Dobivena uporabna dozvola

ŠKOLA ZA 21. STOLJEĆE Završena rekonstrukcija i dogradnja zgrade OŠ Jelenje-Dražice

Sanja Gašpert

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Možemo reći da je ovo pravo umjetničko djelo, jedna od najljepših i najmodernijih škola u Hrvatskoj, škola za 21. stoljeće. Učionice su opremljene najmodernijom opremom, one su i "na kredu" i digitalne, rekao je KomadinaJELENJE Dobivanjem uporabne dozvole, 25. ožujka ove godine, završena je rekonstrukcija i dogradnja zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice i izgradnje školske sportske dvorane u Dražicama.


S pripremom dokumentacije i gradnjom, projekt je trajao ukupno pet godina, a radovi su započeli polaganjem kamena temeljca u svibnju 2019. godine.


Vrijednost projekta je 41 milijun kuna, a zajednički su ga financirali Primorsko-goranska županija sa 60 posto, odnosno 24,6 milijuna kuna i Općina Jelenje s 40 posto udjela ili 16,4 milijuna kuna.

Foto galerija: Obnovljena zgrada OŠ Jelenje-Dražice Foto: Sergej Drechsler

Ukoliko epidemiološka situacija dopusti, svečano otvorenje novouređenog objekta najavljeno je nakon proljetnih praznika, 12. travnja, kada se očekuje da će škola primiti svoje učenike.


Jednosmjenski rad


Projektom je obuhvaćena potpuna rekonstrukcija i dogradnja zgrade škole u Dražicama. Kapacitet zgrade se proširio i sad obuhvaća 21 učionicu u odnosu na prvotnih deset. Pet učionica ima izlaz na terasu i vrt. Povećan broj učionica omogućit će objedinjenu nastavu iz dvije školske zgrade u jednu i omogućiti jednosmjenski rad. Sve učionice su opremljene najsuvremenijom opremom. Tu je i nova kuhinja, također s novom opremom, blagovaonica, lift za učenike teže pokretljivosti i nova kotlovnica na pelete. Dograđena je i jednodjelna školska sportska dvorana, prva u povijesti Dražica, na istočnom dijelu parcele sa zasebnim ulazom. Školska sportska dvorana toplom vezom povezana je sa zgradom škole. U prizemlju je smješten ulazni prostor, sanitarije, garderoba, spremište sportske rekvizite, kabinet te prostori kotlovnice i radiona domara. Na katu je mala dvorana sa svojim spremištem i veza prema hodniku škole te manji dio tribina za gledaoce. Cjelokupnim zahvatom građevina škole povećala se za oko 2.800 m2 bruto.


U kakvoj će novoj, suvremeno opremljenoj zgradi mladi Dražičani pohađati nastavu, uvjerili su se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i načelnik Općine Jelenje-Dražice Robert Marčelja koji su sa svojim suradnicima obišli novouređeni objekt i novu školsku sportsku dvoranu. Njihovi domaćini bili su jelenjski učenici – sedmaš Ivan Poropat i osmašica Lara Žigo.


Kako je tom prigodom istaknuto, ovaj kapitalni projekt najveći je pojedinačni projekt školstva Primorsko-goranske županije u ovom mandatnom razdoblju te predstavlja ne samo značajan doprinos unaprjeđenju i podizanju pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja na području Općine Jelenje, već osim školskih potreba zadovoljava i potrebe lokalnog stanovništva i lokalnog sporta.


Potpunom rekonstrukcijom i dogradnjom škole ne samo da su prostori postali funkcionalniji i energetski učinkovitiji, već je obuhvat radova bio toliki da se može smatrati da je izgrađena popuno nova osnovna škola u Dražicama.


– Možemo reći da je ovo pravo umjetničko djelo, jedna od najljepših i najmodernijih škola u Hrvatskoj, škola za 21. stoljeće. Učionice su opremljene najmodernijom opremom, one su i “na kredu” i digitalne. Uz potpuno novu školu, učenici, ali i sportaši i rekreativci jelenjskog kraja, dobili su na upotrebu novoizgrađenu školsku sportsku dvoranu, prvu na ovom području. Sportske dvorane sastavnice su svake škole i mi ih gradimo tamo gdje ih nema. Ovu će koristiti učenici, ali i ostali mještani, udruge i sportski klubovi, kazao je župan Komadina.


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja kazao je kako je ovo kapitalni projekt Općine Jelenje i Županije, koji se, dodao je, može nazvati i generacijskim projektom.


– Osim nove škole dobili smo i novu školsku sportsku dvoranu, a cijeli projekt završen je šest mjeseci prije zadanog roka. Naša općina demografski polagano raste, a tome su razlog demografske mjere, ali i priljev stanovnika, vjerojatno će i ova škola privući nove, pa možemo reći da je Jelenje ugodno mjesto za življenje, istaknuo Marčelja.


Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Studio Rechner d.o.o. iz Rijeke. Izvođač radova bila je tvrtka GP Krk d.d., a usluge stručnog nadzora nad izvođenjem radova izvršavala je tvrtka AG-Projekt d.o.o. Kostrena. Ovih dana očekuje se dobivanje rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku rada škole, budući je povjerenstvu za utvrđivanje ispunjavanja uvjeta dostavljena sva potrebna dokumentacija. Podsjetimo, Osnovna škola Jelenje-Dražice je do sada radila na dvije lokacije – u Jelenju i Dražicama, a trenutno broji ukupno 373 učenika.