IN MEMORIAM

Zlatko Širola neumornim je radom za zajednicu zadužio Pehlin

Portal Novi list

Zlatko Širola

Zlatko ŠirolaU javni, društveni rad Zlatko Širola ušao je uz taktove plesne glazbe. Naselje Pehlin tada, danas Mjesni odbor, je naime pedesetih godina prošlog stoljeća imalo svoj plesni orkestar, a Zlatko je u njemu udarao takt – bio je bubnjar. Plesao je istovremeno i u folklornom društvu, isto tako na Pehlinu. Kao plesač nastupio je 1958. godine i na Ljetnoj pozornici u Opatiji zajedno s već tada slavnim i velikim ansamblom »Lado«. Zlatko je nakon tih prvih koraka nastavio udarati ritam, ali ne više u plesnom orkestru, već u društvenom radu na Pehlinu. Posebno se aktivirao početkom sedamdesetih prošloga stoljeća, kada je formirana Mjesna zajednica Pehlin. I od tada do nedavno, punih 45 godina, dovoljno rada za još jednu penziju, Zlatko Širola je neumorno radio za svoje mjesto i dobrobit njegovih mještana.


Može se slobodno reći da je Pehlin, u vrijeme Zlatkova aktivnoga rada, od sela postao gradski kvart. Naravno, nije Zlatko bio sam, surađivao je s brojnim suradnicima, ali – zna se tko je udarao takt. Oni koji su surađivali s njim znaju dobro kako je uvijek inzistirao na preciznosti, izvršavanju preuzetih zadaća, a znao je i podviknuti ako bi tko olako shvatio društveni rad, pa su mu to neki i zamjerali. Popisi onih koji žele telefon, potom javna rasvjeta pa onda akcije koje su bile koordinirane na razini Općine Rijeka: izgradnja vodovoda i rekonstrukcija ceste koja je dobila sadašnji oblik, u kojima je Mjesna zajednica odigrala vrlo važnu ulogu koordinatora na lokalnom području. U prostoru Doma uređen je i Dječji vrtić, koji, eto, radi sve do danas. Uslijedio je potom veliki bum na planu komunalnoga standarda – gradnja Centra primarne zdravstvene zaštite i gradnja osmogodišnje osnovne škole. I za jednu i za drugu ustanovu Zlatko je poderao barem po jedan par cipela obilazeći općinske strukture, razgovarajući, nagovarajući, urgirajući… Na kraju mu je tadašnji direktor Doma zdravlja dr. Gaetan Blečić rekao: »Ti si tekal, ti ćeš i otpret!«


Kad se činilo da nema izlaza, da će realizacija neke ideje doći u pitanje, Zlatko je uvijek isticao: »Ako budemo složni i ako si upremo, to ćemo rešit!« I tako se u njegovih dvadeset godina reda u Mjesnoj zajednici, u kojoj je obnašao sve čelne dužnosti, na Pehlinu doista riješilo jako puno toga.
A onda je došao rat. Organizirao je službu za provedbu mobilizacije. U toj predratnoj i ratnoj gunguli sudjelovao je i u reorganizaciji Posmrtnoga društva, koje je tada bilo pred ukidanjem, a koje, eto, zahvaljujući tim naporima do dandanas vrlo uspješno radi. Od 1990. Do 1993. godine Širola je bio i gradski vijećnik Rijeke, a od tada pa sve do nedavno bio je i predsjednik Crvenoga križa Pehlina. Riječ je o jednoj od najboljih mjesnih organizacija u gradu Rijeci s 30-ak volontera. Vodio je i Udrugu antifašističkih boraca i antifašista Pehlin. Sve donedavna nedjeljom ga nije bilo moguće naći doma – »šal je va lov«, rekla bi supruga Branka. »Lov i čele« bili su mu glavni hobiji.
Kako je prestalo kucati srce Zlatka Širole, završila se i era bezrezervnog volontiranja za dobrobit zajednice. Tko zna hoće li se ikada više na Pehlinu naći čovjek spreman da uloži sve svoje znanje, sposobnosti, volju i snagu, da usto istrpi i mnoge zavidne kritike, da napravi toliko koristi zajednici, a da za zauzvrat ne traži ništa?
Zlatko, fala za se! Počivaj va mire svoje kastafske, primorske i hrvatske grudi.


Udruga »Pehlin«