenata karakterističnih za različite dijelove kugle zemaljske.


Branko Sterpin, jazz trubač, voditelj JazzIstra Orchestra, Irena Kregar Šegota i Zoran Majstorović / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Branko Sterpin, jazz trubač, voditelj JazzIstra Orchestra, Irena Kregar Šegota i Zoran Majstorović / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Među njima se pronašla arapska lutnja (oud), afrička kora, bliskoistočni saz koji neodoljivo podsjeća na šargiju, ili američka cigar box gitara koja kao rezonator koristi posebno izrađenu kutiju za cigarete, a koju su siromašni afroamerikanci izrađivali na plantažama pamuka kako bi si olakšali teške dane ispunjene napornim radom.

Zoran Majstorović i JazzIstra Orchestra koji je sastavljen od glazbenika mahom školovanih na prestižnim studijima poput onoga u Grazu ili Trstu, izveli su šest sjajnih kompozicija pisanih u tzv. „extended“ tehnici, što znači da je trajanje svake pojedine skladbe bilo između 12 i 15 minuta.


Koncert Musical Migrations dio je programa Rijeke 2020, odnosno Ljeta u prijestolnici, a program vanjske pozornice ispred Exportdrva završava se sutra, rasprodanim koncertom Damira Urbana i njegove četvorke, uz pojačanje u vidu Gudačkog orkestra i gitarista Ante Gela.