Tripundanske svečanosti

Zoran Homen u Galeriji Bruketa 2: Bokelji kao poveznica sjevera i juga

Alenka Juričić Bukarica

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Sutra će se ipak, sukladno epidemiološkim mjerama, u 10 sati održati sveta misa u Veloj crkvi kraj Kosog tornja, prije koje će po tradiciji mali admiral govoriti takozvane lode, odnosno pohvale, a Bokelji odbalati i svoje poznato kolo Svetog Tripuna

Izložba radova umjetnika Zorana Homena, porijeklom Bokelja, otvorena je danas u Galeriji Bruketa 2 na Sušaku. Tim su započele ovogodišnje, zbog pandemije znatno reducirane, Tripundanske svečanosti u Rijeci koje organizira  Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809.


Tom je prilikom Vedrana Bruketa, vodteljica Galerije, istakla kako se radi o umjetniku koji je odrastao u Đurđevcu gdje završava  osnovnu školu i gimnaziju. Studij ga odvodi u Zagreb. Prvo diplomira likovni odgoj na Pedagoškoj akademiji, a potom završava studij arheologije na Filozofskom fakultetu. Izlagao je na 15 samostalnih i oko stotinjak skupnih izložbi. Slika mrtve prirode, pejzaže i portrete u maniri hiperrealizma. Na ovoj izložbi autor po prvi put izlaže slike najnovijeg ciklusa pod nazivom Odrazi. Radi se o slikama mora, barki, a izložba je upotpunjena i radovima s prikazom srdela i skuša.


– Možemo reći kako umjetnik ovom izložbom povezuje sjever i jug. Inače, ja sam Dubrovčanka i tradicija je da Bokelji i Dubrovčani zajednički slave Svetog Tripuna i Svetog Vlahu, kazala je Bruketa.


Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER


Mladen Schubert, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka, istaknuo je kako je ovo vrijedan uvod u Tripundanske svečanosti koje su se u „normalnim“ godinama odražavale kroz čitavu veljaču. Ove godine, obzirom na okolnosti pandemije,  događanja su, jasno, reducirana pa tako nema tradicionalne Bokeljske noći. No sutra će se ipak, sukladno epidemiološkim mjerama, u 10 sati održati sveta misa u Veloj crkvi kraj Kosog tornja, prije koje će po tradiciji mali admiral govoriti takozvane lode, odnosno pohvale, a Bokelji odbalati i svoje poznato kolo Svetog Tripuna.